Autor Wątek: TRAIX - nowa marka poziomek w Polsce  (Przeczytany 15690 razy)

sławek

• całkiem inny wariat
Odp: TRAIX - nowa marka poziomek w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 13, 2010, 08:32:58 pm »
 Niestety kolega mpalternatywa  im bardziej się miota tym głębiej w bagnie się pogrąża...
 W ekonomii cena jest nośnikiem informacji  i wystarczy że się ją poda. Nie trzeba dodawać przymiotników wartościujących drogie, tanie, niedrogie, bo wtedy można komuś na odcisk nadepnąć i dostać przysłowiowe "zje..y" zwane również "rugami" - co właśnie na forum nastąpiło
  Niestety, zamiast powiedzieć "przepraszam" albo "dziękuję za zwrócenie uwagi"  kolega wybiera atak
cytuję "Ech wy specjaliści od cen rowerów poziomych"  Niczym Onufry Zagłoba -"A chamy, hultaje, puszczajcie to życie daruje" .
 Piszesz - "zastanów się, czy nie przesadziłem, pisząc, że są niedrogie" - Toż się zastanowiłem już z 10 razy i piszę po raz któryś że przesadziłeś, co nie oznacza że przegiąłeś.
  A dalej to już jest poemat - cytuję  Zresztą "niedrogie" nie oznacza z automatu "tanie", pomijając fakt, że ocena "drogie", "tanie" jest procesem tak względnym jak "ładne" czy "brzydkie".
  Polecam koledze eksperyment w "realu" Trzeba powiedzieć kobiecie "Jest pani nieładna, co nie oznacza oczywiście że jest pani brzydka, zresztą "ładne czy "brzydkie" jest pojęciem względnym.
  Albo "ale szczupła to ty na pewno nie jesteś, co nie oznacza oczywiście że jesteś gruba. Zresztą tłusty i chudy to pojęcie względne..."
  Polecam taki eksperyment, i proszę napisz jak Ci poszło. Napisz, oczywiście jeżeli ten eksperyment przeżyjesz. Ewentualnie ile kosztowało wstawianie wybitych zębów... 
  Kolejny cytat
Jeżeli cena 7 tyś jest dla ciebie obelgą, to nie chcę nawet myśleć, co poczujesz jak zobaczysz rower za 12 tyś.
  Nic nie poczuję bo to nie cena jest obelgą, lecz sposób jej przedstawienia "niedrogi rewolucjonisto w rowerach poziomych"
                          Kłaniając się nisko Jaśnie Wielmożnemu Panu, i pod nogi pokornie podejmując
                                                                                      Kmieć Sławek

Sławek

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 13, 2010, 09:31:49 pm »
i po co te bluzgi to psuje atmosferę
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 14, 2010, 07:18:20 am »
cyqlop napisał
"i po co te bluzgi to psuje atmosferę"
 Rzeczywiście, zagalopowałem się. Dzięki za zwrócenie uwagi.Jeżeli ktoś się poczuł dotknięty to przepraszam            sławek
Sławek

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 14, 2010, 02:31:47 pm »
cyqlop napisał
"i po co te bluzgi to psuje atmosferę"
 Rzeczywiście, zagalopowałem się. Dzięki za zwrócenie uwagi.Jeżeli ktoś się poczuł dotknięty to przepraszam            sławek

No i widzisz kolego forumowy sławku, tak jak ja możesz mieć gorszy dzień w życiu i nieco sobie pofolgować. Na szczęście są ludzie, którzy potrafią sprowadzić nas na właściwą drogę. Ty mnie, ciebie cyqlop i świat znów staje się lepszy  ;D

Masz rację w swoich postach, poprawię się na stronie sklepowej. Dziękuję ci za te uwagi. Eksperymentu z kobietą nie przeprowadzę, cenię sobie resztki mojego zdrowia  ;D

Jaśnie Wielmożny w żaden sposób nie jestem....czasami tylko po długim i wyjątkowo trudnym dniu, brakuje mi sił do kontrolowania skumulowanych emocji.
Przerwa

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 14, 2010, 04:15:12 pm »
 Dzięki za przyjęcie przeprosin. Świat jakby istotnie stał się radośniejszy  ;) Pozdrowionka
Sławek

