Autor Wątek: wraca karta rowerowa  (Przeczytany 9180 razy)

oblivion

• całkiem inny wariat
Odp: wraca karta rowerowa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2016, 01:19:13 pm »
Rozumiem, że jak mam prawo jazdy, to nie muszę zdawać na kartę row.? ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2016, 01:21:05 pm »
Sonda w tym artykuliku jest bezsensowna:
Tak, powinni znać przepisy ruchu drogowego
69 %
Nie, rowerzysta zawsze jakoś sobie poradzi
31 %

Logika nakazuje zagłosować na tak - ale wiąże się to z jakimiś kursami, szkoleniami i egzaminami na rowerzystę.
Z kolei nie - "jakoś sobie poradzi". Typowe, polaczkowe podejście.

Brakuje opcji pośrodku - że rowerzysta powinien sam nauczyć się odpowiednich przepisów przed wyjechaniem na drogę.

A co do sprawców - nie wierzę w to. Znacznie częściej widzę kompletnie nieodpowiedzialne zachowania kierowców na drogach. Wystarczy obejrzeć "Polskie Drogi" i "Polscy Kierowcy" na jutubie.

@Oblivion - a czemu nie? Prawo jazdy na samosmroda to nie jest prawo jazdy na rower ;P

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2016, 01:31:20 pm »
Rozumiem, że jak mam prawo jazdy, to nie muszę zdawać na kartę row.? ;)

No nie wiem, władza ostatnio wymyśla przedziwne rzeczy, a racja że:
@Oblivion - a czemu nie? Prawo jazdy na samosmroda to nie jest prawo jazdy na rower ;P

Znam takich, co mają prawo jazdy, a na rowerze nigdy nie siedzieli :)

Na "motór" trza też mieć oddzielny paszport :)

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2016, 01:58:42 pm »
A jak 25 lat temu odbierałem prawko to obowiązkowo musiałem oddać kartę motorowerową. ;D
To teraz poproszę o zwrot tej karty. 8)

dziantek

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2016, 02:05:51 pm »
Ja od lat jeżdżę na książeczkę wojskową.

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2016, 02:26:43 pm »
Dla mnie to wszystko jest gnebieniem tych zlych i niedobrych cyklistow przez politykow konserwatywnych, ktorzy nie znizaja sie do poziomu siodelka rowerowego (ewentualnie rekreacyjnie, po parku z dziecmi).

Logika i statystyki wypadkow podpowiadaja, ze albo wszyscy obywatele musza znac przepisy ruchu drogowego (bo kazdy moze byc pieszym, czyli w tym ruchu uczestniczyc), albo uznajemy, ze kierowcy, jako operatorzy niebezpiecznych narzedzi, uwazaja na wszystkich niezmotoryzowanych, a ci, bezposrednio nieszkodliwi, powinni znac zasady, ale tylko na potrzeby niezginiecia. Pierwsze mozna rozwiazac obowiazkowym przedmiotem w podstawowce (niekoniecznie zdawaniem na karte rowerowa, po prostu zasady ruchu zakonczone klasowka/egzaminem). A drugie mozna uzasadnic tym, ze w praktycznie kazdym wypadku drogowym bierze udzial pojazd o napedzie mechanicznym, wiec jakby ich nie bylo na drogach to liczba wypadkow by spadla dramatycznie.
bartek maupa bzaborow.org

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2016, 10:40:29 pm »
a spadówa, kodeks chyba ten sam :P

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 08, 2016, 08:47:39 am »
Kolejny sposób żeby wyciągnąć kasę od ludzi, nie wyobrażam sobie żeby teraz kilka milionów rowerzystów miało zakaz wyjechania rowerem gdziekolwiek bo karta rowerowa. A to pewnie za darmo nie będzie. Ciekawe co jeszcze te zjeby wymyślą.

