Autor Wątek: Rama mi pękła :/  (Przeczytany 35475 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Rama mi pękła :/
« Odpowiedź #45 dnia: Października 11, 2015, 11:02:27 am »
Zaliczyłem kiedyś coś takiego na swb, pierwszy lot w powietrzu na poziomce :)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #46 dnia: Października 11, 2015, 12:00:15 pm »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #47 dnia: Października 11, 2015, 08:39:00 pm »
Jakiś pomór na te poziomki idzie w powietrzu ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #48 dnia: Października 14, 2015, 03:49:41 am »

Dużo jeżdżę po mieście - dziury, torowiska itd. Do tego zdarzają się niespodzianki typu przejechanie 70km/h (z bagażem!) przez próg zwalniający w Czechach (nie zauważyłem znaku a próg nie miał oznakowania poziomego).

No to cud że w ogóle wróciłeś z CZ z calą ramą ;)

No i wiecie, ten Batavus swoje lata i kilometry ma, tak że to nie może zdziwić, zwłaszcza przy 7k na sezon.
Się naprawi, i znowu będzie jeździł :)

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #49 dnia: Października 15, 2015, 07:59:33 pm »

Do tego myślę, że i tak po naprawie to pęknie. Będę chciał poszukać kogoś, kto zrobi mi to ze stali.
To drugi wąchacz z alu, który pękł dokładnie w tym samym miejscu (w poprzednim pękły obydwa ramiona), więc albo trzeba zmienić konstrukcje, albo materiał.

Ale ten pierwszy co pękł to w tym samym rowerku czy jakimś innym?

W tym samym.

I przywaliłeś jakoś szczególnie czy to raczej zmęczeniowo?

Przy zjeździe z krawężnika (ok 15cm) ale na początku tygodnia miałem problemy z przerzutką. Myślę, że już wtedy zaczął się wyginać.
Rower nie był przeciążany - zwykła jazda po mieście.

Zaczynam podejrzewać, że nie bez przyczyny u mnie tylny wahacz jest stalowy (tzn. dotąd sądziłem, że głównie dla zaoszczędzenia).

Jak widać słuszna ona jest... ta koncepcja  ;)

...
A co do wahacza - może poprosić Mariusza o nowy...

Raczej nie.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2015, 08:06:15 pm wysłana przez kaczor1 »

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #50 dnia: Października 15, 2015, 09:36:01 pm »
pewnie będzie ze się wymądrzam  ;) ale przy takim mocowaniu amorka to musi pękać
cała siła działa właśnie w tym punkcie
koniecznie trzeba by wzmocnić
podnieść wyżej mocowanie amorka i wstawić z dwóch stron wzmocnienia z alu 5mm
cały nacisk rozłoży się na większa powierzchnie i automatycznie długość nie wzmocnionego  odcinka od amorka do mocowania koła się zmniejszy
taaaki sobie pomysłek  ;) odnosnie kaczora 1
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2015, 09:48:13 pm wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Października 16, 2015, 09:18:33 am »
a skoro spawanie jest tak bezlitośnie niszczycielskie (bo na oko wszystko bierze początek ze spawu).. Czy ktoś już testował wklejenie/wbicie dodatkowej rury (typu mufa) przy takim pęknięciu? (główna myśl: dodatkowa rura w środku, a nie samo klejenie)
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2015, 09:21:37 am wysłana przez pajak_gdynia »

grzeziu

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #52 dnia: Października 16, 2015, 09:55:48 am »
przecież nie pękło na spawie tylko za

dobrze pospawane  nie pęknie na spawie

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #53 dnia: Października 16, 2015, 01:35:40 pm »
te ramy alu co mi pękły w pionowcach to było zaraz za spoiną
ostatnia rama  którą kupiłem go górala na razie się trzyma ale może i ja jeżdżę trochę delikatniej
co do klejenia są kleje polimeryzujące alu, ale w tym miejscu nie daje żadnej gwarancji ze utrzyma
cała ta rurka ulega naprężeniom w czasie jazdy
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #54 dnia: Października 22, 2015, 01:51:32 pm »
Pękanie było również jednym z powodów dla których dałem sobie spokój z aluminium.
Zastanawiam się, czy te ramy były po spawaniu poddane wyżarzaniu, a właściwie wygrzewaniu odprężającemu. Powolnemu podgrzaniu do odpowiedniej temperatury, wytrzymaniu go przez odpowiedni czas w tej temperaturze i powolnym chłodzeniu w specjalnym piecu - komorze..
Przy spawaniu kiedy spaw stygnie "ciągnie" (kurczy się) materiał za nim osłabiając go i powodując ciągle trwające naprężenie. Dlatego te elementy ze zdjęć pękają zawsze w okolicy spawu. Wygrzewanie ma na celu przywrócenie materiału za spawami do stanu zbliżonego do pierwotnego.
Nic nie daje tutaj grzanie w piecu przy malowaniu proszkowym, a wręcz może pogorszyć sytuację.
Taka moja teoria z tego co się orientuje. Jeśli na forum jest zawodowy spawacz to albo potwierdzi moją teorię albo ją obali.
Ważna jest też moc urządzenia do spawania, wbrew pozorom musi być większa od urządzeń do spawania stali, bo AL ma lepszą przewodność termiczną.
Sam jestem ciekaw co powiedziałby w temacie spawacz - zawodowiec?