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 14, 2010, 07:14:19 pm »
Ale wojenka słowna w tym temacie! Troszkę was panowie poniosło. Wtrącę swoje trzy grosze, bo żaden z wypowiadających się nie zauważył lub zapomniał, iż jazda na poziomce lub nawet posiadanie takiego sprzętu to sprawa elitarna. Nie tylko pieniądz w tym przypadku się liczy lecz również charakter.  Elitarność sama w sobie jest unikatowa a przez to droga, wkurzające to lecz czy pociągałaby nas budowa tych maszyn, gdyby można było kupić marną chińszczyznę i gdyby każdy mógł śmigać poziomką? (zapewne wymyślilibyśmy "truskaweczkę") ;)   Sprzęt poziomy jest drogi, owszem, nawet dla zachodnich cyklistów i nie wierzę, że na taki ekstrawagantyzm może sobie pozwolić każdy, może mają łatwiej, ale cena ok. 2000euro za taki sprzęt,  jest w zasięgu możliwości zarobkowych i w naszym kraju - i to nie tylko tych ze średniej krajowej - twierdzę tak pomimo, że mnie na to nie stać ( może na razie)  uważam, że to tylko kwestia aktualnych potrzeb i na wszystko trzeba zapracować.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 14, 2010, 08:52:22 pm »
 Przyznam się, że mnie elitarność poziomki nie pociąga...Ważne jest dla mnie to, że jest to rower typu NBD  (skrót od Nie Boli D..a)  ;) można nim pokonywać bez zmęczenie dalekie trasy. Owszem,modlitewne reakcje ludzi (Mój Boże, co to jest?!) są przyjemne ale można by się było bez tego obejść.
  Wcale nie miałbym nic przeciwko, by pół miasta śmigało na rowerach (czy to poziomych czy pionowych) przynajmniej nie byłoby korków, i w mieście dało by się żyć. A tak co? Oddychamy śmierdzącym powietrzem, samochodziarze chcą nam dzieciaki porozjeżdżać, a nasze kobiety nie mogą się z wózkami przepchać przez pozastawiane chodniki.
  Wędrówki poza miasto, podziwianie widoków bez potrzeby spalania wiader ropy też jest dużą przyjemnością.
  W przypadku poziomów mamy do czynienia ze sprężeniem zwrotnym - coś jak w przysłowiu "biednym bom głupi, a głupim bom biedny" Uwaga, to jest tylko przysłowie, i do nikogo go nie odnoszę   ;D
  Czyli poziomki są mało popularne bo są trudno dostępne, a są trudno dostępne bo są mało popularne.
  "Pionowe" rowery na pewno nie mają tego potencjału co "płaskie"
   Pewnie, że jest masa konstruktorów którzy wyżywają się w tworzeniu nowych rozwiązań- jakby już udoskonalili "na maksa" poziome, to ich twórcze umysły znalazły by sobie inne kreatywne zajęcia! O to się nie martwię.
   No to jeszcze "kawał na dziś" - to autentyk bodajże tow.Gomułka w fabryce półprzewodników powiedział- No, pracujcie,pracujcie.A jak się będziecie starać, to nawet całe przewodniki zaczniecie robić!

Sławek

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 14, 2010, 09:41:15 pm »
Jeśli chodzi o elitarność, to miałem na myśli specyfikę charakteru, która motywuje do posiadania poziomki. Pieniądze nie grają tu roli. Mam wątpliwości czy taniość sprzętu spowodowałaby popularność jazdy w poziomie, ale miło byłoby spotkać więcej takich zapaleńców. Mówisz o ekologii i masz świętą rację, mniej aut więcej powietrza do oddychania. Rok temu kupiłem auto za cenę TRAIX-a wyżej omawianego i tylko dlatego, że mieszkam daleko od miasta i od pracy. Marzy mi się przeprowadzka w granicę miasta co spowodowało by, że samochód zamieniłbym na nowiuteńką poziomkę w tej cenie właśnie. Póki co buduję następny pojazd, właściwie dopieszczam przed nowym sezonem.:)

Kawałami nie sypię ale jednego może: Stoi facet w kolejce gdy nagle wpada kobieta  i wprost do niego  pełną gębą - ja tu byłam wcześniej - pokazując miejsce przed nim. A on spokojnie odpowiada - pani na pewno była wcześniej, ale na świecie.:)))
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2010, 11:32:11 pm »
Póki co buduję następny pojazd, właściwie dopieszczam przed nowym sezonem.:)

To kiedy fotorelacja z budowy na forum? :) Forumowiczów ( nie tylko na poziomym forum) nadmiar energii zimą rozsadza, tak przynajmniej oczy nacieszą i od razu spięć będzie mniej ;).

