Autor Wątek: Trajka Dekersa u Joachima  (Przeczytany 14137 razy)

Joachim

• kolarz na poziomie
Trajka Dekersa u Joachima
« dnia: Sierpnia 31, 2015, 08:50:44 pm »
Witam.
Nareszcie posiadam kilka zdjęć, więc się pochwalę, tak jak obiecałem.

Nie problemów z utrzymaniem równowagi, w zasadzie kto wsiądzie, ten pojedzie, chyba że ma 150 cm wzrostu, to może nie dosięgnąć do pedałów :) Dwa akumulatory LiFePO4 w skrzyneczkach pod fotelem, każdy ponad 20 Ah i silnik 1000 W pozwalają dać odpocząć nogom bez utraty prędkości. Wspomaganie silnikiem w trakcie pedałowania pozwala osiągnąć ok 50 km/h, potwierdzone mam jedynie 45 km/h (pomiar z policyjnego busa).
Na zlocie w Bełchatowie jechałem po raz pierwszy w dłuższą trasę na trajce. Po 68 km czułem się mniej więcej tak, jak po jeździe na pionie po bułki do sklepu (mam blisko), czyli nie zmęczyłem się.
Przyczepki jeszcze nie testowałem w jeździe pozapodwórkowej, bo córa bez pasów nie pojedzie (pasy się robią), a żona jakoś nie chce się lansować pod remizą :)
Plany:
zmierzyć zasięg maksymalny na wspomaganiu przy jeździe emeryckiej 20/h
test leśnych scieżek i trochę poza nimi. Jak na razie było rżysko i było fajnie.
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

Tef

• całkiem inny wariat
Odp: Trajka Dekersa u Joachima
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2015, 07:45:50 pm »
Ekstra, że wreszcie zapodałeś fotki  :).
Doczepka ekstra! W kolorze dziewczyńskim bo dla dziewczyn  :D .
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2015, 09:00:13 pm »
Kolor wybierała córa, bo to ona ma najczęściej wizytować przyczepkę :)
Faktem jest, iż całość w jednym kolorze prezentowałaby się znacznie efektowniej. Hm, zawsze można przyczepkę przemalować... :)
Jeszcze się nie najeździłem w tym roku, a już są plany na zmiany. Oczywiście, jak tylko cokolwiek się pozmienia - wrzucę fotki, i postaram się o nieco lepszą jakość (te robiłem bez lampy w trybie natural i dopiero teraz widzę, że nie wyszło zbyt wyraziście).

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2016, 08:04:19 pm »
Fajna trajeczka, ja się właśnie stałem posiadaczem stelażu do fotela od Dekersów - dzięki Joachim za namiary ;)
Wrzuć lepsze aktualne foty ;)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2016, 09:38:49 pm »
miałem ochotę się przejechać i zagadaliśmy się, ale do 3 razy sztuka :-)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 10, 2016, 06:43:38 pm »
Aga, ja miałem ochotę się przejechać Twoją trajką już w zeszłym roku i nie wyszło, a teraz prawie mnie ominęło, ale na szczęście facik był na odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie. :) Nadal jednak twierdzę, że w Twoim taka sama moc jak w moim robi różnicę i ten twój to diabeł, nie rower :)

U siebie: na  IX zlocie w Bełchatowie przejechałem trasę długą używając tylko jednego akumulatora, czyli da się na nim pokonać 100 km, oczywiście przy podawanej na silnik mocy pozwalającej zniwelować jedynie wagę roweru i cały czas wspomagając się pedałowaniem. Średnia prędkość przelotowa to ok. 20km/h.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 11, 2016, 08:28:47 pm »
to że czarny to nie od razu znaczy diabeł  ;) testowałem wplatane mam nawet kilka goldenów 5 e są spoko ,ale nakorbowe Bafanga to dopiero dają czadu  :)
 czemu podajesz z jednej baterii ? u mnie są dwie podłączone na raz ,jak jeździłem na testach pojedynczo to brakowało rpm
wydaje mi się (jeszcze to raz sprawdzę )ze jak są 2 naraz do większy mam zasięg
ostatnio zrobiłem 60 km na 1 stopniu średnia tez koło 19-20 km/h  i nawet nie dygnął wskaźnik naładowania
przetestuje dokładnie na urlopie  ;D
jak organizator 10 zlotu poprawi termin to postaram się zjawić wtedy dopadnę to twoje wozidło  ;)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 12, 2016, 11:55:08 am »
Mam tak zrobiony przełącznik, że tylko jedna bateria może być aktywna. Dokładnie nie wiem, dlaczego nie mogą być dwie razem, ale nie jest to dla mnie problemem. Już samo to, że nie muszę przekładać bateryjek po wyczerpaniu robi mi duży komfort - wystarczy sięgnąć pod fotel i przerzucić wajchę z L na P :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2016, 03:20:47 pm »
Mam tak zrobiony przełącznik, że tylko jedna bateria może być aktywna. Dokładnie nie wiem, dlaczego nie mogą być dwie razem, ale nie jest to dla mnie problemem. Już samo to, że nie muszę przekładać bateryjek po wyczerpaniu robi mi duży komfort - wystarczy sięgnąć pod fotel i przerzucić wajchę z L na P :)
Ale jak dasz dwie równolegle to mniejsze prądy więcej z nich wyciągniesz i dłużej pożyją.

