Autor Wątek: Trike by comandor77  (Przeczytany 35487 razy)

comandor77

• kolarz na poziomie
Odp: Trike by comandor77
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 12, 2016, 07:53:39 am »
U mnie hamulce nie piszczą, ale bębny pochodzą praktycznie z nieużywanego wózka i w środku są czyste. Piszczenie powodują zabrudzenia lub nieidealna powierzchnia styku szczęka - bęben czyt. uszkodzona lub zużyta, albo luzy w elementach jakby to powiedzieć - odpowiadających za pracę szczęk. Wówczas przy hamowaniu, zwłaszcza delikatnym powstają wibracje o wysokich częstotliwościach - słyszane jako piszczenie   :) .

A takie kółka kupiłem za 100pln do drugiej trajki.

To nie są hamulce rolkowe, ale swoją drogą pytanie - czy ma z was ktoś hamulce rolkowe w trajce?

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 12, 2016, 08:00:28 am »
Rośnie druga - koła 2x24'' plus 26'', większy prześwit, rama składana (jak w składaku tylko tylne koło idzie w górę i do przodu).

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 12, 2016, 11:00:58 am »
Moje są w podobnym stanie, muszę przeczyścić drobnym papierkiem bęben, może pomoże :)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 12, 2016, 07:18:33 pm »
Ja mam, a raczej mój syn ma w trajce rolkowe i nie hamują w ogóle choć naciska się hamulec niesamowicie mocno. Co jest tego przyczyną? Może brak tego specjalnego smaru?
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 12, 2016, 09:43:03 pm »
Ja mam, a raczej mój syn ma w trajce rolkowe i nie hamują w ogóle choć naciska się hamulec niesamowicie mocno. Co jest tego przyczyną? Może brak tego specjalnego smaru?
Do do smaru to smarowałem niespecjalnym - ceramicznym ;) Co do hamowania , to rozebranie takowego jest proste, warto zajrzeć.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 13, 2016, 09:47:05 am »
... to rozebranie takowego jest proste, warto zajrzeć.
A złożenie? ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 13, 2016, 12:39:23 pm »
;) w necie pełno informacji, składa się prawie jak klocki lego ;)
https://picasaweb.google.com/116127195051805593889/HamulceRolkowe

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 13, 2016, 03:48:01 pm »
Do do smaru to smarowałem niespecjalnym - ceramicznym ;) Co do hamowania , to rozebranie takowego jest proste, warto zajrzeć.
smar miedziany lub ceramiczny (ja wole miedziany) i podstawa to klamki do rolkowych sa inne mają większy zakres i nie za dużo luzu na lince moje po wyczyszczeniu i nasmarowaniu (tylko nie dużo smaru) hamują prawie jak tarcze koło dęba staje,opony ida aż żal patrzeć :)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26