Autor Wątek: Polak to na drzwiach od stodoły pojedzie i będzi mówił że fajnie.  (Przeczytany 24566 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Polak to na drzwiach od stodoły pojedzie i będzi mówił że fajnie.
« dnia: Października 24, 2015, 02:30:44 pm »
Witam przez większość swojej poziomkowej kariery konstruowałem poziomki z napędem na przednie koło. Moja pierwsza i druga poziomka miała napęd jak to SWB. W pierwszej poziomce napęd był załamany na kółku jak to zwykle bywa w SWB. Jeździło się jako tako po dłuższym czasie może rok jeździło się fajnie. Potem zrobiłem SWB które  miało prostą linie łańcucha nigdzie nie załamaną, od razu kolosalna różnica w szybkości potem był low Racer i znowu załamanie łańcucha na rolkach i rower poszedł pod kątówkę. Potem LWB prosty łańcuch i rewelka leciutko. Następnie kilka lat rowerków MBB czyli napęd na przód tutaj rewelacja i teraz przyszedł czas na trójkołowca i jak to w trajce załamanie łańcuch na rolce i znowu tragedia duże opory. Dlatego taki tytuł nie wydaje mi się żeby odczucia były subiektywne po tylu skonstruowanych rowerach.

Rozwiązaniem wydaje mi się tylko przekładnia pośrednia w miejscu rolki nie musi ona nic przekładać może być jeden do jednego. Zaraz pewnie zakrzyczą mnie jeżdżący na różnej maści SWB low racerach i innych wynalazkach w których łańcuch załamuje się na rolkach AGA Trajko-Cyklista że to nieprawda, że rowerki ich chodzą super lekko:) dlatego chciał bym opinie osób które długo przynajmniej rok jeździły na jakimś dobrym MBB a potem przesiadły się lub miały okazje jeździć SWB jakie wrażenia 

« Ostatnia zmiana: Października 24, 2015, 02:57:29 pm wysłana przez tomek70 »

świeżak

• kolarz na poziomie
Odp: Polak to na drzwiach od stodoły pojedzie i będzi mówił że fajnie.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 24, 2015, 07:59:12 pm »
 Ja cały czas boleje nad tym ,że w moim poziome łańcuch jest załamny przez rolke. Kiedyś nawet zamiast rolki załozyłem zębatkę aby bardziej sie dopasowywał ,ale i tak zawsze opór. Miałem zamiar przerobic rower aby pominąć rolkę ,ale z braku czasu to raczej szybko nie bedzie. Moim zdaniem jest znacząca różnica z rolką i bez...

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2015, 08:04:25 pm »
Przy składaniu trajki w pierwszej wersji łańcuch miałem załamany w trzech miejscach, w ostatecznej formie została tylko jedna rolka. Różnica w oporach była znaczna, przynajmniej przy startowaniu. Nie mierzyłem w trakcie jazdy, ale tu już różnica była mniej odczuwalna.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2015, 08:43:23 pm »
Moje zdanie jest takie aby górny łańcuch ciągnący nie miał załamania

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2015, 08:07:47 am »
U mnie łańcuch ciągnący ma jedno załamanie pod kątem ok. 20o. Odczuwalne jest to (w postaci głośniejszej pracy rolki) podczas ruszania, lub ostrych przyspieszeń, kiedy nacisk na pedały jest największy. W czasie normalnej jazdy słyszę tylko szum łańcucha na zębatkach wózka napinacza.
IMO jedno załamanie na "linii  pracującej" jest OK, ale więcej załamań powodowało by pewnie większe opory.

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2015, 09:00:48 am »
jak jeździsz na drzwiach od stodoły to czym stodołę zamykasz  ;)
w matixie jest rolka można ja ominąć
 tez pod wpływem forum starałem się puścić bez niej łańcuch ,jak dla mnie bez różnic
na samym początku trochę tyrkotał łańcuch ale aga mówił ze to  ucichnie i tak jest  :P