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #55 dnia: Października 22, 2015, 05:22:48 pm »
spawacz zawodowy powiedziałby ze masz racje w temacie odpuszczania (wygrzewania)
ale jest ale  ::)
Miałem już kilka ram alu dobrych producentów (nie będę wymieniał nazw publicznie)
były to ramy górskie raczej przewidziane do katowania,na 100% były odpuszczane i popękały podobnie ,zaraz za spawem
Zostały naprawione ze wstawką wzmacniającą -dwie na pewno do dzisiaj mają się dobrze z resztą nie mam kontaktu (może właśnie wypiłeś z którejś piwo ) ;)
Po kilku sesjach piwnych  i rozmowach w kręgach "starych wyjadaczy"doszliśmy do wniosku ze firmy w pogoni za zmniejszeniem wagi trochę zaniżyły grubość minimalną ścianki
Oglądał to mój znajomy metalurg i wydal taką opinie a gość jest technologiem wsk był jednym z nielicznych którego dopuszczono do wprowadzenia poprawek we( franklinie taka tajna sprężarka )
Sprowadziłem ze stanów 2 ramy robione nie pod wagę tylko pod wytrzymałość i o dziwo mam je już 10 lat ,katowane są przyzwoicie i zero rysek pęknięć
Czyli???

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #56 dnia: Października 22, 2015, 09:14:23 pm »
AGA  też o tym myślałem, ale wydało mi się oczywiste, że grubość ścianki ma znaczenie więc nie pisałem, zakładając, że ten warunek jest spełniony.
Czyli w rowerach tak jak we wszystkim innym - wszędzie nas rypią. Myślę że to tak jak z mercedesem W 124 na którym skończył się mercedes. Mercedes otarł się o poważne problemy finansowe po W 124 dlatego że był zbyt trwały egzemplarze potrafił robić po 1M kilometrów. Dziś w topowych firmach są specjalne działy technologiczne (ściśle tajne  :) )zajmujące się badaniami, że dany podzespół wytrzymuje załóżmy 2 lata i ma paść a naprawa jest nieopłacalna - musisz kupić nowe. Taka afera wypłynęła jak dobrze pamiętam w Philpsie.
No co pękł panu tylny widelec, widać sprzęt był przeciążony - no i co zrobi klient - zleci ekspertyzę biegłemu.
Teraz wiem, czemu po piwku tak mi nogi chodzą  ;)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #57 dnia: Października 23, 2015, 05:41:01 am »
szwagier pracuje w firmie która składa podzespoły elektroniczne w/g specyfikacji zamawiającego
dostają niektóre elementy od inwestora które wyraźnie osłabiają cały moduł

myślę ze rowerówka rządzi się podobnymi prawami
ostatnio rozmawiałem z włochami o alu to wyobraź sobie dla 7xxx T6 jest jeszcze 3 podgrupy od podstawowej każda ma domieszki osłabiające elastyczność
podstawowe p38 zależnie od producenta ma różnice w składzie i najlepiej kupować takie które było wyrobione z 2 lata wcześniej

świat się zrobił komercyjny i coś co kiedyś było nie do pomyślenia dzisiaj jest normą
jedyna firma która robi testy przeciążeniowe jest amerykańska( nazwa na pw) w główce sterowej wytrzymuje 970k/siła w praktyce pęka przy 1170 kg osobiście widziałem jak to testują
(nazewnictwo może jest nie fachowe z mojej strony proszę nie komentować,chodzi o sedno sprawy )

w konstrukcjach amatorskich wytrzymałość i materiał są bardzo przypadkowe, pomijam już sprawy łączeń( gdzie Zenek spawa po piwie )
czasem jak oglądam na rożnych forach ,to blady strach ze ci ludzie jeszcze żyją
ale dzięki nim jest trochę fajnych rozwiązań  ;) (wpis nie zawiera niczego osobistego podobieństwa są przypadkowe)

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #58 dnia: Października 23, 2015, 09:17:58 am »
podzespół wytrzymuje załóżmy 2 lata i ma paść a naprawa jest nieopłacalna - musisz kupić nowe. Taka afera wypłynęła jak dobrze pamiętam w Philpsie.
W HP. Znam człowieka, który się z tego doktoryzował.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Października 23, 2015, 03:36:37 pm »
Liściasty cóżeś Ty rozpoczął - zwykła rama, zwykłe pęknięcie a tu niemal doktoraty tworzymy ;)