Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 8662 razy)

opel3366

• sympatyk
  • *
Witam
« dnia: Marca 16, 2009, 07:36:18 pm »
Cześć nazywam się Robert.
Jestem z wejherowa (trójmiasto-prawie :) )
Odżyła we mnie chęć zbudowania roweru poziomego.
Ostatnią próbę zakończyłem około 90 roku.
Teraz sprubuje ponownie.
Szukam pomysłu na rower poziomy ze sterami pod siodłem.
Dzięki temu forum mam już kilka pomysłów.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 17, 2009, 02:04:30 am »
Witamy serdecznie:)

W imieniu nas wszystkich podczas budowy proszę robić fotki by dokumentacja popełnionego dzieła mogła pójść w świat. :)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2009, 09:27:17 pm »
Heja (oraz Era, Plus i Idea)
Na imię dano mi Igor, zamieszkuję Katowice.
Na rowerku jeżdżę od dziecka, z małą przerwą na rower. Piszę "rowerek", bo nie umiem się przesiąść na nic większego niż BMX, choć niemal ćwieć wieku za mną.
Mam swój mały warsztat, uwielbiam otaczać się rzeczami własnoręcznie dostosowanymi lub zbudowanymi od zera - takie zboczenie.
Przyszedł czas na własny rower. Na Masie krytycznej miałem okazję przejechać się na LWB, a jego właściciel wyłożyć się na moim BMX. Taki to już specyficzny typ grata. W moim odczuciu, gdyby mierzyć parametr zwany "zwrotność", to dla LWB jest on pomijalnie mały. Dlatego zdecydowałem się, zaprojektowałem 2 i próbuję na razie wyczuć sylwetkę, "ultrakrótkiego SWB".
Boję się trochę reakcji organizmu na poziomkę, bo dotyczczas siodełko w rowerze wykorzystuję jedynie po to, żeby w razie lądowania nie wkręcić sobie czegoś między koło a ramę. Poza tym nie wyobrażam sobie (na razie) zsziadanie przed każdym głupim krawężnikiem czy schodkiem. Ale jestem dobrej myśli :)
Cudnie, że moge spotkać takich pasjonatów w jednym miejscu, mam nadzieję czegoś się od Was nauczyć i w czymś pomóc.
Z zawodu jestem elektronikiem, więc przynajmniej z oświetleniem itp nie będe miał kłopotów. Doświadczenie w obróbce materiału wszelakiego oraz pomysły mam. Z realizacją projektów pozaelektronicznych mam mały kłopot - tzn. buduję wszystko z głowy i działa, a dokumentuję później albo wcale.

Przy okazji chciałbym polecić BMX jako "rower treningowy". Taki "skoczny 20calowiec" wykorzystywany na trasie wyrabia morderczą kondycję i ciężkiego buta. Przypadkowe wsiąście na wielobiegowy MTB (w ciągu ostatnich kilku lat) skończyły się zgięciem 2 dużych talerzy przy przerzucaniu biegów oraz dwoma mandatami za przekroczenie prędkości (średnia na 25 kilometrowej trasie to 45 minut). Całą trasę, nawet w Żywcu, pokonuje się na 18 biegu ze zdziwieniem, co tak lud przerzutkami wachluje, skoro ten 18 bieg powinien być jako lżejszy z dwóch.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2009, 01:49:08 pm wysłana przez c64club »
Jeśli coś jest twardkorowe, należy tego spróbować.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2009, 11:55:47 pm »
O pozioma grupa Katowicka rośnie w siłę :D. Ja też z Katowic, opisz dokładniej ten lvb na którym jechałeś na masie może to mój - choć nie kojarzę bym ujeżdżał jakiegoś bmx-a :). Wpadniesz na masę Katowicka w piątek? 

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2009, 10:08:47 am »
Zdecydowanie będę na masie, na moim BMX. Poznasz go, bo jest w stylu "ghetto mounting" - powetrape, opaski itd. Jedyny BMX w mieście ze światełkami.
Tamten LWB to był zielony przerobiony Wigry, z tylnym kółkiem od dziecięcego MTB, pochyloną główką ramy, kolumną kiery w połowie łamaną i na sprężynie. Siedzenie z oparciem, ale takie bardziej motocyklowe, wyglądało jakbyś w WSK "Lelek" złożył do pionu. Pierońsko wygodnym dopóki nie trzeba było skręcić. Promień skrętu wielkości ronda ;(

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 26, 2009, 10:16:44 am »
Jeśli tylko nic w ostatniej chwili mi nie wypadnie to powinienem być na czarnym lvb opisanym w dziale techno - wątek ' Mój LVB 'Fallout'. Zielonej poziomki nie kojarzę, chyba właściciel przestał wpadać na Katowicką masę. Na masie jest też zwykle forumowicz art75 na czerwonym mistralu :)

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 26, 2009, 10:34:48 pm »
No proszę, górnośląska sekcja pozioma rośnie w siłę! W piątek pod Teatr planuję zajrzeć, fajnie będzie się spotkać w większym gronie  :). Istotnie, kiedyś (ale to jakieś 4 lata do tylu) pojawial się gościu na LWB USS, ale koloru nie pomnę. (żółty?, ale o ile sobie przypominam to był zrobiony z profili prostokątnych) i sprawiał wrażenie bardzo zwrotnego. To co, do zobaczenia na masie?

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2009, 09:23:55 am »
No, chwilowo jeszcze nie w sekcji poziomej. Póki co, trzymam pion (wg zasady, że człowiek na poziomie zawsze powinien zachować pion:)), moja poziomka jest na etapie projektu, kolekcjonowania części i pierwszych prób z przeróbką piona. Na szczęście wszelkie obrabiarki (w tym mój ukochany młotek - Klupuś Pukatek) i wiedza czekają na wykrzystanie.
A pod teatrem zamierzam się pojawić, choćby w pałatce, jeśli dzisiejsza pogoda sie utrzyma. Może szwagierkę wyciągnę.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 29, 2009, 04:24:22 pm »
No i aura nam się popsuła :/. Dzisiejszą masę sobie odpuszczę - nie mam w poziomce błotników a ostatnia jazda w takich klimatach zapewniała darmową maseczkę błotną :)