Autor Wątek: Rurki tekalanowe i rolki - opory łańcucha  (Przeczytany 13960 razy)

chris1990

• Gość
Rurki tekalanowe i rolki - opory łańcucha
« dnia: Lutego 09, 2015, 12:30:30 pm »
Po ok.200km testowych, Flevo radzi sobie całkiem dobrze, lecz zastanawiam się nad "redukcją"
niepotrzebnych oporów, czyli oporów na łańcuchu.
Podczas jazdy czuc, ze rurki jak i 2 rolki stawiają duży opór. Pierwotnie myślałem, ze to kwestia łozysk
w suporcie, ale ten kręci się jak masełko, więc odpada.
Poprawcie mnie, jesli nie mam racji, ale w przypadku nieskrętnego suportu nie ma ryzyka pobrudzenia sobie nogi ???
Flevo ma sztywny przód, dlatego rurki tekalanowe, a takze 2 rolki usunąłem, które stawiały równiez opór.
Zastapiłem je 2 kółeczkami od tylnej przerzutki wraz z blaszkami zapobiegającymi zsunięcie się łańcucha.
Jesli rozwiązanie przejdzie testy, to wrzucę kółka na łożyskach maszynowych.
Po pierwszych zakręceniach na sucho, wczesniejsze opory znikneły i na wadze ubyło :).

Pytanie moje, czy niezbędne jet zastosowanie rurek tekalanowych i rolek, skoro powodują
spore opory ?

« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2015, 12:34:44 pm wysłana przez chris1990 »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Rurki tekalanowe i rolki - opory łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2015, 01:50:22 pm »
Rolka* na górnej nitce łańcucha musi być na łożyskach maszynowych, im większa tym lepiej. Jak dasz kółko od przerzutki to wytrzyma ci ~200km.

* Co do stosowania rolek gładkich vs metalowych zębatek to są 2 szkoły: andegaweńska i bolońska - ja wolę gładkie rolki.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2015, 01:53:24 pm »
najpierw rurki - nie pamietam jaką masz linie łańcucha - ogólnie jeśli jak mnie  to rurki TYLKO prowadzą łańcuch w stronę napedu - tutaj jest mocno napięte i linia prosta bez załamań (dodatkowa rurka za kółkiem pod siedzeniem ma za zadanie chronic rurę wahacza przed obijaniem się łąńcucha)  - nie wyczuwam oporów, z powrotem rurka PROWADZI łąńcuch pod zębatkę - ze względu na latającyh widelec amortyzowany jest on prowadzony nad koroną - tutaj szura trochę ale nie jest to problem.
Ogólnie tekalanki pełnic powinny role PROWADZĄCA łańcuch - z tego co udało mi sie wyczytac maja one bardzo mały współczynnik tarcia ślizgowego stąd łąńcuch szura ale opór nie powinien byc duzy przy PROSTYM prowadzeniu łąńcucha, przy łamańcach kółka na maszynach powinny sie lepiej spisywać.
Poza tematem - jesli masz Vredsteiny Monte Carlo dalej to ... masz bardzo dobre niskooporowe oponki - tu masz http://www.legslarry.beerdrinkers.co.uk/tech/JL.htm oporyw watach traconej mocy przy danym cisnieniu.
Wychodzi że dla 40 km/h masz 70.2W TYLKO na opór toczenia (ok. przy wadze 185 lbs) - szosówki wysokiej klasy maja ok. 50-60W - więc ... bardzo dobry przó masz ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 09, 2015, 07:56:23 pm »
Chris daj w końcu fotkę nie jesteśmy jasnowidzami. Na pewno rozjaśni to całą sytuację. Co do mnie wszyscy to wiedzą jestem zwolennikiem MBB miałem różne bryki, ale na MBB są najmniejsze straty. Myślę że zamiast rolek ale tylko wróże z fusów bo rowerka nie widziałem ,lepszym rozwiązaniem jest przekładnia pośrednia kółeczka od przerzutek mogą być po stronienie pracującej łańcucha.  Użyłem określenia przekładnia pośrednia ale  nie musi ona przekładać, po
prostu na wspólnej osi dwie złączone z sobą łożyskowane zębatki, wtedy eliminujesz straty Najlepiej jak łańcuch to znaczy ta część łańcucha która pracuje nie biegnie przez żadne kółko nie ma żadnych załamań

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2015, 09:28:26 pm »
Rolka* na górnej nitce łańcucha musi być na łożyskach maszynowych, im większa tym lepiej. Jak dasz kółko od przerzutki to wytrzyma ci ~200km.
Chyba metrów.
Jak ruszałem swoją rakietą ze skrzyżowania to mocowanie rolki wgniotło się w rame, teraz pracuję nad wsmonieniem.
W FWD regularnie wyginałem śruby mocujące rolkę do ramy, dałem w końcu odpowiednio mocną śrubę, to rozpadła sie rolka ;-)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2015, 09:42:04 pm »
Nie pamiętam dokładnie, ale w Cudaku P1, miałem na górnej nitce przedniego łańcucha rolkę naginającą z kółka od przerzutki (rolka przy główce ramy) i parę dni można było na niej pojeździć po mieście, więc ze 100km to wytrzymywało (raczej). Ale wtedy to ja młody byłem.

A co do gięcia osiek rolek - w Gbiku3 Gemsiego (Raptoklon 2x26FWD) dawało się bez problemu giąć śrubę M10 8.8 na której była górna rolka. W IMK Nr5 (SWB, RWD) rolka górnej nitki łańcucha była na śrubie M6 i w zasadzie wytrzymywała, teraz daję już M8.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2015, 09:46:21 pm wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2015, 10:39:27 pm »
ja swoją rolkę - kółko od hulajnogi wyfrezowane, mam na pręcie M8, przewierciłem, pospowawałem i tak się zgieła, teraz mam wspanawny dodatkowo trójkącik na pręcie i do ramy i jest git :) a więc siły są tam nie małe :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2015, 07:53:06 pm »
A tak z innej beczki gdzie rurkę teklanową tanio dostać ?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2015, 08:33:52 pm »
Sklepy z automatyką przemysłową, np na znanym portalu internetowym - rurka pneumatyczna D16 z Poliamidu PA6 albo PTFE.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

chris1990

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 12, 2015, 07:52:40 pm »
Dzięki za cenne rady.
Niestety, ale dziś podczas testów mocowania kółeczek nie sprostały poziomym siłom :).
Wróciłem do rolek.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2015, 08:07:01 pm »
No popacz :D A takie byli ladne

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 13, 2015, 07:43:17 pm »
A fotki dalej nie ma :(

chris1990

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2015, 07:23:57 pm »
Rurki oprócz rolek równiez wróciły do Flevo. Jedynie poprawiłem linię łańcucha stosując po kilka podkładek,
górna rurka tekalanowa jest zamocowana na haku na sztywno oraz obie rurki spięte trytkami w 3 miejscach.
Fotka poglądowa z dzisiejszego treningu:

http://pokazywarka.pl/961y51/

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 14, 2015, 07:35:16 pm »
A czemuż to masz klamki postawione pionowo do góry? nie wygodniej byłoby trochę do przodu pod kątem?

chris1990

• Gość
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 07:46:11 pm wysłana przez chris1990 »