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 17, 2016, 05:33:45 pm »
Tomek, sugestia bardzo pozytywna. Porozmawiam z Damianem (Dekersem), zobaczymy, co da się zrobić. Dzięki za info.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2016, 08:06:05 pm »
to ze dłużej pożyją 2 to pewniak ,chwilowe przeciągnięcia amperażu nie czaskaja tak ogniw ,sprawdzałem na długiej trasie na jednej baterii niecałe 50 km
zapiąłem 2 i ponad 120 km na delikatnym wspomaganiu .Jak ciągnę ostro na jednej baterii to temperatura baterii rośnie przy 2 ledwie letnie  ;)myślę ze ten przełącznik trzeba oddać Damianowi :P
w Goldenie masz możliwość ustawienia ręcznego rpm ,zobacz ile wydusisz na jednej a ile jak podłączysz 2na raz .Myśle ze ten przełącznik wynikł ze słabej ładowarki ,ja ładuje na 2ładowarki  jednocześnie ,ale mam wstawioną diodę zwrotną czas ładowania koło 2,5 godziny a na jednej schodzi koło 4-5 godzin w trasie nieoceniona wygoda  8)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 19, 2016, 11:13:13 pm »
to ze dłużej pożyją 2 to pewniak ,chwilowe przeciągnięcia amperażu nie czaskaja tak ogniw ,sprawdzałem na długiej trasie na jednej baterii niecałe 50 km
zapiąłem 2 i ponad 120 km na delikatnym wspomaganiu .Jak ciągnę ostro na jednej baterii to temperatura baterii rośnie przy 2 ledwie letnie  ;)myślę ze ten przełącznik trzeba oddać Damianowi :P
w Goldenie masz możliwość ustawienia ręcznego rpm ,zobacz ile wydusisz na jednej a ile jak podłączysz 2na raz .Myśle ze ten przełącznik wynikł ze słabej ładowarki ,ja ładuje na 2ładowarki  jednocześnie ,ale mam wstawioną diodę zwrotną czas ładowania koło 2,5 godziny a na jednej schodzi koło 4-5 godzin w trasie nieoceniona wygoda  8)
Jak to zrobić z tą diodą? I jak to masz zrobione Bo mam dwa akumulatory spięte równolegle takie same i ładuje jedną a ona cienka 3 amper ma, na dwie szybciej  by poszło.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 20, 2016, 05:15:46 am »
Tomek 70 baterie masz samoróbki czy jakieś firmowe ?

jak samoróbki to wystarczy wstawić przełącznik na( + )obojętnie której baterii i podłączyć 2 ładowarki w momencie ładowania baterie powinny być rozpięte miedzy sobą

przy fabrycznych to trochę inna bajka

sa baterie z wbudowanym balanserem ,elektronicznym układem kontroli amp.i takie co nie mają nic reszta w ładowarce
w 2 pierwszych przypadkach powinna być wstawiona dioda kierunkowa chodzi o to żeby ładowarki jak gdyby nie widziały sie między sobą bo wtedy wcześniej sie rozłączą i nie doładują baterii do końca
 Najprościej to wystarczy rozłączyć je miedzy sobą na czas ładowania ale jak ktoś jest wygodny to dobiera sie diodę zwrotną która reaguje na wzrost napięcia wtedy wkładasz wtyczki i idziesz na kawę  ;)
napisz co masz pod maską  :) to zapodam  temat mojemu elektronikowi to ci coś odpowiedniego dobierze  :D

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2016, 06:43:43 am »
Dzięki. Mam baterie samoróbki bez balansera. Baterie są dwie spięte równolegle każda identyczna składają się z dziesięciu sekcji po 5 ogniw w każdej sekcji. Ogniwa litowo jonowe 18650 nie używam BMS wszystki ogniwa ładują się równo nie ładuje do samego końca tylko do 4 wolt no może czasami jak mam dłuższą wycieczkę w planie. Nie rozładowuje też poniżej 3,5 pod obciążeniem co drugie ładowanie sprawdzam ręcznie napięcie na sekcjach. Wolę kontrolować sam bo z tymi balanserami to różnie bywa kumplowi zniszczył akumulator. Zgodnie z niemieckim przysłowiem " zaufanie jest dobre ale kontrola jeszcze lepsza" :) Wiem że najprościej jest rozłączyć ale tak myśle że przed złączeniem trzeba by na każdym sprawdzić napięcie bo jak by się nierówno naładowały, to mogło by być nieciekawie tak myśle tylko.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2016, 06:45:51 am wysłana przez tomek70 »

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2016, 07:43:16 pm »
Było tak, że przy mocniejszym skręcie błotnik zahaczał mi o skrzynkę z akumulatorem:

Z pierwszą skrzynką zeszło mi się prawie godzinkę, nie pomagał fakt, iż nie wyjąłem akumulatora, a i kable nie pomagały.
Cofnięta o 11 cm.

I od razu więcej miejsca na koło.

Było tak:

Jest tak:

Od razu dodam, że bagażnik na sakwy też chcę zrobić dłuższy, tak aby kończył się podobnie jak w pionowcach - równo z tylnym kołem. Wtedy sakwy odsuną się od skrzynek, a ogólnie zwiększy się trochę docisk tylnego koła.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2017, 11:43:23 am wysłana przez Joachim »