Autor Wątek: odchudzanie ramy  (Przeczytany 10893 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
odchudzanie ramy
« dnia: Marca 11, 2016, 09:34:14 pm »
Mam zamiar odchudzić nieco ramę w moim rowerze. Rama jest z profilu stalowego 40x40 i grubości ścianki 2 mm (wiem, wiem, konkretnie zrobione, ale to nie ja robiłem ;)). Zamierzam zeszlifować ścianki do 1 mm za pomocą szlifierki listkowej. Na próbę zeszlifowałem niepotrzebny już kawałek z tej samej ramy. Jak widać na zdjęciu zeszlifowałem na razie 2 ścianki. Dolnej ścianki, tej na której jest spaw (szew profilu), raczej nie będę szlifował. Wyliczyłem, że na każdych 10 cm ramy ubędzie mi ok. 60 g a całą ramę odchudzę o ok. 0,5 kg.  Co sądzicie o tym pomyśle? Robił ktoś coś takiego? Dodam, że samo szlifowanie idzie bardzo sprawnie.
Zdjęcia odcinka próbnego:

oblivion

• całkiem inny wariat
Odp: odchudzanie ramy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 11, 2016, 09:39:03 pm »
już chyba lepiej otwory nawiercić - IMHO za pół kg to szkoda pracy :)
Ja właśnie metodą Balcerowicza odchudziłem przez pogrubianie i dodałem 7kg silnik+bateria :D

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2016, 09:57:59 pm »
Nie wiem jak ta rama wygląda, może niektóre elementy z aluminium wykonać wtedy byś chyba wiecej zyskał i miej się narobił.

koncki

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2016, 11:27:50 pm »
Nie żartuj. Rama z aluminium to nie taka bułka z masłem, żeby sobie w domu po godzinach zrobić szlifierką listkową ;D. A tak na poważnie - co się dało, to już wymieniłem na aluminium. I odchudziłem całość bodajże o 5 kg. Choćby ten "odcinek próbny" - to jest mój dawny bom, od dawna już mam aluminiowy. Do odchudzenia pozostało niewiele - ok. 90 cm profilu stalowego, to i zysku wielkiego nie będzie.

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2016, 10:13:31 am »
... to i zysku wielkiego nie będzie.
to szkoda zabawy :)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 12, 2016, 02:12:01 pm »
 ;D jaką masz pewność ze po tym listkowaniu ścianka w każdym miejscu  będzie miała taka sama grubość  :o
najlepiej zrobić nowy detal ,jest dostępny na hurtowniach specjalistycznych materiał 40x40x1,2
stal konstrukcyjna o podwyższonych parametrach droższa lżejsza i mocniejsza
masz  w ten sposób podwójne odchudzanie ramy i portfela czyż życie nie jest proste  ;D
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

koncki

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2016, 04:21:13 pm »
Proste! Najlepiej kupić nowy rower ;D. Jak mi rama nie wyjdzie to zrobię nową, bogatszy o nowe doświadczenia. Nie ma ryzyka , nie ma zabawy. Jednak tak czarno tego nie widzę. A jak grubość nie wyjdzie wszędzie taka sama to co? Bazuję tylko na pomiarze zewnętrznych wymiarów i wiem, że warstwy schodzą bardzo stopniowo. O dziesiąte części milimetra. Nie ma mowy, że się zagapię i dziura na wylot. A przy tym miejsca spawów zostaną nienaruszone. A spawy na 2 mm raczej wyjdą mocniejsze, niż na 1,2. Przynajmniej w warunkach amatorskich.
Docelowo chcę zrobić ten odchudzany odcinek ramy z laminatu. Założyłem sobie jako cel, że będzie lżejszy od stalowego, a przy tym co mam dzisiaj, to nie byłoby ambitne zadanie.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 12, 2016, 06:40:32 pm »
Jak zaczynałem przygodę z rowerami to w podobny sposób odchudzałem ramę od kolarzówki choć to niejako przy okazji usuwania starego lakieru i zadrapań do metalu. Też bym powiedział że gra niewarta świeczki bo się mocno narobisz ale jak chcesz i wiesz że nie zrobisz z tej ścianki 2 mm ścianki 0.5mm to czemu nie :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 12, 2016, 10:42:38 pm »
Kiedyś kolega z pracy zaprojektował celownik na półcalówkę, obiektyw miał piękną stożkową obudowę o długości ~200mm i średnicy na wejściu ~100mm i ~60mm na drugim końcu i co najważniejsze 1.5mm ścianki co było wystarczająco solidne. Niestety sam ten piękny obiektyw ważył ~1.5kg co było dużo za dużo. Tłumaczył, że niewiele da się zrobić, ale kazali odchudzić. Odchudził ścianki - dobry dzień roboty na kompie - zostawił 3 żebra a reszta miała już 0.8mm ścianki, technolodzy 3dni pisali dodatkowy program na 5osiową frezarkę a potem frezarka chodziła 1dzień kulką 5mm i uzyskano: TADAMM!!!! obiektyw o masie 1.3kg~1.4kg.

Więc nie wiem czy warto... Ja zresztą, też próbowałem trochę szlifować ramę od P8 przed malowaniem (bo dużo laminatu wyszło) ale nic nie dało.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

koncki

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 12, 2016, 11:48:32 pm »
Na razie wiem, że jest z czego schodzić. Ten .... stalowy kawałek ramy waży 2445 gramów! Dla porównania stojąca za nim rama do Waganta waży 2800 g.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2016, 09:25:24 am »
Schudnij dwa kilo, dołóż  pułtora kg. odważnik na ramę - będziesz miał zysk 500g na całości a nie kombinuj ze szlifowaniem profili.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

aligatorpoczta

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2016, 10:44:35 am »
Schudnij dwa kilo, dołóż  pułtora kg. odważnik na ramę - będziesz miał zysk 500g na całości a nie kombinuj ze szlifowaniem profili.
moja nowa rama z prof stal 60*40*2 waży 7 kg i nie zamierzam jej odchudzać bo wole pewny rower a nie taki co w trasie się złoży ( ale to tylko moje zdanie)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

koncki

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2016, 11:12:37 am »
Nie mam 2 kg ciała na zbyciu. Taka uroda ;)

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 13, 2016, 11:43:13 am »
O, jeśli nie masz z czego schudnąć to jak najbardziej możesz starać się uszczuplić swój rower. Skrajne minimalizowanie wagi roweru powinno być poprzedzone "optymalizacją" wagi użytkownika 8)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 13, 2016, 11:43:41 am »
Nie do końca rozumiem idee odchudzania roweru o 500 gram jak w trasę zabiera się ze sobą 1500 ml wody do picia ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8