Autor Wątek: Moje pierwsze trzy kółka - do sprzedania  (Przeczytany 22964 razy)

3x3

• wyczynowiec na poziomie
Moje pierwsze trzy kółka - do sprzedania
« dnia: Kwietnia 07, 2009, 07:11:17 pm »
 Dawno,dawno temu, w czasie wojennym moje chodzenie stanęło pod dużym znakiem zapytania. Lekarz powiedział, że najlepszą rehabilitacją będzie dla mnie rower. Łatwo powiedzieć, ale jak zatrzymać się mając sprawną jedną nogę >:(. Miałem duużo czasu na rozmyślania, projektowania i kombinacje z makietami. Zacząłem ostro -  cztery koła, siedzenie nisko,napęd na tył. Wzorem były gokarty. Jednak ze względu na masę konstrukcji zrezygnowałem z jednego koła z tyłu i dalej już było z górki. Dwa lata z przerwami i pojawiło się to

Zanim zaczniecie się głośno śmiać, pamiętajcie, że w styczniu 1982 roku nie było się na czym wzorować. Było to jak wymyślanie żarówki. Proszę o opinie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2015, 09:06:20 am wysłana przez 3x3 »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Moje pierwsze trzy kółka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2009, 07:21:19 pm »
Czy Ty czasem nie jesteś z Łodzi lub okolic? Znajomy niedawno opisywał na jednym forum konstrukcję która pasuje do tego opisu - zbudowaną ćwierć wieku temu i z kierownicą jak w samochodzie :)
Jakub Sałata

3x3

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2009, 07:26:27 pm »
Nawet całkiem z Łodzi ;). Ale czy Kubaaa ;D

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2009, 07:34:21 pm »
Nawet całkiem z Łodzi ;). Ale czy Kubaaa ;D

Aaale kto mówi? :D

A tak poważnie, to znam go w zasadzie tylko z forum, bo na Masie Krytycznej jakoś go nigdy nie (roz)poznałem, więc nie wiem czy Kuba ;)
Jakub Sałata

3x3

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2009, 07:48:57 pm »
Jak z MK to Kuubaa ;D

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2009, 09:30:48 pm »
konstrukcja niczego sobie jak na tamte czasy zmienić tylko przód na mocowanie pod piasty jednostronne i kierownice przerobić na USS i trike jak nic
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2009, 09:45:31 pm »
całkiem ciekawy rowerek a i trafnie powiedziane z tą żarówką, człowiek się nie raz nagłowi a gdzieś indziej już to ktoś wymyślił... ale muszę powiedzieć że konstrukcja dość zgrabna, szczególnie jak na tamte czasy i samodzielny pomysł. pozdro :) pisz o następnych  :)

3x3

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2009, 09:54:29 pm »
A powiedz mi, bo się nie znam: co mi da przerobienie kierownicy ??? Teraz mam przełożenie przekładni kierowniczej jak w samochodzie.

zmienić tylko przód na mocowanie pod piasty jednostronne
::) :o
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2009, 09:56:16 pm wysłana przez 3x3 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 08, 2009, 08:32:57 am »
Jak na projekt robiony całkowicie od podstaw wyszło bardzo fajnie :). Jak się sprawdza taki układ kierowniczy w praktyce? Tzn wymaga drobnych korekt kierownicą podczas jazdy  czy wystarczy trzymać w jednym położeniu? Jak sobie radzisz z krawężnikami?

3x3

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2009, 08:59:53 am »
Korekty wymaga układ z luzem. Tutaj wystarczy pilnować, żeby kierownica nie "uciekła " na nierównościach. Geometria jest tak dobrana, że przy wychodzeniu z zakrętu koła chcą się prostować :)
Z krawężnikami jest mniejszy problem, niż w innych rowerach (pomijam podrywanie sprzętu przy najeździe na przeszkodę). Po prostu przód mam odciążony, bo siedzę przy tylnym kole. Generalnie im mniejszy kąt natarcia, tym lepiej,bo jest mały prześwit. A tylne koło jest wciągane ;D

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 08, 2009, 10:49:36 am »
przerobienie kierownicy na kiere pod siodłową da więcej miejsca i lepsze widoki. Z piasty jednostronne z hamulcem dadzą hamulec plus lepszy wygląd.

Czy w tym triki'u jest układ kompensacji Ackermana
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona

3x3

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 08, 2009, 11:42:18 am »
Jak tak patrzę na mój rower i te 10 cm prześwitu pod nim, konstrukcję mocowania fotela, perspektywę dokładania kilku kilogramów, to chyba zostawię kierownicę tak, jak jest - czyli na wysokości piersi ;D. A jeżeli chodzi o widoki, to proponuję wszystkim obniżyć napęd :P

Z piasty jednostronne z hamulcem dadzą hamulec plus lepszy wygląd.
Masz na myśli piasty przednich kół?

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Moja mała firemka

Druga strona

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 08, 2009, 01:49:06 pm »
Jeśli by unowocześniać konstrukcję to przydało by się też urwać trochę wagi wymieniając korbę na aluminiową, hamulce z tyłu zmienić na pojedyncze lekkie v- breaki a z przodu tak jak radzi cyqlop. Zmienił bym też kierownicę - moim zdaniem wizualnie jest to najsłabszy element. Widział bym bardziej prostą alu, z manetkami i hamulcami pod ręką. No i fotelik też można by unowocześnić - zamiana na kompozytowy lub nawet drewniany anatomiczny bardzo by poprawiła wygląd całości. A jak by jeszcze ten fotelik dać na elastometrach to i komfort by się poprawił :)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 08, 2009, 01:51:11 pm »
Myślę, że największym problemem jeśłi chodzi o masę tego trójkołowca jest rama :P
Jakub Sałata