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2015, 09:34:00 am »
Ja cały czas boleje nad tym ,że w moim poziome łańcuch jest załamany przez rolkę. Kiedyś nawet zamiast rolki założyłem zębatkę aby bardziej się dopasowywał ,ale i tak zawsze opór. Miałem zamiar przerobić rower aby pominąć rolkę ,ale z braku czasu to raczej szybko nie będzie. Moim zdaniem jest znacząca różnica z rolką i bez...
      Też myślałem o wstawieniu zębatki żeby nie było rolki ale doszedłem do wniosku ze to niewiele da w moim odczuciu opory są bardzo duże pomimo ze rolka jest jedna i na łożyskach wystarczy przejechać się rowerem z rolką i za minutę wsiąść na zwykły rower.  Opinie ze opory są niewielkie moim zdaniem można między bajki marketingowe włożyć. Jak przyjdzie mi watomierz i będę miał wolny czas to zrobię układ napędowy z rolką i silnikiem elektrycznym i wtedy wszystko będzie jasne. W moim odczuciu proporcjonalnie opór jest większy i m bardziej naciskamy na pedały.  Teraz sobie natomiast myślę że rozwiązaniem skoro nie można łańcucha puścić prosto, będzie przekładnia pośrednia coś jak w rowerku "rotator"       Tylko w tym rowerku przekładnia jest bardziej chyba ze względu  po to żeby zapewnić większe przełożenie ze względu na  małe koła, ja myślę o przekładni 1x1.  Kiedyś zrobiłem taki rowerek było to FWD z przekładnią pośrednią zamiast rolki ale już nie pamiętam jak to działało. Jak się ogląda rowerki poziome które biją rekordy szybkości widać takie rozwiązanie napędu Tutaj najszybszy trójkołowiec i takie rozwiązanie wersja ekstremalna https://www.youtube.com/watch?v=ZstVOwTmX68
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2015, 09:55:47 am wysłana przez tomek70 »

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #7 dnia: Października 25, 2015, 09:58:11 am »
nie ma co porównywać pionowca do pozioma, sam sposób siedzenia już ma wpływ na odczucia z pedałowania
budowa zasadniczo wpływa na opory pedałowania, do tego masa
natomiast niewątpliwym plusem jest pozycja( zaj... )relaksująca  ::)
kiedy robiłem swoje próby odnośnie rolek i prowadzenia łańcucha wpadło mi do głowy jak to zmierzyć
po zmontowaniu całej konstrukcji ustawiłem korbę pionowo ,zaczepiłem elektroniczną wagę( wieszakową) i ciągnęliśmy za drugi koniec do momentu ruszenia roweru  z miejsca
następnie ten sam rower na tym samym biegu próbowaliśmy ruszyć z pominięciem rolek
nie pamiętam dokładnie ale było to kilka deko gdzieś  3-5 stwierdziłem ze nie ma sensu komplikować sobie życia
w sumie to jak jazda przed i po kupce niewielka różnica , chyba ze rzadka goni  ;D
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2015, 10:25:59 am »
Nie chodzi tu o odczucia tylko o siłę jaką należy włożyć żeby jechać np ruszyć lub pod górkę tylko silnik elektryczny może to zmierzyć no może jeszcze są jakieś czujniki nacisku rowerowe ale ja nie miałem z tym do czynienia tylko słyszałem ze takie są.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #9 dnia: Października 25, 2015, 10:36:39 am »
tak tylko silnik na korbowy jeśli chodzi o rolki i łańcuch ,bo wplatany tu nic nie zmierzy  ;)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Października 25, 2015, 12:54:02 pm »
Tak wystarczy wkrętarka  która  będzie za łańcuch ciągnąć lub wkręcić śrubę w kwadrat mocowania lewej korby i wrzeciono wkrętarki zacisnąć za tą śrubę i amperomierz.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Października 25, 2015, 07:00:04 pm »
Z wkrętarką i amperomierzem pomysł wydaje się dobry, trzeba tylko pamiętać by łańcuch był tak samo naprężony na przerzutce. Różne naprężenia dadzą całkiem inne wyniki. Początkim listopada może uda mi się to sprawdzić ;D
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #12 dnia: Października 25, 2015, 08:46:52 pm »
Archimedes jakoś bez wkrętarki i amperomierza to policzył.

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Października 25, 2015, 08:56:48 pm »
Akurat podobne rozważania/wyliczenia dawno temu prowadził MD :)
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #14 dnia: Października 25, 2015, 09:14:40 pm »
a co jest nie tak z użyciem wagi wiszącej elektronicznej do tego celu ??  ???