Autor Wątek: "Dzikus"  (Przeczytany 27133 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: "Dzikus"
« Odpowiedź #15 dnia: Września 15, 2014, 09:06:37 pm »
W poziomych rowerach szerokość kierownicy można znacznie ograniczyć. Kwestia tylko ile rzeczy potrzebujemy na niej zamontować.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

darko

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Września 15, 2014, 09:49:40 pm »
Faktycznie na trzeźwo ciężko rozgryść ten projekt.
Gratuluje pomysłowości.
Jesteś pierwszy który wymyślił coś takiego.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Września 15, 2014, 10:59:19 pm »
Unikat, nawet wśród poziomych :) Gratulacje :) Koniecznie wrzuć filmik z jazdy.

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Września 16, 2014, 11:43:19 am »
AT MWD    :o

Asimmetric Trike         AT
Middle Wheel Drive    MWD

8)

conradkk

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Października 03, 2014, 08:21:13 pm »
Witajcie po przerwie! Niestety miałem trochę problemów z rowerem, do tego doszło kilka poprawek i przez to film z jazdy wrzucam dopiero teraz. Mam nadzieję, że się spodoba ;) Do tego kilka zdjęć obecnego stanu.

A tutaj film:
http://youtu.be/vW46Bgs-8DU

// AT MWD - podoba mi się :D

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Października 03, 2014, 08:51:38 pm »
Wow!!! Gratulacje pomysłu. ;-)

grzeziu

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Października 03, 2014, 10:25:27 pm »
no i super !!!!

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Października 03, 2014, 10:48:58 pm »
Gratuluje pomysłu, realizacji pomysłu. Świetny rower.  :)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #23 dnia: Października 04, 2014, 07:24:26 pm »
Odlot ;) I w przód i w tył  ;) i jeszcze zawijas ;) Planujesz dojechać na Zlot w 2015?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Października 04, 2014, 08:00:52 pm »
Świetnie mnie intryguje jak zrobiłeś przeguby kół i piasty widzę jedna chyba jest zrobiona z zwykłej piasty z torpeda. Prosił bym bliższe fotki tych elementów bo planuje trójkołowca i chcę zrobić jak najtańszym kosztem z dostępnych elementów właściwie wszystkie moje konstrukcje są robnione z elementów z odzysku tak jest tanio i ekologicznie pozdrawiam :)

conradkk

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Października 05, 2014, 07:58:25 pm »
@szydziu: Taki mam zamiar :)

@tomek70: Wszystkie koła są na piastach od torpedo ;) A dokładnie rzecz biorąc torpedo od Rometa. Średnica wewnętrzna 34 mm, nie wiem jak w innych.

Do ułożyskowania wybrałem łożyska stożkowe 30202 o średnicy zewnętrznej 35 i wewnętrznej 15. Aby je wstawić do piasty, trzeba pozbyć się warstwy 0,5 mm materiału. Najlepiej to zrobić na tokarce, ale w przypadku jej braku wystarczy kamień do wiertarki i trochę czasu na szlifowanie ;)

Położenie na osi jest ustalane za pomocą stałego (przyspawanego) ogranicznika z jednej strony i nakrętki z drugiej.

A tak wygląda mocowanie koła do ramy:

Nie patrz na płaskownik - render z wczesnej wersji projektu, potem tę głupotę poprawiłem ;) Mocowanie opiera się na główkach cięgieł SA 10 mocowanych w nakrętkach łącznikowych przyspawanych do ramy (po spawaniu najlepiej przejechać je gwintownikiem, żeby potem nie było niespodzianek ;) ). Aby zachować współosiowość najlepiej zamocować je z wkręconymi główkami i przeprowadzonym prętem. Spawanie oczywiście wykonuje się już bez nich na pokładzie ;) Oś przyspawana jest do "ceownika" (ten zaś do kolejnej nakrętki łącznikowej), który wykonałem z płaskownika o grubości 4 mm (do płaskiej powierzchni łatwiej przyspawać pręt z zachowaniem prostopadłości). Materiał osi to pręt ciągniony fi 15 (pręty ciągnione wg norm mają dopuszczalne b.małe odchyłki na minus).

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało :)

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #26 dnia: Października 06, 2014, 09:43:41 am »
Fantastyczny wehikuł!

Tak sobie analizuje konstrukcje i zastanawiam sie nad wersja lustrzanego odbicia prawo/lewo...Dlaczego? Bo prawym kołem zwykle zalicza się na trajkach wszelkie nierówności typu studzienki i podjazdy więc mamy jedno koło na to mniej.
Poza tym jakos lepiej widze napedowe kolo prawe - niemniej jednak jak widze ta wersja tez sie sprawdza:)
Zazdrośnie spoglądam na projekt jako na baze do velo - pokusze sie chyba o "druk 3d" moja zabawka typu doodler3d na probe..

Nominacja projektu na projekt roku 2014 :D
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

grzeziu

« Odpowiedź #27 dnia: Października 06, 2014, 05:48:29 pm »
jak to sie ludziom zdanie zmienia jak cos jest innego niz standard i w dodatku dziala

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Października 06, 2014, 07:40:47 pm »
Dzięki za szczegółowy opis :) Dobry pomysł z tym mocowaniem na nakrętki, głowiłem się jak to najprościej przymocować.

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #29 dnia: Października 21, 2014, 07:45:15 pm »
Cześć,

Zgodnie z ostrzeżeniem zamieszczam małą wariacje projektu popełnioną za pomocą 3doodlera no i kawałka papieru  - inspirowanego pomysłem. Jak już wspomniałem jestem za napędem po prawej.

Pseudo-techniczny rysunek projektu velo:

Następnie rzuty już gotowego modelu (skala: średnica koła 2,5cm)

I od strony skrętnej:

oraz napędowej:

Strona zawiera lokowanie produktu w planach koncepcyjnych, nie zawiera wszytskich szczegółów technicznych za to może zawierać śladowe ilości orzechów  ;)
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."