Autor Wątek: Pytanie o dobór rozmiarów siedziska i kierownicy  (Przeczytany 14800 razy)

forrest

• kolarz na poziomie
Pytanie o dobór rozmiarów siedziska i kierownicy
« dnia: Sierpnia 08, 2015, 04:12:04 pm »
Mam pytanie dotyczące rozmiaru siedziska.
Ostatnio kupiłem rower. Paczka przyszła i trochę go poskładałem, ale trochę zmartwiło mnie, że chyba przeszacowałem rozmiar siedziska (tj. że zamiast "standardowego" zgodziłem się na "duże"). Wprawdzie w korespondencji podałem, że mam 185 cm wzrostu, ale po zamontowaniu siedziska na ramie, robi wrażenie strasznie długiego; ponadto jak się przymierzyłem do niego, to okazało się, że potylicą opieram się o jego górną krawędź (właściewie jeszcze ze 3 cm w górę i to już jest punkt, do którego powinna w moim odczuciu sięgać poduszka zagłówka (którego nie montowałem).
Rzućcie proszę okiem na zdjęcie i napiszcie, co o tym sądzicie (czy Waszym zdaniem warto się rozejrzeć za mniejszym siedziskiem, czy odpuścić sobie pozostać przy tym, które mam):

Oczywiście do tego jest materac (z takiego bardzo porowatego materiału).
Zastanawia mnie też, czy ta kierownica nie jest za długa i za szeroka. Przyzwyczaiłem się do znacznie krótszej (zresztą regulowanej) i węższej kierownicy zrobionej przez Mariusza Łuczaka - kierownicy o idealnie dobranych proporcjach. Czy potraficie po zdjęciu ocenić, czy nie warto próbować zdobyć krótszej kierownicy?

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

golden

• całkiem inny wariat
Odp: Pytanie o dobór rozmiarów siedziska i kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 08, 2015, 05:22:53 pm »
Witam kolegę :-). Po pierwsze zdjęcie najlepiej z tobą na foteliku tak będzie lepiej ocenić jak to wygląda, a po drugie co to za maszyna nic się kolega nie pochwalił ;-). Ogólnie może po założeniu materaca np. ventisit cos pomoże.

chris1990

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2015, 08:43:52 pm »
Wspaniały highracer !

To ten model ?

http://www.performer.com.tw/new/product_info.php?products_id=471

Na stronie producenta nie ma ceny. Jesli nie jest to tajemnicą, ile ten model kosztuje ?

Koła pod szytki ? Jak szybko jezdzi ?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2015, 08:51:47 pm wysłana przez chris1990 »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2015, 09:26:42 pm »
Będziesz zamiatał przed wszystkimi drogę na KR? :) Ostro pojechałeś!

Co do fotelika.. pamiętaj, że tu bardziej będziesz leżał. Czyli trochę dalej od początku fotelika i nie będzie przeszkadzało. Ale musisz się przestawić.
Kiera na szerokość ramion. Osobiście nie jestem wielbicielem tego typu sterowania (precyzja, zakres, drętwienie rąk), aczkolwiek nie wiem do końca, czy da się założyć chomiczka (bo żeby miało sens, to powinien być równolegle do fotelika.. czyli na klacie).

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 09, 2015, 04:20:08 pm »
Witam kolegę :-). Po pierwsze zdjęcie najlepiej z tobą na foteliku tak będzie lepiej ocenić jak to wygląda, a po drugie co to za maszyna nic się kolega nie pochwalił ;-). Ogólnie może po założeniu materaca np. ventisit cos pomoże.
Cześć :) Dzięki za odpowiedź :)
Już się oswoiłem, że będę zamawiał drugie, mniejsze siedzisko. Chociaż to za duże siedzisko ma jedna zaletę - nie jest się zgiętym w karku tak bardzo, jak na mniejszym  siedzisku.
Czy istnieją mniejsze siedziska, które nie są przy karku mocno zagięte?
To zdjęcie, jak siedzę:

To ten model ?

http://www.performer.com.tw/new/product_info.php?products_id=471

Na stronie producenta nie ma ceny. Jesli nie jest to tajemnicą, ile ten model kosztuje ?

