Autor Wątek: Polak to na drzwiach od stodoły pojedzie i będzi mówił że fajnie.  (Przeczytany 24579 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Polak to na drzwiach od stodoły pojedzie i będzi mówił że fajnie.
« Odpowiedź #45 dnia: Października 28, 2015, 09:01:09 pm »
to jest prototyp :) na razie wiem że obsługuje rowerowy łańcuch jako naped na wkrętarce,  tulejek do robienia takich zębatek mam więcej, jak zda egzamin przez 1000km to uruchomie produkcję seryjną w lepszej estetyce :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #46 dnia: Października 29, 2015, 10:26:18 am »
  kriskor   wykład spoko  ;)

zastosowanie przekładni pośredniej to tez strata ,zawsze jakieś tam łożysko musi być
w dodatku  (długość) łańcucha rośnie waga całego  układu tez ,każde ogniwko na zębie tez jakiś opór stawia
wiec co jest mniejszym złem ??  ???  rolka czy przekładnia ?
  Owszem łożysko jest ale ono nie przenosi obciążeń w ten sposób co rolka pracuje ono tak jak by było dodatkowym ogniwem to np wolnobieg., waga owszem jest większa ale to już kwestia konstrukcji i użytych materiałów.  Poza tym dodatkowa zaleta ważna w przypadku elekteyków to mnustwo biegów do dyspozycji i możliwość krecenia spokojnego nawet przy 60 km/ h i więcej. Przy zastosowaniu standardowych zębatek.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Października 29, 2015, 10:49:10 am »
zalezy o jakich oporach mówimy jeszcze, o przyspieszaniu gdzie siły są spore czy utrzymywanie stałej prędkośći :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Października 29, 2015, 12:40:47 pm »
O wzystkich o jeździe pod wiatr i pod górę również.  Przy jezdzie pod górkę np dramatycznie rosną w po płaskim są mniejsze.  Pozostało tylko to potwitdzić doświadczalnie.  Bo są bardzo duże założyłem przekładnię posrednią to jestam pewien zrobiłem to jednego dnia jeździłem na rolce za kilka godzin na przekładni tym samym rowerem a jak by 10 kg lżejszym i nie.  przesadzam.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Października 29, 2015, 12:42:08 pm »
pośredni nie jest złą opcją, wziąć dwie takie same zębatki jako 1:1 na jednym łożysku i gra gitara :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #50 dnia: Października 29, 2015, 01:21:12 pm »
Tak takie kółeczko jak zrobiłeś tylko jeszcze jedną zębate dołuż.  Ale naciągacz musisz jakiś też dać.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #51 dnia: Października 29, 2015, 06:51:26 pm »
to jest prototyp :) na razie wiem że obsługuje rowerowy łańcuch jako naped na wkrętarce,  tulejek do robienia takich zębatek mam więcej, jak zda egzamin przez 1000km to uruchomie produkcję seryjną w lepszej estetyce :)

tu masz już gotową przetestowaną i bez spawania  ;)

http://paradoxbike.pl/uploads/monthly_2015_10/WP_20151029_001.thumb.jpg.c8c7694b3dbae46c50971cd2cf9e1041.jpg
http://paradoxbike.pl/uploads/monthly_2015_10/WP_20151029_004.thumb.jpg.eb50abdc2c98ec5f9195424bf9ec0aca.jpg
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Października 29, 2015, 08:02:56 pm »
Ale my mówimy o pośredniej czyli dwie takie zębatki na jednym łożysku

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Października 30, 2015, 02:57:25 pm »
a jak pytałem to nikt nie miał , pomocny jesteś nie ma co :)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #54 dnia: Października 30, 2015, 08:11:14 pm »
hm kiedy pytałeś ?  :P
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #55 dnia: Października 30, 2015, 08:50:20 pm »
kilka msc temu miałem założony temat że szukam rolki / zębatki

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Października 30, 2015, 08:54:38 pm »
Napisałam do Pana Kaczmarka w tej sprawie, pozwolę sobie zacytować, oto co mi napisał:
"Teoretycznie opory są mało wyczuwalne (zależnie od ugięcia), ale jeśli jest możliwość bezpośredniego prowadzenia, to lepiej rolek unikać.
Ja ze względów konstrukcyjnych musiałem w swoim Quadzie (jest ten temat chyba w dziale techno na forum.poziome.pl) łańcuch obniżyć, ale zastosowałem do obniżenia tryb nakręcany na wytoczony z aluminium element z dwoma łożyskami pod śrubę fi 8 albo 10 (cholera zapomniałem). Tryb chodzi ciszej i jest nie do zajechania. Rolki też stosowałem oczywiście w wielu modelach. Wynajdywaliśmy kółka od łyżworolek (pełne) i po wytoczeniu rowka o szer. ciut szerszej niż łańcuch montowaliśmy. Chodziły dość cicho, ale łańcuch i tak trochę na nich skakał.
Firma Alligt.nl produkuje rolki z zębatką w środku."

http://alligt.nl/bodies/kettingrollen.html

niestety, chyba to nie są gotowe przekładnie.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #57 dnia: Października 31, 2015, 04:11:28 am »
no popatrz sam mistrz stosował rolki od wrotek  ;)czułem ze to jest dobre  ;)

jak ja zastosowałem rolki od wrotek ,w dodatku były do rolki od profesjonalnych zestawów szt. chyba za 38 zl (były bezbarwne i czarne z jakiejś bardzo wytrzymałej mieszanki gumowej )
to co poniektórzy( fachowcy ) chcieli mnie rozerwać na kawałki  ;D

na rolkach wrotkowych efekt był bardzo dobry, cisza i wytrzymywały bardzo długo
miałem przetoczone na 14 mm w środku zostawiona na 2 mm wysokości prowadnica ,która prowadziła łańcuch środkiem
 po jakimś czasie łańcuch wygniatał coś w rodzaju ząbków
 wtedy nie było efektu podskakiwania łańcucha

coś podobnego jak u tej firmy co robi rolki
do dzisiaj mam jedną trajke z tymi rolkami ma chyba 15 tyś i rolka ma się nieźle   :P

zdecydowanie popieram Mistrza im większy kąt załamania łańcucha tym bardziej odczuwa się opory

Danielasty  widocznie gdzieś mi umknął ten post  sooorrrrrrrrrrry na pewno bym pomógł  :P
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2015, 04:16:16 am wysłana przez AGA »

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Października 31, 2015, 08:52:16 am »
AGA, to że coś jest dobre, nie znaczy że najlepsze ;). Choć muszę się uczciwie przyznać że też mam rolkę i to o dość małej średnicy :-\. Muszę to poprawić w następnej konstrukcji lub całkiem z rolki zrezygnować :) Idzie zima, będzie trochę czasu.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #59 dnia: Października 31, 2015, 10:58:46 am »
W temacie rolek. Dziś w robocie musieliśmy wyciągać się wyciągarką i podczas montowania zblocza do drzewa pojawił się temat wielkości rolki. Kolega twierdzi że im większa tym lepsza ja uważam że jest to nie istotne. Wielkość jest ważna tylko przy grubości liny. Co Wy o tym sądzicie?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8