I nie zgodzę się z teorią, że większość zagrożeń na drodze wywołują kierowcy samochodów, po prostu jest ich najwięcej, dlatego też najwięcej się o nich słyszy, ale codziennie widzę jakiś zjebów genetycznych na rowerach, dla których światła na pasach to tylko migająca ozdoba, czerwone, zielone - nie ważne, jedzie. Tak więc uważać na drodze muszą wszyscy ale powrót do kart rowerowych - totalny bezsens.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

koncki

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2016, 09:16:22 am »
Pomysł jest idiotyczny. Na dzisiaj dzieci w wieku 10 - 18 lat muszą mieć kartę rowerową, a i tak nikt tego nie sprawdza. Czyli zapowiada się jedynie poszerzenie kolejnego martwego przepisu. Paradoksalnie skutkiem może jednak być istotny spadek zdarzeń z udziałem rowerzystów! Część machnie ręką na kartę i przestanie jeździć na rowerze, a część zdarzeń nie będzie zgłaszanych, bo rowerzyści będą się bać konsekwencji braku karty.
I jeszcze jedno - gdyby twardo wymagać od szkól wydawania uczniom podstawówek kart rowerowych w czwartej klasie, to za kilka lat każdy wchodzący w dorosłość miałby kartę i problem by się z czasem rozwiązał sam.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 08, 2016, 09:47:19 am »

I jeszcze jedno - gdyby twardo wymagać od szkól wydawania uczniom podstawówek kart rowerowych w czwartej klasie, to za kilka lat każdy wchodzący w dorosłość miałby kartę i problem by się z czasem rozwiązał sam.

Nie, problem by się dzięki temu nie rozwiązał, bo to nie brak karty jest problemem tylko:  źle zaprojektowana i wykonana infrastruktura,  niewłaściwy system edukacji, nieudolność organów ścigania w stosunku do uczestników ruchu faktycznie stwarzających zagrożenie.
Więc jeśli nic się nie zmieni a posiadacze kart rowerowych wyjadą na drogi w skutek wymiany pokoleniowej, to zniknie argument, a nie problem.

Jeden z kolegów dokonał takiej analizy, z której wynika, że:
Zagrożenie dla innych grup uczestników ruchu powodowane przez kierowców samochodów jest 35 razy większe niż pieszych i ponad 9 razy większe niż rowerzystów, jeśli liczmy wszystkie ofiary i 100 razy większe niż pieszych i 50 razy większe niż rowerzystów, jeśli uwzględnimy ofiary śmiertelne.

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 08, 2016, 11:20:47 am »
@Kaczor - z tego wynika, że ludziki pracujący nad pomysłem kart rowerowych po prostu nie znają statystyk.
Typowe uszendaski. Znowu się biorą za nas osobniki, które kompletnie nie wiedzą o co tu chodzi i z czym mają do czynienia.

I co gorsza - jeśli dojdzie do wprowadzenia tego durnego wymysłu - grozi nam spadek ilości osób podróżujących po mieście na rowerach, a co za tym idzie - wzrost zanieczyszczeń i smogu. Ciekawe - kogo obarczą za to winą?

[BP,NMSP]
Swoją drogą zastanawiam się czym obecnie rowerzyści zawinili nowej Fłacy. Nieco ponad dwanaście lat temu, jakiś uszendasek od prezynadĘta Lecha Kaczyńskiego powiedział: "Warszawa to nie wieś, aby jeździć po niej rowerem". A tym razem co się stało? Ktoś rowerem przejechał po nóżce jakiegoś PiSowskiego partyjniaka? Czy też coś komuś się przyśniło? A może to rowerzyści zestrzelili swoimi pompkami Tupolewa w Smoleńsku??? :P
[/BP,NMSP]

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 08, 2016, 11:50:12 am »
Swoją drogą zastanawiam się czym obecnie rowerzyści zawinili nowej Fłacy.
Jak to czym... Bo to lewaki wstrętne są, a jak jeszcze do tego wegetarianie... ;)

(fragment felietonu Marcina Mellera "Pedały i ja", "Newsweek" nr któryś/2016)

Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 08, 2016, 05:01:53 pm »
Gdzieś słyszałem że Polska podpisała jakąś konwencje. Która mówi że od kierującego rowerem nie można wymagać żadnych uprawnień. Chociaż po tej ekipie wszystkiego można się spodziewać.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 08, 2016, 05:03:24 pm »
Przypomniałem sobie gdzie to słyszałem  w Tok Fm była audycja.