Autor Wątek: Fotel ze sklejki  (Przeczytany 9156 razy)

iwaszkop

• kolarz na poziomie
Fotel ze sklejki
« dnia: Lipca 02, 2015, 10:59:44 pm »
Witam, dzisiaj pękł mi fotel z laminatu w mojej Optimie Dragon. Czy znacie kogoś, kto mógłby zrobić mi fotel ze sklejki? Sam niestety nie umiem robic takich rzeczy i ttochę nie mam na to czasu.
Proszę o namiary, dzięki z góry !! ????
Optima Dragon20x26

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Fotel ze sklejki
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 02, 2015, 11:01:06 pm »
A nie lepiej kupić laminatowy fotel? Fotele do Optimy są robione w Polsce.

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2015, 11:19:08 pm »
Ze sklejki wydają się być trwalsze, i można by było zrobić konstrukcję, która by była przewiewną, jakieś żebra np...
Optima Dragon20x26

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2015, 04:00:55 pm »
Hmm nie widzę tych fotek! ?

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 04, 2015, 10:22:43 pm »
Fotel ze sklejki to bajka, wymaga trochę czasu ale koszt wtedy to koszt sklejki 6mm i sklejki 18mm.
Sklejkę 6mm wycinamy wyrzynarką w kształt jaki nam pasuje zanurzamy w gorącej wodzie - np. w wannie na 5min.-
i profilujemy opierając końcówki na podstawkach z czegoś tam pod ręką  - np. grubości 10mm lub 15mm - a środek obciążamy ciężarem o masie adekwatnej do opadnięcia środka do podłoża i pozostawienie do wyschnięcia.
Sklejkę 18mm wycinamy w kształt jaki ma uzyskać fotelik, szerokość sklejki powinna być minimum 5cm, zastosowanie dwóch daje najlepszy efekt.
Tak przygotowane elementy dwóch sklejek łączymy -  mniej więcej wygięta sklejka 6mm powinna być na nowo zamoczona w gorącej wodzie i do niej przykręcone wkrętami elementy ze sklejki 18mm, pozostawić do wyschnięcia. Po wyschnięciu rozkręcić posmarować klejem vikol do drewna i na nowo skręcić - życzę wygodnego fotelika.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 05, 2015, 12:55:38 am »
Fotel ze sklejki to bajka, wymaga trochę czasu ale koszt wtedy to koszt sklejki 6mm ...

No ja mam nadzieję, że Ty kiedykolwiek wyginałeś coś ze sklejki 6mm... na mokro po:
Sklejkę 6mm wycinamy wyrzynarką w kształt jaki nam pasuje zanurzamy w gorącej wodzie - np. w wannie na 5min.-

... wolę dziesięć razy wyginać 4mm (na sucho) niż raz 6mm po 5min w gorącej wodzie - nie wiesz o czym piszesz.
To wynika z mojej autopsji.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 05, 2015, 05:40:03 am »

moja wersja,bardziej przewiewna  :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2015, 10:06:54 am »
... wolę dziesięć razy wyginać 4mm (na sucho) niż raz 6mm po 5min w gorącej wodzie - nie wiesz o czym piszesz.

Czemu? Ja kiedyś goiłem z moczonej przez noc  zimnej wodzie. Jedyny problem jaki zauważyłem jest przy złej jakości lub starej sklejce bo potrafi się rozwarstwiać na brzegach.

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 05, 2015, 10:38:51 pm »
Czemu? Ja kiedyś goiłem z moczonej przez noc  zimnej wodzie. Jedyny problem jaki zauważyłem jest przy złej jakości lub starej sklejce bo potrafi się rozwarstwiać na brzegach.

@Yin ale jesteś pewien, że to była sklejka 6mm?! Jakieś nieszerokie listwy jak na zdjęciach u @golden'a to z trudem mogę uwierzyć, ale całopowierzchniowo to już nie.
Na tych zdjęciach dla poszczególnej listwy (6mm?) ugięcia są w miarę ale ile siły one wymagają, choć fotelik tak wyglądający jest niczego sobie!
Z moich informacji (informatorów - patrz DrewnianaTrajka w sygnaturce) o wiele bardziej i przewidywalnie jest wyginać na mokro 4mm lub 2x4mm niż grubsze sklejki.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2015, 11:46:42 am »

moja wersja,bardziej przewiewna  :)
Właśnie o coś takiego mi chodzi. !! Ile taki fotel kosztuje za zrobienie i materiał ??
Optima Dragon20x26

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 06, 2015, 12:48:00 pm »
Witam, dzisiaj pękł mi fotel z laminatu w mojej Optimie Dragon. Czy znacie kogoś, kto mógłby zrobić mi fotel ze sklejki? Sam niestety nie umiem robic takich rzeczy i ttochę nie mam na to czasu.
A nie prościej było by zalaminować pęknięcie?

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2015, 04:55:51 pm »
A nie prościej było by zalaminować pęknięcie?
Jak pisałem, nie umiem tego robić, nigdy takimi rzeczami nie bawiłem się, wolę komuś zapłacić i mieć zrobione dobrze.
Taki ze sklejki byłby super, przewiewny !!
Optima Dragon20x26

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2015, 11:05:18 pm »
Zrobiłem kilka takich fotelików stosuje inną metodę, nie trzeba aż takiej grubej sklejki jeden nawet był lżejszy niż kompozytowy. Kiedyś miałem jeden kompozytowy i wyrzuciłem na śmietnik. Sobie też muszę zrobić ale obecnie zapracowany jestem silnie i nie mam zbytnio czasu, może bliżej jesieni. Ale nic na razie nie mogę obiecać tutaj masz moje dzieło   http://www.bikestats.pl/rowery/poziomy_4012_9477.html    niestety więcej fotek nie ocalało a mam taką manię że rocznie kilka rowerów robię przerabiam tnę itd i części ze starego do nowego idą i nic nie zostaje :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 07, 2015, 11:58:14 pm »
ale jesteś pewien, że to była sklejka 6mm?!
No musiałem dźwignąć zadek sprzed kompa, wsiąść suwmiarkę w łapę i zweryfikować :) Jest 5.5mm :)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2015, 09:31:06 pm »
No musiałem dźwignąć zadek sprzed kompa, wsiąść suwmiarkę w łapę i zweryfikować :) Jest 5.5mm :)

Aleś mi przygadał  :D.

DrewnianaTrajka