Autor Wątek: Witam ....  (Przeczytany 4170 razy)

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
Witam ....
« dnia: Września 22, 2014, 09:34:58 am »
Witam,
mam na imię Leszek, mieszkam w Międzylesiu w Warszawie. Od kiedy 30 lat temu kupiłem Waganta rowery stał nieodłączną częścią mojego życia   :).  Stają się też częścią życia mojej żony i dzieci - w naszym małym garażu nie ma już miejsca dla samochodu :)

O poziomce myślałem od 2-3 lat, aż w ubiegłym roku na zlocie w Warszawie miałem okazję przejechać się na kilku i od tego czasu szukałem swojej. Od marca mam Nazca Fiero 20x20 kupioną na "holenderskim allegro".

Przejechałem na niej do tej pory 2tys km i wiem, że jak nie będę musiał to nie przesiądę się na swój stary rower. W końcu nic mnie nie boli :) - nie, nie chodzi o d..ę, w moim przypadku to kark i nadgarstki.

Choroba się rozprzestrzenia: w tym tygodniu ma dojechać Optima Condor 26x26 dla mojej lepszej połowy - czy będzie tak zadowolona jak ja czas pokaże.

Przy okazji mam pytanie: szukam prostego patentu na mocowanie fotelika dziecięcego (mamy hamaxa) do naszych poziomek - dopóki żona jeździła na swoim rowerze problem nie istniał, ale teraz muszę coś z tym zrobić, żebyśmy mogli razem jeździć bez losowania "kto dzisiaj jedzie na poziomce" :). Założyłem wątek w dziale techno http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2597.0

pozdrawiam
Leszek
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2014, 01:45:40 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Witam Warszawa Międzylesie
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2014, 10:08:44 am »
A) Uważaj, Condor jest duży, dla wzrostu powyżej 1.75m, a komfortowo dla wzrostu powyżej 1.80m z amortyzacją w szczególności.
B) Do ramy, w punkcie górnego mocowania fotela i do punktu górnego mocowania bagażnika - wystawiasz 2 płaskowniki z otworami (śruby od bagażnika i fotela) do których spawasz rurki w które wchodzą pręty od fotelika dzieciowego, dodatkowo kawałek blachy, który połączy płaskowniki. Jak masz tylko otwory mocujące od fotela - to się do nich płaskownikami przykręcasz a potem opaska metalowa.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

lechulysy

« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2014, 10:34:41 am »
dzięki za pierwszą sugestie odnośnie fotelika - przeniosłem ją do działu techno, żeby był porządek

co do Condora to nie pomyślałem o tym prawdę mówiąc, ale nie ma problemu może być mój jak będzie za duży dla małżonki :), szczególnie, że planowałem dać mu przedni amortyzator
Leszek

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2014, 10:44:45 am »
Co do Condora - tu nie chodzi o długość roweru, tylko wysokość. Ja mam 1.76m wzrostu i samodzielnie nie byłem w stanie ruszyć, jak koledzy potrzymali rower gdy się wdrapywałem to jechałem, potem jeszcze musieli łapać mnie, żeby mógł zleźć. Fakt, bolały mnie wtedy plecy (mam problemy z dyskami co utrudnia niektóre manewry) i nie mogłem normalnie na nim siadać, podpierając się czubkami palców a potem się odepchnąć od ziemi i sprawnie położyć na fotelu. Tak czy siak - to jest rower dla wysokich.

Poza tym witaj. W twojej okolicy jest kolega Tatar i jeszcze jeden kolega na wspomaganej elektrycznie trajce.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

lechulysy

« Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2014, 10:51:47 am »
też miałem na myśli wysokość i moje 186 cm :)
Leszek

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2014, 10:52:24 am »
Ale jak będzie mogła wsiąść na Condora.. To gratuluję jej nóg od ziemi do samego nieba :)
Faktycznie Condory są rowerami dla typowych Holendrów: znaczy się 190+. Ale znajomy bardzo polecał mi właśnie ten rower, czyli albo przekornie chciał pokazać, jaki jestem kurduplowaty, albo po prostu da się do tej wysokości przyzwyczaić (i opanować wsiadanie/zsiadanie).
A jakby jednak była za niska, to zrobisz zamianę.. i nie będzie zaglądania pod spódnicę :P