Autor Wątek: Jaki napęd (kaseta i łańcuch) poziomować;o)?  (Przeczytany 16134 razy)

velogustlik

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Jaki napęd (kaseta i łańcuch) poziomować;o)?
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 09, 2009, 09:38:10 am »
To ja też podepnę się pod temat: zastanawia mnie jak współpracuję z sobą szosowa korba i kaseta mtb, i odwrotnie kaseta szosowa z korba mtb. Są jakieś negatywne skutki takiego mariażu?

Myślę, ze nie ma to żadnego znaczenia jaki zestaw masz. Znam osoby które mają szosowe korby (Sora 52/42/30) i kasetę MTB i nie widzą różnicy. Słowem działa:). Poza tym rzeczona wyzej kaseta Sora jest zwykłą HG50 tyle, że z mniejszymi koronkami. Pod tym oznaczeniem jest kilka kaset które różniąc się wielkością koronek mają różne nazwy np. Sora.

Więc nie ma to pewnie żadnego znaczenia co mieszasz:)

velogustlik

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 10, 2009, 12:47:17 pm »
O łańcuchu w jednym miejscu chyba wszystko:

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a%C5%84cuch_rowerowy

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 12, 2009, 09:50:35 am »
To ja też podepnę się pod temat: zastanawia mnie jak współpracuję z sobą szosowa korba i kaseta mtb, i odwrotnie kaseta szosowa z korba mtb. Są jakieś negatywne skutki takiego mariażu?

Swojego czasu miałem taką "ciekawą" układankę - korba szosowa (Sachs 7000), przerzutka przednia MTB (Sram 9.0), kaseta MTB (STX ożeniony z Sachsem), przerzutka tylna szosowa (Sachs 5000). Powyższy zestaw przejechał tysiące kilometrów :-)

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 25, 2009, 09:59:24 pm »
Z tego, co kojarzę, mogą mieć różną szerokość sębatek i wtedy któryż z elementów będzie obsługiwał za szeroki łańcuch. W BMX (podejrzewam, że naprężenia o rząd większe niż w poziomce) powoduje to wyjechanie tej za wąskiej do łańcucha zębatki. BTW łańcuchu KMC 710 są neimal pancerne (wytzrymują nawet upadek łańcuchem na krawężnik) i potrafią przeżyć 2 sezony katowania BM-ki na tzw. dircie. Jak w poziomce będzie tego ze 300 ogniw, to chyba nigdy się nie wyrobi.
Jeśli coś jest twardkorowe, należy tego spróbować.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 25, 2009, 10:58:13 pm »
Katowanie w dircie przez 2 sezony to nic dla zużycia łańcucha w porównaniu z tysiącami kilometrów na szosie czy w terenie, chyba że chodzi o mechaniczne rozłupanie łańcucha uderzeniem ;)
Jakub Sałata

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Jaki napęd (kaseta i łańcuch) poziomować ;o)?
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 08, 2010, 12:55:34 am »
Odkopie troche temat.
Podczas jazdy strasznie się męcze i nie daje rady za innymi uczestnikami - na starym czołgu potrafiłem dziennie zrobić 200km i żyłem a na poziomym wymiękłem po 70 km :( szukałem przyczyny:
1. Zaczynam przygodę z poziomką - brak mięśni - rozumiem przyjdzie z czasem.
2. Ustawienie fotela - po zakupie rower przedłużałem bo był za krótki.
3. Przełożenia
4. Coś jeszcze.
 Proszę Szanownych Kolegów zwracam się z prośbą o wyjaśnienia.
Jeśli chodzi o formę - byle do wiosny. :)
Co do fotela - jaka powinna być prawidłowa odległość od korby ?.
Kopnoął mnie zaszczyt by w moim rowerku wymienić napęd bo zużyty - może przy okazji tego wprowadze jakieś ulepszenia.
Jak oblicza się przełożenia? Zauważyłem że jadąc równo z Moim Kochaniem więcej kręce korbą. Znaczy do utrzymania równej prędkości na maxymalnym przełożeniu i ja i ona na jej 10 obrotów korby moich przypada prawie 12 a pod górkę zostaje w tyle jakbym ciągnoł za sobą kotwicę.
Napęd mam na 2 łańcuchach - jeden z lewej strony roweru a drugi z prawej i tu są przerzutki.
4 punkt -  co Wam po przesiadce na poziomke sprawiało problem? Jakaś banalna sprawa skutkująca starymi przyzwyczajeniami powodująca znaczne pogorszenie wyników?

Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 08, 2010, 01:12:33 am »
Fotel tak, aby mieć mocniej ugięte nogi niż na pionowym. Wyższa kadencja (obroty) przy tej samej prędkości to pozytywna rzecz. Po prostu preferujesz teraz lżejsze przełożenia. Problemem mogą być też straty energii na napędzie pośrednim lub mało sztywnej ramie - pod naciskiem pedałowania ramy potrafią się widocznie gołym okiem odkształcać a to pochłania sporo energii.
Jakub Sałata