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 15, 2010, 10:01:27 pm »
Foto już nie długo, jeszcze tylko element blokujący kierownicę, która jest luźna dla potrzeby wsiadania i z siadania oraz ewentualnych pieszych manewrów. Zresztą, rok temu przedstawiałem nubiana w wersji roboczej, sezon wstrzymał pracę nad projektem. Nahtah wymagał małego remontu by dokończyć zdobycie kilku miast Dolnego Śląska. Teraz - nadejszła -;) nowa era, era LAW-racera.:)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 18, 2010, 11:01:07 am »
Realia są czasem zaskakujące:

http://www.tridenttrikes.com/stowaway.htm

A cena u producenta z Chin:

Maciej- No way to quote shipping costs because they change constantly . We always quote prices FOB Shanghai.
Also we are probably looking at 45-60 days for hubs
For 10 Stowaway 1 Trikes:
For Sturmey Archer 8 with Disc Brakes $844.00 each
For Shimano Nexus with Drum Brake- I do not recommend this setup at all- you need Front Brakes on a Tadpole Trike. If you want a Shimano Product you need to use the Alfine with BB5's up front. With Alfine Hubs it is $953.00 each.
With SRAM I Motion 9- same price $953.00 Each
Tom

Doliczcie koszty transportu, marżę i podatki (utrzymanie działalności gospodarczej). Te rowery poziome nie są drogie.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 18, 2010, 03:43:41 pm »
 Link jak link wiadomo do strony zagranicznej, ale reszta wpisu...Tak przypomnę nieśmiało, że językiem urzędowym w naszym kraju jest język polski :) Trochę starszych osobników nie uczono w "mowie Angielczyków" (to z Sienkiewicza) tylko starano się zrusyfikować
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 18, 2010, 05:34:02 pm »
Tłumaczenie na szybko, raczej wierne niż piękne ;)

Maciej - nie ma mowy żebyśmy określili koszty przesyłki ponieważ one się ciągłe zmieniają. Zawsze podajemy ceny FOB Shanghai.
Potrzebujemy też koło 45-60 dni na piasty.
Dla 10  trajków Stowaway 1:
Dla piast Sturmey Archer 8 z hamulcem tarczowym $844.00 za sztukę.
Dla piast Shimano Nexus z hamulcem bębnowym - Nie zalecam takiego zestawienia - będziesz potrzebował przednich hamulców na trajku w układzie tadpole. Jeśli chcesz produktów Shimano, będziesz potrzebował użyć Alfine z hamulcami BB5 z przodu. Z piastą Alfine koszt wynosi $953.00 za sztukę.
Z piastą SRAM I Motion 9 cena jest ta sama $953.00  za sztukę.

Wszystko fajne, ale http://www.tridenttrikes.com/stowaway.htm jest chyba hurtownikiem, na innych stronach ceny ich trajków są sporo większe. Nie chciał bym też gasić entuzjazmu ale koszty transportu, marża i podatki mogą być wyższe niż się spodziewasz (może komercyjni użytkownicy napiszą coś w temacie? ). Szczególnie że nasz kraj zbyt przyjazny dla niskich kosztów biznesu nie jest.

Btw jest jeszcze firma http://www.twbents.com.tw/ też ma fajne rowery w fajnych (stosunkowo) cenach ale nie widać by zalewały sklepy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2010, 05:36:21 pm wysłana przez Yin »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 19, 2010, 12:32:10 am »
Przepraszam - następnym razem przetłumaczę. Korespondencję otrzymałem z Chin, bo byłem ciekaw ile kosztują trajki u producenta. No i wszytko się zgadza. To nie są wysokie ceny. Produkcja rowerów poziomych powinna być w Polsce gdybyśmy chcieli żeby to było tanie. Bo ci wszyscy importerzy dają zarabiać wielu innym ludziom po drodze. Sam niedługo zlecam do zaprojektowania ramę roweru trójkołowego żeby to było zgodnie z normami technicznymi (czyli prawdziwe rysunki techniczne, oznaczenia spawów, wszystko dokładnie rozrysowane). Żeby cokolwiek produkować w Polsce czy w Chinach czy w Brazylii trzeba mieć rysunki techniczne (poglądowe rysunki nie wystarczą). Szkoda że nikt się nie odważy tak postąpić - dać wybrany model roweru poziomego do zaprojektowania inżynierowi albo komuś kto liznął projektowania. Z takim projektem można iść do dowolnego zakładu spawalniczego i nikt łaski nie robi.