Koła pod szytki ? Jak szybko jezdzi ?
To jest rower z aluminium 7005 - rama jest ta sama jak w SAKI 700C. Ten, który wskazałaeś jest tytanowy. Tylko koła mają takie same: 700C: Performer R8000.
A w ogóle to jak się takie koła naprawia w przypadku przebicia? ...nieświadomie kupiłem bezdętkowe i to jakieś klejone :) Co prawda chyba dwa razy w życiu złapałem gumę (raz to chyba jak miałem kilka lat i jechałem Flamingiem 3 a drugi raz to z kilka lat temu - bo nie zwolniłem na zniszczonej drodze), ale zawsze może się zdarzyć. Ciekawe, czy je się daje centrować w razie czego...
W standardowej wersji ten rower może konkurować cenowo z High Baronem (cena przesyłki wchodzi w skałd ceny roweru; podatek, szczęśliwie, też nie jest kosmiczny...).
Nie wiem, jak szybko jeździ. Przejechałem z 5 kilometów bez materaca (chyba zapomnieli wrzucić rzepy do paczki).

Będziesz zamiatał przed wszystkimi drogę na KR? :) Ostro pojechałeś!

Co do fotelika.. pamiętaj, że tu bardziej będziesz leżał. Czyli trochę dalej od początku fotelika i nie będzie przeszkadzało. Ale musisz się przestawić.
Kiera na szerokość ramion. Osobiście nie jestem wielbicielem tego typu sterowania (precyzja, zakres, drętwienie rąk), aczkolwiek nie wiem do końca, czy da się założyć chomiczka (bo żeby miało sens, to powinien być równolegle do fotelika.. czyli na klacie).
Mi ręce nigdy nie drętwiały. Ale w Enduro kierownicę mam znacznie bardziej oddaloną od twarzy.
A na kaszubskie wertepy to tylko rower terenowy - Enduro jest idealny na KR. Ostatnio w końcu wymieniłem w nim ogumienie; założyłem nieco grubsze, że aż dziwnie wygląda ...no trudno (poprzednie było 559x2.00, a teraz jest 559x2.10).

Piotrek333

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 09, 2015, 06:35:12 pm »
Ale piękna czarnulka. Dawaj więcej zdjęć tej laleczki.
W czym Tobie przeszkadza długi fotel? Nie potrzebujesz już stosować zagłówka.
Zdaje się, że twoje opony to tak zwane szytki. Są szybkie ale łatanie kapcia jest znacznie bardziej pracochłonne.
Na szosowych oponkach będziesz łapał kapcie od czasu do czasu. Ja łapie średnio co 1500 - 2000km.
Podejrzewam że średnie prędkości podskoczą o jakieś 5-7km/h w porównaniu do Cyklotura.
Gratuluję zakupu i czekam na fotosy.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 09, 2015, 07:22:09 pm »
Piękna linia ramy cos mi to przypomina czyżby na złocie w Sieradzu coś się zrodziło w twojej głowie. :-)  Pamiętam jak rozmawialiśmy o Zockrach. Ogólnie nie masz zaparcia na plecach tak na oko troszkę za duży ten fotelik i kiera też coś za długa bo masz zgiete nadgarstki.

chris1990

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 09, 2015, 07:22:51 pm »
forrest->

Fantastyczny highracer !!! Z tego, co widzę, to koła masz z obręczami pod szytkę. Niestety, ale klejenie szytki w przypadku gumy, jest
trudne i lepiej wymienic szytkę na nową. Zauważyłem, ze w kołach masz nyple wewnętrzne (schowane w obreczy). To poprawia sztywnośc kół.
Do centrowania będzie potrzebny specjalny klucz,  którego wiele serwisów zwyczajnie nie ma.

Jaka waga roweru ?

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2015, 09:54:22 pm »
Siedzenie swoją droga - faktycznie chyba o 2 numery za duże ;)
Ale czy aby suport nie jest za wysoko?