kichnu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 08, 2010, 09:27:00 am »
Moim zdaniem strat w napędzie nie można pominąć. Szybkość pod górkę jest proporcjonalna do siły w nogoch ;D a odwrotnie proporcjonalna do wagi rowerka i... wagi rowerzysty, ale na równej drodze jest inaczej. Znaczenie zyskują opory napędu, areodynamika i opory toczenia ;) Ostatnio tego doświadczyłem na własnej skórze. Założyłem szersze oponki (1,75") i kiepsko je napompowałem (bo ślisko)uginały się dość znacznie tak ok. 1cm. Na zwykłym rowerze 28" jedzie się trochę ciężej, ale jest OK(przejeździłem całą zimę). Poziomką z kołami 20" to nie było ciężko, to była katorga :'( :'( :'(.
15km/h max i myślałem,że nie dojadę (6km). Wystarczyła wymiana oponki i 3 bary w niej i zupełnie inny rowerek ;D. Małe koło też ponosi odpowiedzialność za opory i trzeba dopilnować by je zminimalizować.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 10, 2010, 09:49:27 am »
Już wiem co jest nie tak.
Rama z profila kwadratowego podczas obciążania - górka, ruszanie itp. się wygina i klocki hamulcowe ocierały o koło - wymieniłem klocuszki ustaliłem większą przerwę i .... rany Julek ale dopiero teraz odczuwam frajdę z jazdy na poziomie. Wczorajsze 90 km z ekipą MTB było masakrycznym przeżyciem zwłaszcza rajd po lesie między drzewami ale dałem radę i dziś żyje. Teraz musze popracować nad zmianą przełożeń - z przodu zapodam większą zębatkę ( 52 ) i już wtedy będe śmigał na początku :D ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 11, 2010, 07:03:14 pm »
Mam podobny problem lecz z TRIKE'iem. Zrobiona z alu rama do tego wahacz stalowy. Waga roweru bez załadunku sakw 28kg. Ostatnio wyjechałem na 30km po szutrze i asflacie. Od pierwszych 5km zaczęłem czuć nogi jak puchną w udach. Masakrą był podjazd ok 1km nachylenie ok 7% gdzie prędność spadła do 5,6km/h na min przełożeniach i nie byłem prawie w stanie pedałować z bólu nóg. Napewno znaczna część powodów tego stanu to brak znaczny siły w nogach ale że aż tak to jestem w szoku do dziś. Jak to wygląda na fabrycznych trójkołowcach czy tak samo ciężko się pedałuje?? Zastanawia mnie to bo nieraz oglądam filmy z dopiętymi przyczepkami do trike'a i goście jadą do przodu. Ja z przyczepką bym pewnie zaczął się cofać pod górkę. Co może być tego przyczyną??

Pozdrawiam

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 11, 2010, 07:54:50 pm »
Jadziek_78 , może masz źle skonstruowanego pozioma ? ja też tak miałem przy swoim pierwszym SWB ale już w drugim to problem nie istnieje, teraz zaczynam przygotowywać się do trzeciego pozioma ale takiego z prawdziwego zdarzenia. jeżeli masz pozycje siedzącą (nie leżącą lub półleżącą ) a pedały wysoko to faktycznie może być masakra przy nawet krótkiej jeździe. Najlepsza pozycja to wyprostowana ale nie za mocno ( nie dosłownie ).

Przy tej pozycji przynajmniej mi się jedzie wygodnie  ;)
GG: 13949582

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 12, 2010, 03:48:28 am »
Foty mam w galerii. Pozycję właśnie mam taką mniej więcej - siedzisko poziomo do ziemii na wysokości ok 30cm oparcie do siedziska tworzy kąt 122 stopnie. Korba idzie poziomo do siedzieska i nogi nie do końca prostuję przy wypchnięciu pedału do przodu. Zastanawiałem się właśnie czy nie podnieść trochę korby w górę ale to chyba nie ma sensu bo nie będzie dobrego ukrwienia nóg i jeszcze szybciej się zmęczą. Co do ramy to generalnie jak każdy trike główna rura krzyż na przedzie dwa wzmocnienia aby była sztywna z przodu. Amor na tyle na stalowym wahaczu. Qrcze najlepiej jak pojawię się tym na jakimś zlocie gdzie ktoś mi powie co jest dokładnie źle, bo jak narazie nie potrafię zlokalizowac błędu konstrukcyjnego.

Dzięki za radę i jeżeli ktoś jeszcze ma pomysł co to może być to napiszcie z góry dzięki.

Pozdrawiam Jadziek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 12, 2010, 09:46:33 am »
Miałem okazję obejrzeć i trochę pojeździć na wspomnianej poziomce - konstrukcyjnie jest dobrze ( jak na pierwszego pozioma nawet bardzo dobrze :) ).  Support jest +- na wysokości bioder, więc w sam raz.  Jadziek_78 obstawiam że to kwestia wyrobienia nóg, trzeba więcej jeździć, parę przysiadów z rana też pomaga :).  Na bardziej strome górki (szczegulnie 'w terenie') nie ma się co spinać tylko wrzucić lekki bieg i ewentualnie nadrabiać kadencją. 
Btw wpadniesz może w sobotę do parku Chorzowskiego?
(http://forum.poziome.pl/index.php?topic=620.0 )

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 12, 2010, 04:35:53 pm »
Myślę że jeszcze rolki podtrzymujące łańcuch może przez to że nie są ułożyskowane dają ogromne opory. To będzie do poprawy. Ja co do soboty niestety odpadam bo wyjeżdżam będę się starał załapać na następny wyjazd. Pozdrawiam i dzięki za pozytywną opinię na temat roweru. Jadziek

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 12, 2010, 05:00:06 pm »
  Jadziek_78    :    Gdzieś na forum było napisane że jeśli górny łańcuch jest załamany w wielu miejscach to się jedzie ciężko i jest faktycznie bardzo duży opór, zauważyłem że prowadzenie górnego łańcucha jest zazwyczaj w wężykach a nie za pomocą rolek ( oczywiście chodzi o rowery firmowe , ale nie tylko ).
GG: 13949582