Autor Wątek: POTRZEBUJE pomocy w podjeciu decyzji  (Przeczytany 14228 razy)

DONCIO

• kolarz na poziomie
POTRZEBUJE pomocy w podjeciu decyzji
« dnia: Października 22, 2014, 06:02:15 pm »
ostatnio trafiłem na forum na trajke MATIX
poważnie sie zastanawiam nad jej zakupem, czy jest może ktoś z forumowiczów co ma lub miał do czynienia z tą konstrukcją
zależy mi na szybkich odpowiedziach, ponieważ umówiony jestem na oględziny w sobote
optycznie bardzo mi pasuje ten model, ale chciałbym sie dowiedzieć coś o nim od kogoś co go eksploatuje
generalnie każde uwagi sie liczą

DONCIO

• kolarz na poziomie
Odp: POTRZEBUJE pomocy w podjeciu decyzji
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2014, 08:43:37 pm »
Witam
Chciałbym podzielić się wrażeniami z wizyty w firmie MATIX
Przeczytałem chyba wszystkie wątki i nieudało mi się dowiedzieć nic konkretnego na ten temat na
Naszym forum.
Myślę, że jest grono forumowiczów których ten temat może zainteresować.
Więc do rzeczy
Przyjechaliśmy z kolegą na umówiona godzinę zakład niewielki
Wszędzie czysto i porządnie nic szczególnego
Weszliśmy do środka naświetlając sprawę, miłe zaskoczenie pan pokazał nam modele Matixa
Są to trajki, były też poziomki
Rower na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie bardzo dużego, myślę ze koła 26 dają taki efekt.
Dotychczas nie miałem przyjemności widzieć trajki na takiej konfiguracji
Pooglądaliśmy sobie do woli, na każde pytanie otrzymaliśmy sensowną odpowiedz
Znów miłe zaskoczenie pan zapytał czy chcemy z kolega zrobić jazdę próbna
W sumie, czemu nie kolega na razie nie ma kasy na taki rower, ale już widzę u niego początki zapalenia poziomego.
Po podpisaniu odpowiednich weksli dostaliśmy dwa rowery: jeden z doładowaniem elektrycznym drugi, z doładowaniem własnych mięśni.Po kilku czynnościach siedzenie bom i kierownica były ustawione do naszego rozmiaru.Wypadliśmy na drogę od razu dało się zauważyć ze to nie pionowiec więcej siły trzeba włożyć w pedała.Rozsiadłem się wygodnie zacząłem zwracać uwagę na trakcje. Kierownica bardzo delikatnie się kreci nie potrzeba dużej siły żeby sterować, precyzyjnie idzie za skrętem.Przejechaliśmy jakieś 5km ze stała szybkością22- 27 km/h na podjazdach było czuć, że są 3 koła na oponach terenowych.Pokreciliśmy trochę zawijasów rower zwrotny zawieszenie pracuje miodzio, hamulce biorą ostro, przerzutki ok. Zatrzymaliśmy się na chwile wymieniliśmy się wrażeniami
Kolegi wersja tez bez zarzutów, ruszyliśmy dalej z postanowieniem ze teraz czas na teren
Udało się znaleźć jakąś drogę w pola i stało się wpadliśmy z pełnego skrętu w prawo
Rower posłusznie zareagował i tu nastąpiło rozczarowanie na nierównej drodze wyboistej ,
dało się czuć ze koła penetrują jak wpadną w dołek, takie dziwne odczucie bujania na boki
Trochę mnie to zniesmaczyło mimo dobrego wrażenia o reszcie, stwierdziłem ze to nie to.
Po powrocie na firmę wyszedł do nas pan zapytał jak się jechało?, Powiedziałem prosto w oczy ze to raczej pod teren rower, a na dziurach totalnie sobie nie radzi.
Pan wiele się nie odezwał zapytał tylko mnie i kolegę ile każdy waży, cóż ujawniłem moją tajemnice, o której nie wie nawet zona.Wtoczyliśmy się na serwis. Pan cos pomierzył przy amortyzatorach.Przekręcił kilka razy z prawej i lewej strony regulatory twardości, postawił maszyny na ziemi i grzecznie poprosił żeby teraz jeszcze się przejechać. W sumie to już mi się nie chciało, gdzieś w głębi zastanawiałem się jak dozbierać kasę na lepszy model.PRZEKONAŁ mnie kolega, co ci wisi w sumie to za darmo jazda.Wypadliśmy na drogę, od razu było inaczej. Rower stał się bardziej sztywny wszystkie nierówności było tylko widać na kołach.Asfalt już znam, CZAS NA TEREN znaleźliśmy jakąś polna ścieżynę i dawaj, co sił w nogach.Nawet nie wiem, kiedy zaczęła mi się micha cieszyć
Rowerek szedł jak przyklejony zero efektów bocznych, nawet boki na tylnym hamulcu nie wytrącały roweru z toru jazdy.Znów przerwa wymieniliśmy się rowerami, dokładnie taki sam efekt. Posłuszne bydle w każdym calu.Nadszedł moment prawdy fajny ostry zjazd, poniosła nas trochę fantazja ułańska i rower oderwał się od drogi, lądowanie wyszło równie miło jak jazda, poza jednym drobnym momentem dość duża kałuża, chlapnęło po pysku glebą.Rower trochę zmienił kolor.Myśle ze trochę już za długo się rozpisałem  ,jak będą jakieś pytania to odpowiem
Ostatecznie jestem zdecydowany na kupno ale jeszcze trochę się zastanowię jak ochłonę z pierwszych emocji , póki, co podoba mi się cała ta konstrukcja

