Autor Wątek: Budowa tadpole trike  (Przeczytany 14233 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Budowa tadpole trike
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 10, 2015, 05:48:29 pm »
Tymczasem mam problem śmiesznie przeskakującego łańcucha na tylnej zębatce - jak mocno naciskam na pedały. Zamontowałem napinacz z możliwością regulacji odchylenia łańcucha od koła i regulacja nie usuwa problemu... A może zbyt mało się pobawiłem, bo deszcz się rozlał :) jutro kontynuacja.

Być może masz zjedzone zęby, wyciągnięty łańcuch, albo jedno i drugie.
U mnie pomogła wymiana łańcucha i zębatki na trochę nowszą.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 10, 2015, 08:09:43 pm »
Tymczasem mam problem śmiesznie przeskakującego łańcucha na tylnej zębatce - jak mocno naciskam na pedały. Zamontowałem napinacz z możliwością regulacji odchylenia łańcucha od koła i regulacja nie usuwa problemu... A może zbyt mało się pobawiłem, bo deszcz się rozlał :) jutro kontynuacja.

Być może masz zjedzone zęby, wyciągnięty łańcuch, albo jedno i drugie.
U mnie pomogła wymiana łańcucha i zębatki na trochę nowszą.
raczej na pewno tylne zęby i wtedy zobacz czy łańcuch tez
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 10, 2015, 08:53:35 pm »
Zębatka jest nowa i łańcuch też - obejrzałem ją dzisiaj i porównałem do tej którą zdjąłem - zęby są szerokie jak u hipopotama hehehe, o prawie połowę szersze od tej zdjętej, jutro je lekko wyprofiluje pilnikiem. Zdjęta była ze Sturmeya, a założona nie wiadomo z którego garażu w Chinach  ;)

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 10, 2015, 10:19:13 pm »
Szukaj piast z łożyskami maszynowymi np: http://allegro.pl/piasta-przednia-tarcza-na-zamykacz-36otw-srebrna-i5274416042.html ja mam właśnie te piasty i tu fabrycznie jest włożone łożysko 6200 - jeśli wybierzesz inne piasty pytaj sprzedawców jakie oznaczenie mają łożyska to sobie za parę złotych kupisz i wprasujesz, tu http://www.fltpolska.pl/pl/produkty?symbol=6200&category=14&inner=wpisz+warto%C5%9B%C4%87+...&outer=wpisz+warto%C5%9B%C4%87+...&height=wpisz+warto%C5%9B%C4%87+...# masz super katalog wystarczy wpisać jeden parametr łożyska i podpowie ci symbole łożysk - zobacz u mnie zdjęcie 014 i 015 https://dysk.wp.pl/public/5578a10a3a24d495d3dad9cc22f467b0/Etapy_prac_nad_rowerem

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 10, 2015, 10:40:03 pm »
super, dzięki wielkie ;)
spłodziłem coś takiego:
  fota z cebuli ;)
Zębatka z tyłu ma 3mm grubości, poprzednia ma 2mm, może to powoduje przeskakiwanie łańcucha, jutro założę poprzednią i sprawdzę
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2015, 08:41:24 pm wysłana przez oblivion »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 13, 2015, 10:47:33 pm »
Witam i jak hamowanie tym cudem ci idzie, bo ja też zamierzam takie coś zrobić i tez mam piasty bez hamulców przednie?Pytanie następne co to za aluminium na siedzenie, gdzie kupiłeś i co to za pianka na siedzeniu i też pytanie gdzie kupiłeś pozdrawiam. Co do przeskakującego łańcucha zobacz czy problem nie leży w przegubie wahacza czy nie jest za luźno ? Może też linka ci się zawiesza.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2015, 12:16:04 am wysłana przez tomek70 »

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 14, 2015, 02:28:57 pm »
Witam i jak hamowanie tym cudem ci idzie, bo ja też zamierzam takie coś zrobić i tez mam piasty bez hamulców przednie?Pytanie następne co to za aluminium na siedzenie, gdzie kupiłeś i co to za pianka na siedzeniu i też pytanie gdzie kupiłeś pozdrawiam. Co do przeskakującego łańcucha zobacz czy problem nie leży w przegubie wahacza czy nie jest za luźno ? Może też linka ci się zawiesza.
Tak jak koledzy pisali wcześniej; tył to za mało, da się zahamować ale błyskawicznie koło sie ślizga, za to fun jest na piasku :D Kombinuje hamulce do przodu.
Fotel: aluminium 2mm grubości, gięte na drewnianym okrągłym wałku (to chyba noga od starego stołu :D) gąbka taka jak tu: http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-pianka-samoprzylepna-niepalna-i5422578360.html
Przegub wahacza jest bardzo sztywny, myślałem, że to kwestia zbyt szerokiej zębatki, ale to nie to, testowałem inną, węższą i też przeskakuje. Spróbuję naciągnąć troszkę bardziej łańcuch.
Ogólnie jest fajnie, tylko potrzebuję więcej przerzutek z tyłu.
No i wyszło jaką mam słabą kondycję hehehehe

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 23, 2015, 11:15:29 am »
Melduję, że po założeniu na tył koła z 7 blatami i przerzutką przeskakiwanie łańcucha ustało  ;D
Muszę zakupić rurkę tekalanową bo mi się łańcuch obija o łącznik kół - doradźcie czy  średnica 12/9mm wystarczy?
Zapadła tez decyzja o hamulcach - zmiana kółek z przodu i wpadają dwa calipery z podwójną klamką, tak low cost na razie i mniej przeróbek...

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Września 04, 2015, 07:56:39 pm »
Miały być calipery, a tymczasem znalazłem na olx coś takiego:

za 50pln!! dzisiaj dostałem, stan super, okładziny prawie niezużyte, łożyska bez szmerów.
Założyłem też rurkę tekalanową, jest cichutko  :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Września 09, 2015, 07:47:07 pm »
Jaki profil wykorzystywałeś do budowy ramy ? Konkretnie na poprzeczną belkę ? ja swój ostatni rowerek zrobiłem z profilu 27/40/1,5 ważę wprawdzie 60 kg ale rower elektryczny, 5 kg akumulatorów silnik i wożę ciężkie rzeczy z prędkościami 50/h i nic się nie dzieje. W swojej trajce planuje belkę poprzeczną z 30/30/1,5. robiłem próby z profilem 25/24/2 z takiego mam wahacz skakałem na nim wkręconym w imadle ramię 40 cm czyli połowa poprzecznej belki i się nie wygiął więc wydaje mi się że 30/30/1,5 powinien z powodzeniem na poprzeczna belkę wystarczyć?

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Września 09, 2015, 08:34:41 pm »
zdaje się że 40x40x1,5, może trochę za gruby jak na mnie (70kg) :)