Autor Wątek: Pionowy drewniak projekt i realizacja  (Przeczytany 33164 razy)

Tef

• całkiem inny wariat
Odp: Pionowy drewniak projekt i realizacja
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 03, 2016, 06:08:05 am »
To jaki Ty budżet na to przewidujesz??

Ciiii... bo moja (Druga Połówka) usłyszy i będą nici z całości  :) , a tak poważnie to budżetu jako takiego niema. W zależności od potrzeb czas nabycia surowca lub narzędzi się wydłuża i tyle.
Wracając do kwestii materiału to mam pytanie o wymiary ewentualnej deski w kolejności wymiarów: długość x szerokość x grubość i na jakie listwy (listewki) mógłbyś je pociąć mając pod uwagę ich późniejsze gięcie po parowaniu?
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 03, 2016, 06:39:29 pm »
Wymiary dechy?
I tu sie kłania projekt. Pierwej musimy ustalic co chcemy budować.  Potem technologia i materiał.
Na pewno z listew 3-4 mm da się to zrobić. Wszystko zależy od promieni zagięcia.
Podstawa to projekt
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2016, 07:26:38 pm wysłana przez popik10 »

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 04, 2016, 07:24:50 pm »
... Pierwej musimy ustalic co chcemy budować.  Potem technologia i materiał.
Na pewno z listew 3-4 mm da się to zrobić. Wszystko zależy od promieni zagięcia.
Podstawa to projekt

Eee... nie.
W moim przypadku, co chcę konstruować to zależy to od potrzeb konstrukcyjnych, możliwości materiału i zapotrzebowania na narzędzia itp..
W kwestii listew biorąc pod uwagę parowanie drewna to myślałem, że mógłbym zastosować trochę grubsze tak pomiędzy 10 a 20 [mm]. W tej materii to nie mam wiedzy i polegam na twojej i twoim doświadczeniu.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 06, 2016, 07:19:04 pm »
Błąd rozumowania.
Wiele rzeczy można zlecić na zewnątrz i nie jest to takie drogie.
Elementów alu sam nie wytniesz ani nie wyfrezujesz bo nie masz czym a można to zrobić tanio.
Wyznacz sobie cel i będziesz szukał rozwiązań. A nie na zasadzie, mam masę papierową, to mogę sobie zrobić modelik roweru.
Myślisz czemu u mnie w garażu stoi tyle sprzętu do drewna.
Określaj cele i szukaj rozwiązań, nie odwrotnie.
Pamiętaj, że nawet rower który nie zadowoli Cię w 100 procentach może być przyczynkiem do lepszego.
Ta maszyna cnc jest moją trzecią i podejrzewam nie ostatnią :-)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 07, 2016, 12:03:32 am »
Błąd rozumowania.
Wiele rzeczy można zlecić na zewnątrz i nie jest to takie drogie.
Elementów alu sam nie wytniesz ani nie wyfrezujesz bo nie masz czym a można to zrobić tanio.
Wyznacz sobie cel i będziesz szukał rozwiązań. A nie na zasadzie, mam masę papierową, to mogę sobie zrobić modelik roweru.
Myślisz czemu u mnie w garażu stoi tyle sprzętu do drewna.
Określaj cele i szukaj rozwiązań, nie odwrotnie.
Pamiętaj, że nawet rower który nie zadowoli Cię w 100 procentach może być przyczynkiem do lepszego.
Ta maszyna cnc jest moją trzecią i podejrzewam nie ostatnią :-)

Podejrzewam Twój błąd wynikający stąd, że nie znasz moich  postów a zwłaszcza wątków! Moimi celami są: skonstruowanie i wykonanie MAKSYMALNIE jak najwięcej elementów we własnym czasie i własnymi siłami a nie najszybciej i najtaniej tu outsourcing jest WYBITNIE niewskazany.
Tworzenie nowej poziomki jest dla mnie ważniejsze emocjonalnie i czasowo niż czasami nią jeżdżenie! To moje hobby i odskocznia od codzienności a nie jak najszybsza-najtańsza produkcja i dlatego właśnie dwie pierwsze poziomki były dla moich synów a nie dla mnie. Jak pisałem działam bez budżetu gdyż nie "piniądz" jest najważniejszy w tej kwestii lecz frajda z poszukiwań rozwiązań, samo projektowanie i konstruowanie poziomego roweru.
Nie mniej jestem dobrym słuchaczem i jeśli ktoś ma w kwestiach mnie interesujących COŚ do powiedzenia to jestem wdzięcznym (dwojako) słuchaczem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2016, 01:29:18 am wysłana przez Tef »

