Autor Wątek: wraca karta rowerowa  (Przeczytany 9188 razy)

klubowy

• całkiem inny wariat
Odp: wraca karta rowerowa
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 08, 2016, 07:46:55 pm »
Przecież wyraźnie napisali że karta będzie wymagana  dla osób które nie posiadają prawa jazdy.
Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa analizuje pakiet kompleksowych rozwiązań, które mają pozwolić na zmniejszenie liczby wypadków z udziałem rowerzystów. Wprowadzenie wymogu posiadania karty rowerowej dla osób nie mających prawa jazdy jest jedną z takich koncepcji, która ma zagwarantować zwiększenie znajomości przepisów ruchu drogowego wśród tej grupy użytkowników dróg, a tym samym przyczynić się do poprawy jej bezpieczeństwa.
Więc wszystkich nas nie będą egzaminować 8)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 08, 2016, 10:44:10 pm »
Przypomniałem sobie gdzie to słyszałem  w Tok Fm była audycja.

U Ciebie też zagłuszają wszystkie stacje?

To z tą kartą rowerową, to jakiś myk, by odwrócić uwagę społacze?stwa od jakiś istotnych spraw.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 08, 2016, 10:50:51 pm »
Gdzieś słyszałem że Polska podpisała jakąś konwencje. Która mówi że od kierującego rowerem nie można wymagać żadnych uprawnień. Chociaż po tej ekipie wszystkiego można się spodziewać.

Dokładnie tak. Więcej o tym tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=o9KiTdbGhm4
Nie pierwszy ich taki pomysł - ostatnio chcieli opodatkować w idiotyczny sposób zakupy w chinach:
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4581
Nie przeszło bo prawo unijne etc ;)

Taki egzamin dla ''dobra rowerzystów'' oczywiście wymagał by jakieś tam symbolicznej opłaty powiedzmy 100-200zł za egzamin + 50zł za znaczek bankowy + 50zł za dodatkowe jazdy doszkalające do tego uwalimy rowerzystę dla jego dobra na czymś podczas egzaminu ze 2-3x i można kolejny rozdmuchany budżet łatać. Ciekawe jakie miny będą mieli kierowcy popierający ten poroniony pomysł kiedy za 3-4 miechy wejdą obowiązkowe kursy doszkalające kierowców ( dla ich i naszego dobra, no bo jakże by inaczej) oczywiście z cennikiem jak wyżej.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 09, 2016, 07:11:18 pm »
ja się nie martwię na motonga też mam uprawnienia jakby co :)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 12, 2016, 09:27:10 am »
Kasprzycka: Dlaczego warto myć zęby, ale nie warto pisać o tym ustaw. Parę puchatkowych mądrości

http://prawo.gazetaprawna.pl/komentarze/935038,legislacja-prawo.html

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 12, 2016, 09:59:54 am »
Przyczyną 50% wypadków jest głupota,  kolejnych 40% - skrajna głupota. Reszta to zdarzenia ktorych nie  da się przewidziec, awarie, i inne losowe przyczyny...

Nieznajomosc przepisow mozna podciagnac pod pierwszą lub drugą kategorię w zaleznosci od rodzaju i wagi przepisu. Kto nie zna chocby podstaw poruszania się po drogach i wyjezdza jakimkolwiek pojazdem (czy wychodzi pieszo) jest po prostu głupi... Jak juz nie przemawia do takiej osoby to ze rowerzysta rozpłaszczy się na masce samochodu jak komar na zębach rowerzysty i dla wlasnego dobra powinien przepisy poznac to zadne prawa, nakazy czy mandaty tego nie zmienią.

Wystarczy ze naukę podstaw przepisó zacznie się w szkołach podstawowych czy nawet przedszkolach. I nie potrzebna tutaj wiedza o  wymiarach tablic rejestracyjnych czy nawet o dozwolonych prędkościach w terenie zabudowanym. wystarcza podstawy. tyle mozna zrobic...

Wymaga to jednak posiadania podstawowych chocby minimalnych zasobów inteligencji i logicznego myślenia... nawet tutaj nie trzeba wymagac zbyt wiele - nie jestes pewien czy masz pierwszenstwo stań i przepuść inne samochody - najwyzej ktos na ciebie zatrąbi... nie wiesz co oznacza zielone a co czerwone swiatło - jedź autobusem, kierowca autobusu wie...

Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:13:29 am »
Jestem, można powiedzieć kierowcą zawodowym ( prawko mam od 1993 roku ). ;)  Sporo kilometrów pokonuję miesięcznie po polskich drogach i odnoszę wrażenie, że wielu kierowców aut ma duże problemy z przepisami. Podstawa to myśleć za siebie i innych. Co tu mówić o karcie rowerowej jak kursy na prawo jazdy w Polsce to duża fikcja. :D
A jak wsiądę na rower to myślę jak przeżyć w tej dżungli.  :o
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2016, 10:25:39 am wysłana przez gajowy »

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 15, 2016, 12:21:51 am »
Słyszałem o tym ostatnio w radiu przez przypadek..
Niektórym by się przydała, choć generalnie strasznie niedorzeczny pomysł.
Cóż wraz z nowym rządem wraca państwo opiekuńcze..
Będą się wpier...w każdą strefę życia, niech jeszcze uchwalą którą ręką powinno się  tyłek podcierać.. a którą jeść polakowi przystało...
Bo jak 2kat to pewnie może wszystko...
hehe  2ga kategoria, wybawienie prototypów, co Panowie konstruktorzy? ;)))
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl