Witam wszystkich ponownie,
Od czasu pierwszego posta upłynęło sporo czasu więc pora napisać jak się to wszystko skończyło...
Aby zweryfikować swoje wyobrażenia z rzeczywistością oraz z tym co pamiętałem ze zlotu w Pile w 2010 roku a także sprawdzić raz jeszcze czy na pewno podoba mi się jazda na poziomce spróbowałem już "na poważnie" jazdy na kilku z nich.
Jeździłem na SWB-kach: Rocka, Rino, Challenge Hurricane, Optima Dragon, Optima Lynx i jeszcze na jakimś rowerku "domowej" produkcji. Z LWB-ków jeździłem na rowerze z warsztatu TROP-u oraz na innym produkcji M. Kaczmarka.
Z moich jazd "testowych" dowiedziałem się także czego oczekuję od swojej poziomki i na co mam zwracać uwagę. Wyszło mi, że mój "idealny" rower powinien: być typu LWB, najlepiej z amortyzatorem z tyłu, powinien też być wysoki - czyli mieć fotelik na wysokości koła 26 cali albo i wyżej, pozycja powinna być raczej siedząca niż leżąca, powinien również posiadać bagażnik na sakwy z tyłu albo umożliwiać jego założenie. Przy tym, chociaż miał to być LWB ale jednak krótki :-) czyli możliwie jak najkrótszy ale dostosowany do mojego wzrostu, zatem najlepiej nie 3 metry roweru ;-)
W ciągu ostatnich kilku miesięcy, ostatecznie moje plany udało mi się zmaterializować w postaci rowerka takiego jak na zdjęciach z linka poniżej. Trochę jego danych: długość 220 cm, odległość od osi do osi kół 168cm, koła 20/26, wysokość fotelika nad ziemią 77cm. Jeszcze będę leciutko poprawiał kąt nachylenia fotelika aby był bardziej pionowo. Na razie jeżdżę z dołożoną karimatą do górnej części oparcia fotelika :-) , czego tu na zdjęciach nie ma ale będzie widać na innych gdy pochwalę się fotkami ze swoich tras.
Rower mam od ponad miesiąca, przejechałem już na nim 600 km i bardzo fajnie mi się jeździ, ale z trekkinga nie zrezygnuję, choć trochę rzadziej nim teraz jeżdżę :-) Poziomką jeździłem na tych samych trasach co na pionowym czyli polne i leśne drogi, bruk, asfalt...
fotki tutajpozdrawiam Staszek
PS.
Korzystając okazji chciałem podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w wyborze poziomki, a w szczególności Rockowi, Szydziowi, Fdx-owi, Kaczorowi1 a i Drzimiemu za przejażdżkę w 2010 roku.