Autor Wątek: Tadpole trike  (Przeczytany 19324 razy)

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Tadpole trike
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 28, 2015, 08:28:25 pm »
mechanizm jak mechanizm - działa, sprężyna odbija, klocek wraca na spoczynkową pozycję, myślę, że jak klocki się zużyją da się jakieś dobrać, na razie nie mam jak sprawdzić działania a jakość wykonania widać na zdjęciu

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 17, 2015, 04:08:27 pm »
Witam po przerwie
Miesiąc zleciał a ja prawie nic  nie zrobiłem:-( wyciąć coś na frezarce CNC w miarę przyzwoitym terminie i pieniądzach graniczy z cudem, dlatego kolejnym projektem będzie frezarka CNC:-) Z postępów to kupiłem opony, piasty dałem na spasowanie z ośką więc nie mogę zapleść kół, może w tym tygodniu w końcu będę miał zwrotnice i jak rower stanie na własnych kołach prace polecą z górki. Sklep rower.com.pl z podesłanego linku do amortyzatorów też słabo funkcjonuje dostałem 1 odpowiedź, że na zamówienie, zamówiłem i zero odzewu poza odpowiedzią automatu. Macie jakieś doświadczenia z tym sklepem?

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 23, 2015, 04:56:29 pm »
Kupowałem tam też na zamówienie, więc podałem Tobie link. Bez problemu zapytali jakie długości amortyzatorów potrzebuję, bo nie zaznaczyłem.   Wszystko OK. 
Przypominaj się im.
A tak oglądając twoje postępy, to wstawiłeś między łożyskami tuleję, dystans?
Pozdrawiam.

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 23, 2015, 09:32:54 pm »
No przypominałem się jak najbardziej ale kontakt słaby jak na e-sklep. Co do dystansu to pytasz czy między łożyskami w piaście? Tam są gniazda na łożyska więc nie potrzeba.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 23, 2015, 10:00:05 pm »
Potrzeba wstawić dystanse między wewnętrzne pierścienie - minimalnie dłuższe (0.05~0.1mm) niż to co jest pomiędzy zewnętrznymi pierścieniami. Będzie się kółko dobrze toczyć
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 23, 2015, 10:27:12 pm »
Potrzeba wstawić dystanse między wewnętrzne pierścienie - minimalnie dłuższe (0.05~0.1mm) niż to co jest pomiędzy zewnętrznymi pierścieniami. Będzie się kółko dobrze toczyć
To właśnie sugerowałem.

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 04, 2015, 10:24:10 pm »
Po ponad miesięcznym oczekiwaniu odebrałem w końcu elementy z CNC do przedniego zawieszenia - zdjęcia uaktualnione. Jako, że od 3 tygodni brak mi czasu to zero postępu w pracach:-( Może w przyszłym tygodniu rower stanie na własnych kołach...

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 21, 2015, 09:56:38 pm »
Witam
Pracę trochę posunęły się do przodu - zmontowane piasty, tarcze, zwrotnice, zaciski hamulców, zaplecione i wycentrowane koła - fotki w galeriach.

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 23, 2015, 09:57:15 am »
trzymam kciuki, ciekawy projekt ;)

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 13, 2015, 08:44:09 am »
Witam po dłuższej przerwie, udało się trochę porobić i wczoraj rower na szybko zmontowany i objeżdżony - bez kierownicy jeszcze, ale dało radę jechać:-) już widzę, że będzie frajda z jazdy, wyszły też błędy konstrukcyjne, które przy próbach statycznych nie dawały żadnych znaków a które podejrzewałem, ale poprawię je w późniejszym czasie, mianowicie za słabe dolne wahacze - były z rurek tylnego widelca - na razie je wzmocnię od spodu drugą rurką, bo chcę pojeździć a cały wahacz zmienię na mocniejszy, w galeriach fotka na szybko. Do zrobienia prowadzenie łańcucha, kierownica, olinkowanie, dodatki i malowanie.

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 20, 2015, 08:57:45 am »
Witam
Coraz bliżej jazdy dłuższej niż testowa po podwórku:-) zrobiłem kierownicę i sterowanie i mam mały problem w związku z tym - za czuły układ kierowniczy!!! - nie wiem z czym to się wiąże podejrzewam cieniutkie oponki 20x1,1, ale może ktoś bardziej oblatany w temacie się wypowie. Zbieżność ustawiona, układ z drążkiem kierowniczym wzdłużnym (rys. 4 od góry) http://www.poziome2.republika.pl/projektowanie.htm#Steering%20Systems

tadpole_trike

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 21, 2015, 10:35:10 pm »
Co do mojego problemu ze sterowaniem to wymyśliłem, że zrobię amortyzator skrętu:-) Jest ktoś z Lublina lub okolic? Potrzebuję przymierzyć jakieś leżysko, bo mój fotelik jest tymczasowy do przymiarek i za mały.

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Października 14, 2016, 03:53:03 pm »
jak tam rowerek, jest skończony i jeździ?

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #28 dnia: Października 14, 2016, 06:06:11 pm »
Co do mojego problemu ze sterowaniem to wymyśliłem, że zrobię amortyzator skrętu:-) Jest ktoś z Lublina lub okolic? Potrzebuję przymierzyć jakieś leżysko, bo mój fotelik jest tymczasowy do przymiarek i za mały.
Albo zwiększ rozstaw osi. ;)
A może po prostu zmienić przełożenie układu kierowniczego?
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek