Autor Wątek: Sworzeń wahacza...?  (Przeczytany 6337 razy)

toft

• wyczynowiec na poziomie
Sworzeń wahacza...?
« dnia: Lutego 13, 2015, 09:13:57 pm »
Hejka. Tak sobie dumam nad pewnym projekcikiem i wymyśliłem że żeby nie wyważać otwartych drzwi przydałoby się takie coś:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic789204.html
Pytanie gdzie takie coś można kupić (lub podobne, nie koniecznie do roweru może z jakiegoś motoroweru)? Najlepiej od razu z pasującymi uchami do reszty zawieszenia?
Pozdro:).

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: Sworzeń wahacza...?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2015, 09:49:25 pm »
mogę ci odsprzedać  sworzeń
a u rocka na sklepie chyba są zawiesia ewentualnie można pozyskać ze starego wahacza
średnica fi 20
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

toft

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2015, 10:05:02 pm »
Hmm, kto to Rock:)? Ze starego wahacza mam, ale chodziło mi o normalny sklep, bo przecież taką śrubeczkę ktoś masowo wytwarza. Dokładnie tę samą spotykam co chwila w różnych komercyjnych bikach. A tak miło by było mieć namiar na dostawcę a nie za każdym razem kombinować. A tę twoją to oblookam na priv.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 17, 2015, 11:56:54 pm »
A po co ci to potrzebne, zwykła śruba może być utwardzana to będzie prościej lżej i będzie to trwalsze. Od lat stosuje. W profil w miejscu mocowania wahacza wspawujesz tulejkę kawałek rurki przez którą przekładasz śrubę możesz dać dwie cienkie mosiężne podkładki żeby się lepiej ślizgało i tyle. Poniżej fotka mojego elektryka ma co dźwigać i wytrzymuje https://drive.google.com/file/d/0B8rnrytNsAEwbmxKR1pWX1d0WUk/view?usp=sharing Mocowanie wahacza prze które przechodzi śruba jest z płaskownika o ile dobrze pamietam 6 lub 5 mm ale raczej 6mm.
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2015, 12:09:12 am wysłana przez tomek70 »

grzeziu

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 18, 2015, 06:19:32 am »

władek8

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 18, 2015, 08:18:32 pm »
tomek70 daj zdjęcie z bliska. Chyba tez wymienię u siebie tę śrubę na zwykłą bo faktycznie trochę piszczy.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2015, 10:20:48 pm »
Powieksz sobie po prostu nic tam nie ma wiercisz w uszach otwór na grubość śruby mam bodajże 12mm wiercisz w ramie na grubość tulejki
wspawujesz tą tulejkę zeszlifujesz później na równo spawy żeby tulejka nie wystawała ponad profil i było gładko. Jeśli nie masz dostępu do tokarki tulejke robisz w ten sposób że przecinasz szerszą rurkę i zaklepujesz na śrubie na ciasno dopasowujesz i zaspawasz i masz ciasna tulejkę. Pod uszy dajesz podkładki mosiężne z cienkiej blaszki na sróbę dajesz dwie nakrętki pierwsza zwykła druga kontrująca kontrujesz je  nie skręcasz za mocno po pewnym czasie jak są jakieś luzy dokręcasz kilka milimetrów ja przez dwa lata raz dokręcałem to wieczne rozwiązanie rysunek poniżej http://https://drive.google.com/file/d/0B8rnrytNsAEwcjdTcTE0UEUtRmM/view?usp=sharing

grzeziu

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2015, 06:19:32 am »

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2015, 09:16:22 pm »
@grzeziu weź no człowiek nie puszczaj pustych postów!
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

władek8

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2015, 09:54:54 pm »
Dzięki Tef za rysunek już wszystko wiem co i jak.  ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2015, 10:11:04 pm »
Nie ma sprawy Tomek :) tylko tulejka śruby musi być wspawana a nie włożona wtedy nie będziesz ściskać profilu ramy.

grzeziu

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 20, 2015, 12:58:48 pm »
byly zdjecia a nie puste posty

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 20, 2015, 11:53:42 pm »
Fotek nie widać - to co piszesz pojawia się jako pusty post. Prawdopobnie zle oznaczasz linka - jak piszesz wiadomosc w lewym górnym rogu nad tekstem masz opcję "umieśc obrazek'' działa to tak: [i m g] adres obrazka [/i m g]

grzeziu

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 21, 2015, 11:48:06 pm »
tak bylo robione

toft

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 22, 2015, 01:41:26 am »
Też stosowałem patent ze zwykłą śrubą. Jednak chodzi o to aby ograniczyć do minimum rzeźbienie. Jak mam samemu toczyć tulejki, skrawać uha do zawiesi itp. To wolałbym za 10 zł kupić gotowy produkt który jak widać "ktoś" gdzieś tłucze w tysiącach i wspawać do swojego projektu. Ot takie normalne prawo rynku. Jakoś nikt sam nie robi np damperów czy tego typu elementów, czy też np piwotów pod hamuce:).

Skoro już o tego typu częściach te stalowe elementy mocowania dampera też są powtarzalne i też ktoś to robi...
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2015, 01:46:41 am wysłana przez toft »