@szydziu: Taki mam zamiar
@tomek70: Wszystkie koła są na piastach od torpedo

A dokładnie rzecz biorąc torpedo od Rometa. Średnica wewnętrzna 34 mm, nie wiem jak w innych.

Do ułożyskowania wybrałem łożyska stożkowe 30202 o średnicy zewnętrznej 35 i wewnętrznej 15. Aby je wstawić do piasty, trzeba pozbyć się warstwy 0,5 mm materiału. Najlepiej to zrobić na tokarce, ale w przypadku jej braku wystarczy kamień do wiertarki i trochę czasu na szlifowanie

Położenie na osi jest ustalane za pomocą stałego (przyspawanego) ogranicznika z jednej strony i nakrętki z drugiej.

A tak wygląda mocowanie koła do ramy:

Nie patrz na płaskownik - render z wczesnej wersji projektu, potem tę głupotę poprawiłem

Mocowanie opiera się na główkach cięgieł SA 10 mocowanych w nakrętkach łącznikowych przyspawanych do ramy (po spawaniu najlepiej przejechać je gwintownikiem, żeby potem nie było niespodzianek

). Aby zachować współosiowość najlepiej zamocować je z wkręconymi główkami i przeprowadzonym prętem. Spawanie oczywiście wykonuje się już bez nich na pokładzie

Oś przyspawana jest do "ceownika" (ten zaś do kolejnej nakrętki łącznikowej), który wykonałem z płaskownika o grubości 4 mm (do płaskiej powierzchni łatwiej przyspawać pręt z zachowaniem prostopadłości). Materiał osi to pręt ciągniony fi 15 (pręty ciągnione wg norm mają dopuszczalne b.małe odchyłki na minus).
Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało