Autor Wątek: alternatywa dla spawania  (Przeczytany 43421 razy)

baca141

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: alternatywa dla spawania
« Odpowiedź #15 dnia: Października 27, 2014, 08:49:34 pm »
p.kaczor1 podpisuje się pod pańskim postem obiema rękoma
z wymienionych powodów poszukuję innych sposobów na konstrukcję własnego rowerka
no ale realistycznie patrząc na sprawę zostaje  mi zazdrościć wam a samemu pozostać przy tradycyjnym rowerku niestety :'(
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2014, 08:54:37 pm wysłana przez baca141 »
nie ważne na czym jeździsz,ważne że ma dwa kółka

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Października 27, 2014, 09:07:18 pm »
 W moim mniemaniu wystarczy wykazać się odrobiną kreatywności i zrobienie ramy korzystając z warsztatów itp. jest bardzo proste. Wystarczy się dopytywać o ceny usługi i nie bać się pytać.Chyba,że ja mam wyjątkowo takie szczęście ,że za usługi płacę dość przyzwoite pieniądze i nikt nie marudzi na moje udziwnienia.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #17 dnia: Października 27, 2014, 09:36:39 pm »
Świeżak - rozumiem Cię. Jak idę przez zakład to "nadworny" ślusarz wieje na mój widok ;)
Niestety nie wszyscy są na tyle "przebojowi" żeby dogadać się ze spawaczem co i za ile ma zrobić ;)
Druga sprawa to "logistyka" - latanie z tym wszystkim w tę i spowrotem...
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Grzesinek

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Października 27, 2014, 11:42:36 pm »
klej ma jeden minus którego nie da sie za bardzo przeskoczyć,w jakichkolwiek konstrukcjach
nie da się wykonać odpowiednio wytrzymałej spoiny bez zakładki
klejone materiały muszą na siebie zachodzić więc w przypadku konstrukcji ramy muszą być
odpowiednie kształtki z zakładkami
Poza tym Panowie ...... pomijacie fakt bezpieczeństwa własnego tyłka
i wyolbrzymiacie problemy ze spawaniem w warsztacie przygotowanej samodzielnie ramy
1 spaw stalowego złącza fi 32 to koszt około 30 zł więc w czym problem?
Wydatek 200 zł na licznik albo albo 260 na hamulec jest oki a 200 zł za spawanie ramy jest be?
No i jeszcze jedna rzecz ale dość istotna
nie wszystko da się zrobić na balkonie .

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #19 dnia: Października 28, 2014, 07:00:36 am »
witam
100%popieram przedmówce czytam często to forum i do spraw bezpieczeństwa jest dość luźne podejście
Warsztatów gdzie chętnie coś wykonają jest masa ,na początek rzeczywiście jest trochę zachodu ale wcześniej czy później trafi się w odpowiednie miejsce
czasem po prostu pana "Franka" trzeba trochę urobić  :)
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2014, 07:03:24 am wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #20 dnia: Października 28, 2014, 09:03:43 am »
Problem jest inny: pan "Kaziu" /"Franek" pracuje od 0700 do 1500, ty pracujesz od 0700 do 1500, 5km od p. "Kazia" i żeby udać się do niego musisz urwać się z pracy a najlepiej wziąć urlop. Klejenie można wykonać samodzielnie, po powrocie z pracy, na klatce ku "radości" sąsiadów i nie potrzebujesz nikogo do pomocy.
Po zsumowaniu mały spaw tu, drugi tam, a tu pierdykniemy wzmocnienie, wychodzi coś koło 500pln w przypadku aluminiowej ramy, niezależnie czy p."Kaziu" jest urobiony czy nie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #21 dnia: Października 28, 2014, 09:25:06 am »
Aga - jeśli jesteś producentem - to zajmujesz się tym "zawodowo" masz uchwyt w którym masz umocowaną ramę żeby połapać i pospawać - weź teraz taki uchwyt i targaj do pana Miecia - nawet niech jest to po drugiej stronie ulicy...
Zakładam że kolega baca zna metodę "na spawanie" zapytał o alternatywy ;)
Mnie wystarczy że przebywam na spawalni i jestem odwrócony od spawania a i tak mam naświetlone oczy...
Życie mnie nauczyło - nie mierz wszystkich swoją miarą ;) 
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Października 28, 2014, 09:59:11 am »
Kogo stać i ma możliwości niech robi z alu, kto ich nie ma niech robi ze stali.
Ale...
zawsze można skleić ramę z drewna  ;)
Skoro robi się takie rzeczy:

To czemu nie ramę poziomki.
Ew. kompozyty.
Pozdrawiam

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Października 28, 2014, 02:49:36 pm »
W rzeczywistości to był projekt arki Noego na prognozowany koniec świata 2012, ale okazało się, że potop nie przyszedł, więc odwrócili do góry dnem...no okej, zmyślam.  ::)

grzeziu

« Odpowiedź #24 dnia: Października 28, 2014, 03:39:22 pm »
nitowanie

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #25 dnia: Października 28, 2014, 05:42:14 pm »
witam każdy chciałby mieć fajny rowerek ,ale realia są jakie są
kto powiedział że robienie rowerków to bułka z masełkiem
przy każdej robocie są jakieś trudności i jak przyjdzie biegać do pana Mietka ze stelażem montażowym to się biega
bo w głowie jest rowerek
 i nie ważne ze pan Miecio kończy o 15 zwolnię się z roboty ,ale zrobię rowerek
jak się czegoś chce i się o czymś marzy to tak na prawdę nie ma przeszkód
myślę ze Szydziu trochę na wyrost piętrzysz problemy
a ile razy kolega franc przesiedział cała noc w garażu dłubiąc przy ukochanym rowerku i nie ma wyrzutów bo w głowie miał rowerek 
niestety dla ukochanej maszyny zrobi się wszystko
nie ma się co zniechęcać  że to czy tamto, tylko realizować swoja pasje
a cała satysfakcja jest pod nami na kółkach  :)

dziantek uwielbiam twoje posty ;)
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2014, 05:53:37 pm wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

baca141

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Października 28, 2014, 06:57:59 pm »
sz.p.AGA nie chodziło mi o to ze nie chce mi się iść do spawacza a  ich niechęć tzn  gadki typu u dużo zachodu pasowania itp a marne pieniądze.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #27 dnia: Października 28, 2014, 07:28:00 pm »
Oczywiście, że trzeba poświęcić to lub owo, czasem zarwać noc, czasem brać urlop. Ale w dalszym ciągu, klejenie na mufy jest dobrą i bezpieczną alternatywą spawania, nie wymagającą biegania z jigiem po warsztatach gdzie spawają lub posiadania własnej spawarki.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

baca141

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: Października 28, 2014, 07:44:08 pm »
a odnośnie lutowania czy ktoś wie gdzie można kupić takie mufy lub inne kolanka itp

dziantek

« Odpowiedź #29 dnia: Października 28, 2014, 07:44:25 pm »
W moim przypadku spawanie odpada z prostej przyczyny. Ponieważ mieszkam w bloku, to jakakolwiek obróbka stali jest zwyczajnie za głośna, dlatego w mojej sytuacji najlepszym materiałem jest kompozyt: cichy, lekki, łatwy w formowaniu. Rynek spawarek nowych i używanych jest ogromny, ceny coraz niższe, także jeśli ktoś już decyduje się budować ze stali, to nic lepiej nie połączy tego materiału jak solidny spaw z tego samego materiału, no może z wyjątkiem klejenia na mufy czy nawet nitów, ale klejenie stali przypomina trochę sytuację z laminatami, można użyc włókna węglowego, ale można też wykorzystać włókno szklane. Można użyć żywicy epoksydowej, ale można też użyć poliestrowej - jakość produktu zacznie odpowiednio spadać. Jeżeli kolega Baca również mieszka w bloku, to może warto zrezygnować ze stali i dopasować materiał do warunków, a jeżeli brak umiejętności jest przeszkodą, to wtedy wypadałoby się trochę podszkolić, w końcu sam napisałeś, że chcesz ten rower zrobić, nie kupić, więc odrobinę wiedzy decydujesz się nabyć. Zamiast szukać pretekstów, żeby nie zrobić, szukaj sposobów jak zrobić, bo stwierdzenie "pozostaje ci zazdrościć innym" nie wchodzi w rachubę. ;) Jeśli jest wola, to syćko da się zrobić Baco, a moze z drewienka cosik wytaraskać ciupagą hej? Skoro inne opcje łączenia stali są marne, to czemu nie wybrać opcji zmiany samego materiału...i zorganizuj się tak, żebyś nie musiał liczyć na łaskę innych, panów spawaczy Miecia i Kazia zwłaszcza.