DrewnianaTrajka

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 08, 2016, 08:54:09 am »
No i wszytko jasne.  :)
W takim razie słucham propozycji.
Bo nie znam Twoich możliwości ani chęci.
Polecałem drewno bo daje lepszy stosunek jakości, wagi no i estetyki  :D

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 11, 2016, 03:01:05 pm »
Założenia projektowe, które chciałbym zastosować po zapoznaniu się z Twoim wątkiem to:
- konstrukcja gięta z drewna;
- klejona epoksydem (?), być może z przekładkami z tkaniny szklanej;
- poziomka typu SWB w pełni amortyzowana (elastomery), przedni widelec także drewniany typu pół wahacz pchany;
- pod ciężar roboczy łącznie około 150kg.
Co myślisz? Jakie zastosować wymiary profilu i jego ścianki?
A w kwestii możliwości to wszystko jest mniej lub więcej możliwe lub dostępne  :), prócz oczywiście dobrej jakości wysuszonego drewna.

DrewnianaTrajka

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 11, 2016, 04:21:26 pm »
Tef, z mojego doświadczenia, do klejenia epoksyd, tylko nie jakiś 10 minutowy, tylko coś o dłuższym czasie schnięcia, żeby był czas do spenetrowania drewna. A przekładki z włókna szklanego- niezły pomysł. Swojego czasu kleiłem dwie warstwy 3mm sklejki. Sama sklejka dawała się zauważalnie wygiąć w rękach (jednak nie było to duże ugięcie). Po dodaniu w środek jednej warstwy tkaniny szklanej (bodaj 200 g/m2) o jakimkolwiek gięciu "w ręcach" mogłem zapomnieć.

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 11, 2016, 07:33:41 pm »
A możesz wskazać jakiś konkretny epoksyd?
Na gwałt potrzebuję skleić - poprawić - elementy ze sklejki tzw. budowlanej. Do tej pory używałem Soudalowego kleju poliuretanowego ale jak zobaczyłem, że mi się klocki po prostu porozklejały, to zwątpiłem w jego skuteczność...
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 12, 2016, 07:31:52 am »
Używałem żywicy LG 385, bo taką laminowałem swoją ramę. Możesz mieć problem z dostaniem mniejszej ilości, ale możesz użyć o wiele powszechniejszego Epidianu. Jarosław Jankowski w swojej książce "Kusza i łuk" poleca do laminowania łęczyska i łuku zestaw Epidian 5 i utwardzacz PAC. To połączenie daje elastyczną i wysokoudarną spoinę, i jesli w łuku wytrzyma to w ramie rowerowej tym bardziej. Jeśli chcesz mieć  spoinę sztywniejszą i dać przekładkę z tkaniny to IMO lepszy będzie Epidian 53 i utwardzacz Z-1. Oba bez problemu znajdziesz choćby na Allegro
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=epidian+53+utwardzacz+z+1&bmatch=relevance-pop30-uni-1-2-0613

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 16, 2016, 12:51:18 pm »
Epidian 53 i utwardzacz PAC do tego krzemionka koloidalna. Robimy pastę i tyk kleimy.
Tef. Bedziemy ko tynuowac po moim urlopie, ciezko sie rozpisywac na telefonie.

popik10

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #56 dnia: Września 07, 2016, 07:23:51 am »
- konstrukcja gięta z drewna;
Gięta na zimno, czyli forma i klejenie. Inaczej sobie nie wyobrażam.

- klejona epoksydem (?), być może z przekładkami z tkaniny szklanej;
Koniecznie epoksyd, ja właśnie skleiłem widelec tylny z obłogów jesionowych z przekładkami ze szkła 140 g/2, powiem ci że nie mogę złamać ścinka o przekroju 1 cm2.
Muszę to poddać próbie wytrzymałościowej jakoś.

- poziomka typu SWB w pełni amortyzowana (elastomery), przedni widelec także drewniany typu pół wahacz pchany;

SWB czyli coś takiego??

Pokaż proszę jakieś zdjęcie bo w tym temacie jestem słaby, wtedy będzie można pogadać o rozwiązaniach konstrukcyjnych.

- pod ciężar roboczy łącznie około 150kg.
Do ogarnięcia spokojnie

Co myślisz? Jakie zastosować wymiary profilu i jego ścianki?
To właśnie po zdjęciu, ale myślę, że rura drewniana z klejonki twardego drewna.