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 10, 2015, 10:40:01 am »
Aleś ty nieopalony! Taki rower i przejechać 5km (super lanserska ścieżka rowerowa?) :P

Poważniej: siedzisz za bardzo na sterach, musisz się cofnąć w foteliku (tak żeby tyłek był w tym zagłębieniu, a "wcięcie" w krzyżu opierało się o taką wypukłość). Na oko musisz cofnąć support o parę cm-ów. Fotelik też bym ciutkę bardziej położył (ale to już kwestia dyskusyjna, zależy od tego jak będzie wygodniej). I fotelik robi się tylko o rozmiar za duży :)

Jeszcze co do kół.. Masz szytki czy bezdętkowe?
Szytki w razie kapcia się po prostu wymienia. Cała operacja może trwać nawet poniżej 30s. Szytki są zwijalne, więc nie ma problemu z wielkością, a waga też symboliczna. Na oko widzę problemy z dostaniem odpowiednich, wentyl masz straszliwie długi (no chyba, że przedłużka.. ale z tym badziewiem ciężko uniknąć problemów.
Bezdętkowe.. W sumie nie słyszałem, żeby ktokolwiek złapał flaka z uszczelniaczem, ale jednak wymiana jest dla mnie owiana mgłą tajemniczości (nigdy na własne oczy takiego cudu jeszcze nie widziałem).
I niestety.. Zapomnij o centrowaniu tych kół przez siebie. Raczej zawczasu poszukaj serwisu, który ma cały potrzebny sprzęt (zegary, pomiar napięcia szprych, klucz do nypli). To są koła zawodnicze/czasowe, a nie zabawki dla amatorów (a i pewnie w całości z węgla, czyli mocniejsze dobicie może być ich ostatnim dobiciem). Na treningi i do jazdy codziennej możesz sobie kupić jakieś kartoflane z oponami, jak coś się stanie, to nie będziesz nawet chwilki płakać :)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 10, 2015, 01:06:34 pm »
Szytki w razie kapcia się po prostu wymienia. Cała operacja może trwać nawet poniżej 30s.
Zmieniałeś kiedyś szytkę podczas deszczu?

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 10, 2015, 09:47:39 pm »
Szytki w razie kapcia się po prostu wymienia. Cała operacja może trwać nawet poniżej 30s.
W deszczu się nie jeździ :)
Kiedyś oglądałem rower i zapytałem o błotniki - gość zmroził mnie wzrokiem i poinformował  że w deszczu się nie jeździ :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 11, 2015, 08:58:44 pm »
Dziękuję za podpowiedzi.

Ale piękna czarnulka. Dawaj więcej zdjęć tej laleczki.
Myślałem, żeby trochę zdjęć roweru zrobić, ale jak nabierze docelowej formy i jak będę w stanie coś o nim napisać (jakiś kawałek recenzji). Niestety niedługo do samej zimy nie będzie mnie w Polsce, więc mam nadzieję dopiero na wiosnę na dobre wylaszować ten rower.

Na oko musisz cofnąć support o parę cm-ów.
A nie rozglądać się za krótszą kierownicą? Do kolizji koła z pedałami jest jakieś 4 cm.

Fotelik też bym ciutkę bardziej położył (ale to już kwestia dyskusyjna, zależy od tego jak będzie wygodniej). I fotelik robi się tylko o rozmiar za duży :)
Teraz jest najbardziej stromo przymocowany (w dostępnym zakresie regulacji). Będę się rozlądał za odpowiednim (ostatnio Antonowitch pokazał mi swoje dokonania fotelowe, chociaż najpierw pogadam z Performerem...). A czy są takie siedziska, które nie byłby za bardzo zgięte w łuk w górnej części - tak jak to, które jest za duże - tyle że mniejsze od niego?

A ten klej nie przeszkadza w wymianie?

