Co do kosztów legalnej działalności nie mam żadnych zastrzeżeń,podatki, ZUS-y robią swoje.(tak zresztą jak przy każdym produkcie) Spodnie szyte na miarę są 2-3 , parokrotnie droższe od seryjnej produkcji.
Wszystko co jest wykonywane pojedynczo lub w małych seriach jest relatywnie drogie.
Wszedłem na podany adres
http://alternatywa.istore.pl/pl,category,126921,traix.html i tam "ciśnienie mi podniósł" taki tekst
"Firma Traix oferuje świetny stosunek ceny do sprawności ? wysokiej jakości rowery poziome z Niemiec nie muszą być drogie!" i cena 7 tys
Może taka mała uwaga - przy poziomych rowerach wystarczy, że jest podana cena, nie trzeba zaklinać rzeczywistości że "jest to niedrogie" Patrząc na cenę, każdy widzi czy go na dany produkt stać - a na firmowego pozioma stać raczej niewielu.
Przypuszczalnie ta niezręczność wynikła z tłumaczenia żywcem z angielskiego czy niemieckiego gdzie stosunki cen do dochodów są diametralnie inne. Spotkałem się już z takim zjawiskiem przy innych produktach i budowlanych i wyposażenia wnętrz.
To bardzo dobrze, że ktoś próbuje wprowadzić na rynek sprawdzone, powtarzalne produkty, wykonywane przez ludzi z wiedzą i doświadczeniem.Tak powinno być. Chcąc napić się piwa, zwyczajnie kupujemy je w sklepie a nie warzymy je sobie sami.Mało kto ma czas czy zdolności techniczne by zrobić sobie kawałek półki, nie mówiąc o rowerze.
No to na zakończenie "Kawał na dziś" Doszło do kraksy w której autami rozbili się Amerykanin, Niemiec i Polak. Amerykanin popatrzył na wrak auta i mówi "Szkoda, 2 miesiące na niego pracowałem"
Niemiec mówi "Szkoda, pół roku pracowałem na mojego volkswagena" A Polak płacze nad maluchem
"Jezu, Jezu, całe życie oszczędzałem, całe życie pracowałem" A na to zagraniczniacy "To po co głupi kupowałeś takie drogie auto?"