Autor Wątek: Kupię moja pierwszą poziomkę, proszę o pomoc i rady, nowicjusz ;)  (Przeczytany 15271 razy)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Kupię moja pierwszą poziomkę, proszę o pomoc i rady, nowicjusz ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Września 04, 2014, 07:52:46 pm »
Ciesz się, że nie masz 520. Oponę o dziwo da się kupić w Polsce, a obręcz udało mi się kupić w DE po rocznych poszukiwaniach.

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2014, 09:20:59 pm »
M5...... Wlaśnie na takim jeżdżę. ......... Mój kosztował znaaaaacznie mniej.
ile kosztował Twój i czy ew zamieniłbyś się na nieamortyzowanego Velogica 26/20?
Optima Dragon20x26

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Września 04, 2014, 09:25:49 pm »
Dziś takie ogłoszenie znalazłem wrrrrr :(, http://allegro.pl/rower-poziomy-velogic-super-stan-wysylka-gratis-i4577836423.html    , a wczoraj kupiłem tego M5. Ten Velogic nie jest amortyzowany, ale za to ma ameliniową ;) ramkę, a ten ( już mój ) M5 stalową ale ma  amortyzowany tył. Co lepsze, macie doświadczenie, a ja nie siedziałem nawet na takim rowerku... :( Czy wycofać się z kupna i wziąć Velogica. ??? proszę dajcie jak najszybciej komenta, bo gosć jutro będzie mi wysyłał M5 speedlinera,,,
Optima Dragon20x26

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Września 04, 2014, 10:23:49 pm »
M5 to dobry rower. Prosty, zwrotny, wygodny. Łatwo się na tym nauczyć jeździć. Idealny sprzęt do turystyki.
SLR to też dobry rower. Jest to rower bardziej sportowy, ale turystyki nie wyklucza. "Ojciec" pojawia się na zlotach, można dowiedzieć się sporo o egzemplarzu.

Stal nie jest gorszym materiałem od alu. Przede wszystkim przeżyje znacznie więcej i dłużej.

Ten z aukcji jest wypieszczony, widać że gostek potrzebuje kasy (bo cena wygląda na "lekko" zaniżoną). Cena M5 jest bez większego szału.

I przede wszystkim sprawdź rozmiar: najprościej na jaki wzrost był rower zrobiony (mniej-więcej będzie wiadomo, czy pasuje)

ale jakby co, to nie wiń później, że kupiłeś nie to co oczekiwałeś :)
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2014, 10:31:37 pm wysłana przez pajak_gdynia »

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Września 04, 2014, 10:57:02 pm »
 M5 tka to rozmiar na mnie ;) 178 cm, stwierdziłem, że nie będę odkręcał. Kupiłem, pooglądałem na razie fotki i będzie super. Już nie mogę się doczekac pierwszej jazdy Także mogę powiedziec że jedną nogą jestem na poziomie ;))
Optima Dragon20x26

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #20 dnia: Września 05, 2014, 02:58:17 am »
M5 tka to rozmiar na mnie ;) 178 cm, stwierdziłem, że nie będę odkręcał. Kupiłem, pooglądałem na razie fotki i będzie super. Już nie mogę się doczekac pierwszej jazdy Także mogę powiedziec że jedną nogą jestem na poziomie ;))

Witaj w klubie M5.:)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #21 dnia: Września 05, 2014, 09:04:27 am »
Dziś takie ogłoszenie znalazłem wrrrrr :( , http://allegro.pl/rower-poziomy-velogic-super-stan-wysylka-gratis-i4577836423.html    , a wczoraj kupiłem tego M5. Ten Velogic nie jest amortyzowany, ale za to ma ameliniową ;) ramkę, a ten ( już mój ) M5 stalową ale ma  amortyzowany tył. Co lepsze, macie doświadczenie, a ja nie siedziałem nawet na takim rowerku... :( Czy wycofać się z kupna i wziąć Velogica. ??? proszę dajcie jak najszybciej komenta, bo gosć jutro będzie mi wysyłał M5 speedlinera,,,

Jeśli zależało by ci bardziej na prędkości, to SLR (zwłaszcza, że prezentowany egzemplarz jest nieźle wyposażony) był by lepszym rozwiązanym.
Natomiast w mieście lub do turystyki ten M5, choć nie wygląda tak efektownie, będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Września 05, 2014, 09:52:58 am »
Dzięki za pomoc, zdecydowałem się jednak pozostać przy moim już zakupie. Zawsze kiedyś można zmienić jakbym chciał spróbować czegoś innego ????.
Optima Dragon20x26

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Września 05, 2014, 10:10:03 am »
Zawsze lepiej mieć rower z amortyzacją (nawet częściową) niż sztywny. Ja mam obecnie sztywniaka i na gładkim asfalcie jest bajer, tylko takich odcinków za wiele nie ma, a jak są to wówczas ruch samochodowy bywa wysoki, no i po lesie nie pojeździsz za bardzo. Mój kolejny rower poziomy, będzie już trzeci, musowo musi być z amortyzacją (pełną). Nie żałuję nabycia sztywnej ramy, bo gdybym nie jeździł rozlazłbym już zupełnie, a tak zażyję ruchu "na poziomie" (rower pionowy nie daje mi satysfakcji z jazdy).

Iwaszkop możesz sobie do tego M5 w razie czego wstawić z przodu uginacz i będziesz miał fulla.

boborli

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 05, 2014, 10:22:06 am »
ten Velogic poszedł na pniu...nawet nie zdążylem poprosic o nr tel. ...heh szkoda :(

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Września 05, 2014, 12:40:21 pm »
nie poszedł, będzie wystawiony. pisałem maila do właściciela, że jednak odpuszczam.
Optima Dragon20x26

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #26 dnia: Września 17, 2014, 05:33:36 pm »
[img][img]Witam ponownie,
przyszła do mnie M5, ale musiałem odesłać, ponieważ była za długa. Mam 178 cm,dł nogi od pięty do pachwiny 76 cm. Skróciłem boom na maxa i nogi miałem wyprostowane tak, że aż wyciągałem palce do przodu. Dało się jeździć, ale wiem, że taka pozycja nie jest dobra. Trochę musiałem się nawet wyciągać. Mam z zanadrzu challenge mistrala na 20'' z kierownicą ASS, lub Optimę Dragon z Uss 26/20. Oba amortyzowane. Mistral ma tylko jedna przerzutkę z przodu i 8 z tyłu, optima 3/7. Mieszkam na podkarpaciu, sporo górek,  więc przydałby się zapas w manewrowaniu przerzutkami. Tak mi się wydaję. Co możecie podpowiedzieć. doradzić.... Spróbuję wrzucić fotki, jakby sie nie udało to podpowiedzcie jak ;)
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2014, 05:35:22 pm wysłana przez iwaszkop »
Optima Dragon20x26

iwaszkop

• kolarz na poziomie
Optima Dragon20x26

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Września 17, 2014, 07:15:44 pm »
Mam z zanadrzu challenge mistrala na 20'' z kierownicą ASS, lub Optimę Dragon z Uss 26/20.
Mistral to z tyłu miał dual drive. Się pewnie zepsuło i teraz ma pojedynczą przerzutkę (a mechanik wykazał się dużą dozą pomysłowości prowadząc linkę.. od drugiej strony). Przy kole 20" przerzutki bardzo lubią się psuć, szczególnie jak jeździ się po patykach. Po drugie koszty dużych korb są "ciut" wyższe niż standardowych.
Dragon.. Fajny rower (pierwsze SWB na którym jeździłem), ale z kierownicą podsiodłową "dość mało zwrotny" i trudniej to opanować, a nogi trzeba mieć odpowiednio długie (inaczej niewygodnie się siedzi). Jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu: kierownica nadsiodłowa (chomiczek), całkiem dobrze się sprawdza (i właśnie na takim jeździłem). Dla pewności.. zapytaj o odległość pomiędzy początkiem fotelika a osią korby, bo obawiam, się że będzie za duży.

iwaszkop

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Września 17, 2014, 07:27:06 pm »
Minimum/maximum rider height :   1.55 m/1.85 m   5.1 ft/ 6.1 ft, to są parametry ze stronki, więc teoretycznie nawet jak na moje rozmiary, ta Optima wpasowałaby się. A możliwość wsunięcia boomu jest spora. Co do opanowania, to mam świadomość, że nie jest to hop siup, ale wszystkiego można się nauczyć... chyba ;) ;D
Optima Dragon20x26