borimir

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2014, 08:53:21 am »
Też mam Matixa. Miałem podobne wrażenia zanim wyregulowałem zawieszenie pod swój ciężar. Jeździłem jeszcze po krętych drugach asfaltowych ze zjazdami, na których można się było rozpędzić. Tutaj źle wyregulowane zawieszenie jest wręcz niebezpieczne. Rower na zakręcie pochyla się w stronę przeciwną do zakrętu i ma tendencję do uciekania na zewnątrz.

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2014, 03:52:25 pm »
witam
nie miałem pojęcia ze to tylko regulacja twardości, byłem prawie pewny ze jest coś nie tak z geometrią
jak poprawili twardość zawieszenia to naprawdę imponująco się prowadził
teren to ten rower ma we krwi ,na asfalcie tak nie czuć jego zacięcia ot normalna trajka
prawie jestem zdecydowany rower śliczny dopieszczony
trochę mnie nurtuje wspomaganie elektryczne, czy w swojej maszynie masz coś takiego??
dostałem propozycje promocyjna na napęd.
 Zmienia to ,moją kondycje finansową ,ale jakoś podołam przez zimę mogę dorobić w nadgodzinach
w sumie z napędem to bym sobie do firmy jeździł na rowerku zostałoby za paliwo mam po drodze dwa podjazdy
głupio by było wpadać do firmy upocony,
a 15km to świst błysk tym bardziej ze z silnikiem popedałowałem na teście do 60km/h
KURCZE wiecej mam dylematów niż przy kupnie auta  ;)

borimir

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2014, 06:40:49 pm »
Kupno auta to pikuś przy wyborze roweru;-)

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2014, 08:32:21 pm »
Powiedz coś więcej o wadze tego pojazdu,szerokość znamy, promieniu zawracania i jak mieści się na polnych lub leśnych drogach. Teren ma we krwi?  Hamowanie awaryjne nie podnosi tyłu?
Po twoich wpisach odniosłem wrażenie jakbyś go reklamował.
Jeśli się mylę to PRZEPRASZAM.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2014, 08:32:54 pm »
Doncio i Borimir - jeździliście razem?
Podejrzewam ze artykuł zawiera lokowanie produktu ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

grzeziu

« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2014, 08:39:42 pm »
co to za silnik elektryczny ktory dyma 60 km/h????
i jakie sa baterie ???

borimir

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2014, 10:04:56 pm »
Doncio i Borimir - jeździliście razem?
Podejrzewam ze artykuł zawiera lokowanie produktu ;)

Nie jeździmy razem. To nie o mnie pisał kolega. Nie lokowaliśmy produktu:-)

Swoją drogą jestem ciekaw, jaki silnik rozwija 60km/h i na ile starczają baterie w Matixie? Swojego kupiłem w maju i z tego co pamiętam nie było jeszcze oficjalnej wersji z silnikiem elektrycznym. Widziałem tylko jakieś zdjęcia prototypu. Czy to jeszcze w myśl Polskich przepisów jest rower gdy jedzie 60km/h?

Co do wymiarów, to nie znam ich dokładnie. Kiedyś z ciekawości zmierzyłem rower w najszerszym miejscu (między jedną a drugą nakrętką mocującą przednie koła) i wyszło mniej więcej 92cm. Długości dokładnej nie znam. Waga jakieś 30kg.

Jeśli chodzi o ścieżki rowerowe w lesie to nie miałem większych problemów. Jeśli jest to wąska kręta ścieżka między drzewami to raczej się nie zmieścisz.

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2014, 07:06:16 am »
witam fajnie ze tylu zainteresowanych
mam jeszcze czas na podjecie decyzji co do kupna
z Borimirem to może kiedyś pojeździmy na razie to 300 km różnicy
rower dostaliśmy drugi tylko dlatego ze była sobota i pan od serwisu był sam i nie mógł ze mną pojechać
z tego co pokukałem to silnik zewnętrzny dopinany 1500w bateria LIPO4 jak dobrze pamiętam 48v wielka
gostek coś wspomniał o42km bez ładowania na silniku (nie wiem co to dokładnie znaczy)
silnik przekazuje napęd przez jakiś układ trybów ,razem jest 3 łańcuchy
tylna przerzutka działa jak skrzynia biegów , przy rozpędzaniu czuć ze zmiana trybu powoduje zmianę obrotów silnika i silnik znów się rozpędza
nie było tempomatu ,mocy dodawało się manetką tyle wiem
waga roweru tego bez silnika 28kg z wszystkimi dodatkowymi osprzętami , szerokość w osi 90cm długość od osi do osi 115 lu 120cm
silnik jaki można kupić to 500-800w plus sterowniki i cały osprzęt bateria 36v7,5 lub9,5lub 18ah chyba lipo
rower kupuje sie z niezamontowanym silnikiem jako dodatkowe wyposażenie
co do reklamy to dopiero mam zamiar zrobić wśród moich znajomych .
tak samo sie motają jak ja i nikt nie potrafi nic konkretnego doradzić
na więcej pytań odpowiem wieczorem teraz pędzę zarabiać kase :)

borimir

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2014, 07:31:16 am »
gostek coś wspomniał o42km bez ładowania na silniku
To jest zasięg roweru. Tzn. na naładowanych w pełni bateriach do ich rozładowania możesz przejechać 42km. Problem jest taki, że bez dodatkowych informacji (z jaką prędkością, przy jakim obciążeniu, w jakim trybie wspomagania) ciężko jest ocenić tą wartość. Ile kosztuje obecnie Matix z silnikiem?

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2014, 01:43:14 pm »
w zależności od mocy silnika baterii na ofercie mam 7500-8500
nie chudo
trochę się kotłuje z myślami odnośnie doładowania
sprawdzałem mniej więcej ceny
 muszą mieć jakieś upusty bo mi wychodzi znacznie więcej za 800w z dedykowana baterią
nie mam pojęcia ile może kosztować taki reduktor jak oni stosują cześć do kupienia tylko u nich
na razie chyba odpuszczę silnik
 wezmę tylko wersje pod silnik ,coś serwisant wspominał ze chyba się ceny zmienią za rower ,bo zmieniają konfiguracje
jak doskładam to na nowy sezon kupie resztę,nie uciągnę takiego wydatku  :(

grzeziu

« Odpowiedź #12 dnia: Października 30, 2014, 02:55:50 pm »
No i Jaka decyzja
zakup z allegro za 6000zl
czy tablicy za 5500zl

a tak apropos jaka szerokosc rozstawu kol

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 01, 2014, 08:02:48 am »
WITAM
od wczoraj wypoziomowałem ,jestem posiadaczem własnej maszyny
nie kupiłem ani za 5500 ani za6000 tylko za 8300
kupiłem bezpośrednio u producenta
seledynek z osłonami karbonowymi czarnymi , kubełek pogłębiany (nowa wersja wydusiłem od sprzedawcy )
2 lata gwarancji na ramę
2 lata gwarancji na silnik  800w
2 lata gwarancji na baterie lipo4 15ah 36v
bezpłatny przegląd po 6 miesiącach
20%upustu na zakup ewentualnych części( mam nadzieje ze nie będzie potrzeby)
negocjowałem prawie 3 godziny 8) ufffff

udało mi się sprzedać mojego pionowca znajomemu, więc nie muszę już tyrać na 2 zmiany
żona mnie nie wymelduje budżet rodzinny ocalony,mam wymarzoną trajke, pełny sukces !!!!!

w poniedziałek zmontuje wszystko w całość
postaram się zdać dokładną relacje ,już bez emocji na spokojnie
kolega który był ze mną na jeździe próbnej zaczął gorączkować na poziomo chyba się zaraził  :)
źle mu nie życzę ale lepiej żeby zachorował  :-X

grzeziu

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 01, 2014, 08:09:21 am »
daj zdjecia ze skladania  oraz w calosci