To są koła zawodnicze/czasowe, a nie zabawki dla amatorów (a i pewnie w całości z węgla, czyli mocniejsze dobicie może być ich ostatnim dobiciem). Na treningi i do jazdy codziennej możesz sobie kupić jakieś kartoflane z oponami, jak coś się stanie, to nie będziesz nawet chwilki płakać :)
Po niepewnej nawierzchni szybko nie jeżdżę. Wiem, że jest bardzo mocny i że na działąnie udarowe jest słaby...

Piękna linia ramy cos mi to przypomina czyżby na złocie w Sieradzu coś się zrodziło w twojej głowie. :-)  Pamiętam jak rozmawialiśmy o Zockrach. Ogólnie nie masz zaparcia na plecach tak na oko troszkę za duży ten fotelik i kiera też coś za długa bo masz zgiete nadgarstki.
Cały rok zastanawiałem się, jaki rower kupić. Pewne rzeczy skonsultowałem, innych nie... trudno. Jest, jak jest.
No właśnie, ja bym po prostu w miare możliwości wybrał kierownicę krótszą (i węższą), a nie przybliżał support...

forrest->

Fantastyczny highracer !!! Z tego, co widzę, to koła masz z obręczami pod szytkę. Niestety, ale klejenie szytki w przypadku gumy, jest
trudne i lepiej wymienic szytkę na nową. Zauważyłem, ze w kołach masz nyple wewnętrzne (schowane w obreczy). To poprawia sztywnośc kół.
Do centrowania będzie potrzebny specjalny klucz,  którego wiele serwisów zwyczajnie nie ma.

Jaka waga roweru ?
Nominalnie chyba 13 kg, ale nie sprawdzałem. Śmieszne wrażenie, jak się te koła trzyma w ręku - takie lekkie, jakby od jakiejś zabawki.
Dzięki za podpowiedzi (serio dopiero teraz się orientuję, co kupiłem) :)

W deszczu się nie jeździ :)
Kiedyś oglądałem rower i zapytałem o błotniki - gość zmroził mnie wzrokiem i poinformował  że w deszczu się nie jeździ :)
Czyli łamane są Prawa Roweru?
Na tym rowerze to się zastosuję do pouczenia...

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 28, 2016, 08:26:10 pm »
Podbijam temat, bo ciągle nie mam pewności, czym mam, to co chcę mieć.
Zamieniłem siedzisko na mniejsze (również kupione u Performera). Jest mniejsze niż to wcześniejsze, ale większe, niż to, które mam w Enduro (wymiar łączący dwa najbardziej oddalone od siebie punkty siedziska jest dokładnie średnią między wymiarem wcześniejszego, za dużego siedziska, a odpowiednim wymiarem siedziska w Enduro). Liczyłem na to, że promień jego zaokrąglenia na wysokości opierania się łopatek będzie większy, niż w Enduro. Po przyłożeniu jednego siedziska do drugiego, okazało się, że promień ten jest taki sam, tylko siedzisko jest przedłużone prosto za tym łukiem.
Czy orientujecie się czy (i ew. gdzie) są dostępne siedziska z większym promieniem zaokrąglenia na wysokości oparcia łopatek (takim, jak ma to za duże siedzisko)? Antonowitch, jakie są te, które wykonujesz?
EDIT: Może raczej odległość między dolnym i górnym zaokrągleniem siedziska mogłaby być ze 3 cm większa (?).

« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2016, 07:52:12 am wysłana przez forrest »

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 29, 2016, 09:49:39 am »
Wzrost 185 cm to granica dwóch rozmiarów L i XL. Może być zależny od cech indywidualnych i dla jednej osoby fotel będzie dobry, dla innej nie .
L przeważnie ma 795mm XL 830 w wersjach podgiętych.

Porowaty materac to prawdopodobnie ventisit.

Jeśli mocowanie kierownicy jest a-head to może da się mostek obrócić o 180 stopni ? do ci to parę centymetrów bo faktycznie wydaje się zbyt blisko. Można też spróbować dać dłuższy mostek, ale to w zależności od sposobu mocowania. Sama kierownica jest zdecydowanie lepiej wyprofilowana niż ta Mariusza a twoje odczucia wynikają prawdopodobnie z przyzwyczajenia. Daj sobie trochę czasu.