Autor Wątek: [wAw] 2014-08-23 czasówka 20km w Opaczy koło Konstancina  (Przeczytany 20656 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
[wAw] 2014-08-23 czasówka 20km w Opaczy koło Konstancina
« dnia: Sierpnia 20, 2014, 01:46:17 pm »
http://sciganie.vk.org.pl/
Brzmi kusząco... Kto chętny?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: [wAw] 2014-08-23 czasówka 20km w Opaczy koło Konstancina
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2014, 02:04:07 pm »
http://sciganie.vk.org.pl/
Brzmi kusząco... Kto chętny?

Patrzyłeś na wyniki z poprzedniej edycji? Ja się nie piszę - tonie moja liga.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2014, 02:15:19 pm »
Plasowałbym się gdzieś w połowie drugiej połowy :). Choć po równym, bez świateł i innych spowalniaczy, które spotykamy na naszej drodze do pracy można by uzyskać lepszą średnią.

Zapisałem się.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2014, 07:50:38 am wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2014, 10:34:50 am »
Co ja tutaj robię? Tu są same cyborgi na rowerach, których jedno koło kosztuje więcej niż mój IMK P8.  :D

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:30:09 am »
Trzymam kciuki :)

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:42:13 am »
Powodzenia mam nadzieje że fotki będą;-)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 23, 2014, 07:51:19 pm »
Wychodzi, że byłem 50 z czasem 32min54s co daje średnią 36.5km/h. Na 104 osoby, które ukończyły.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:25:04 pm »
Piony górą   :-*
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:39:58 pm »
Tam żuczki mieli przywiezione samochodami 5~6kilogramowe rowery do czasówek, z elektrycznie sterowanymi przerzutkami, z hamulcami tylnymi ukrytymi za suportem, z przednimi wbudowanymi w widelec, z dyskami z tyłu i 10cm stożkami z przodu, z aerobidonami w lemondkach lub ze zintegrowanymi z ramą + kaski aero + rozpiska ile watów ma wydać na jakim kilometrze (znaczy ma pomiar mocy na kole).
A ja jechałem używanym do codziennej jazdy, ważącym 25kg IMK P8, na oponach 1.35", bez planu treningowego (ponoć taki jest niezbędny). I odniosłem sukces - byłem pierwszy wśród poziomek!

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2014, 02:12:29 am »
No tak. Ale co oni nie mieli za cuda. No co to nie było.  IMK P8. Poziomka SWB, czyli aerodynamika na +, laminatowy rowerek. Nawet masz aerodynamiczny żółty kuferek, aerodynamiczny zagłówek, aerodynamiczny widelec jednostronny, super cieniutkie tarcze hamulcowe, hydrauliczny hamulec, cieniutkie koło 20" x 1.35, kierownica nadsiodłowa, tylny hamulec V schowany aerodynamicznie i to za fotelikiem pod kuferkiem  nad wahaczem, super hiper aerodynamiczny amortyzator w głowce ramy, zabudowany amortyzator tylni, poziomo poprowadzony laminatowy wahacz jak i rama, do tego religia o "normalnych" rowerach która jest potężniejsza niż jakiekolwiek plany treningowe, jak to religia ....
No pacz, jakie oni mieli cuda Panie!

Trzeba wyłożyć kawę na ławę. W Polsce nie ma szybkiej poziomki zawodniczej, ani jej użytkownika. Na  wyścigach, maratonach długodystansowych, średnich jak i czasówkach, poziomki pięknie obrywają. Taka jest prawda i niema co tego dłużej ukrywać.

PS. Franc, nie bierz tego do siebie. Uśmiechnij się. Może zły dzień, na pewno jest to efekt narcystycznych postów o poziomkach, jakie pojawiają się tu od 2 miesięcy.
PS2. Piony górą :D

Hahaha
PS3. Widzicie się jutro u ortopedy :D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 24, 2014, 06:45:28 am »
Co ja tutaj robię? Tu są same cyborgi na rowerach, których jedno koło kosztuje więcej niż mój IMK P8.  :D
Miałem takie same odczucia przed startem w Maratonie Podróżnika.

Co do areodynamiki pionowców: Kombinują jak łyse konie pod górkę byle tylko na pozioma się nie przesiąść.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2014, 07:33:50 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 24, 2014, 09:44:12 am »
Co do sprawnej poziomki zdolnej objechać każdy rower to by się pewnie znalazła - problem widzę raczej w zawodniku który by ja ujarzmił. Niedawno internet huczał o nogach Majki i jego kumpla - okrzyknięto ich sterydoikami, co nie do końca jest prawdą, bo choć ich dieta jest nieco inna i ścisła to nie paszą się karmą dla świń a dobrze zaplanowanym na latatreningiem/rozwojem tężyzny i ducha. Czasem może jakiś steroid się zdarzy ale mimo wszystko teraz ze względu na ciągłe badania cyklistów na wyścigach są one coraz sprytniejsze więc rzadziej wykrywane. Czasówka to siła więc w zasadzie trening siłowy z przeplotem wytrzymałościowym - niech ktoś z Was powie z ręka na sercu wypowie -" tak od kwartału codziennie ćwiczę formę 3-4 godziny dziennie na siłowni, rowerze i biegam trochę, oczywiście na maksa bo czeka mnie czasówka w Opaczy".
Myślę, że o ile wytrzymałość w miarę dobrze i prosto można zbudować opierając się jedynie na codziennym spokojnym zwiększaniem swoich możliwości i diecie tłuszczowej - uzyskując przeciętne czasy na danym dystansie, to wydojność wysiłkową i szybkość połączoną z kondycją niestety już nie. Sam pamiętam, że onegdaj spokojnie po 3 miesiącach licząc od lutego marca kiedy wiosna zaczynała pukać w okna byłem w stanie od stanu zdechłego zimowego dojść do 10 km PRZECIĘTNEGO czasowo wyniku, to jego znaczące poprawianie zajmowało mi kolejne 2-3 miesiące. A wtedy zaczynała się jesień i trzeba było zacząć odpuszczać bo lenistwo zaczynało zwyciężać ;)
Do tej pory oficjalnie chyba tylko MrRobot podjął się systematycznych przygotowań do tego rodzaju wyczynu - efekt jaki uzyskał był zjawiskowy, ale ludzie oceniający nie - świadomość wtedy byłą na poziomie PRL że jak się zabroni i wykluczy to zawodnikowi nie będzie żal i w zasadzie POLACY NIC SIE NIE STAŁO !!! ...
No i odechciało mu się ...
Teraz komu następnemu ZECHCE SIĘ ponownie samotnie podjąć walkę z sobą samym i ostatecznie być może ... ze świadomością kopa w tyłek na koniec za inność.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 24, 2014, 11:23:45 am »
Co do samej aerodynamiki: rower do czasówek /triathlonu to jest najdoskonalsze pod względem aerodynamicznym co człowiek może wymyślić w dziedzinie roweru pionowego. To ma opory porównywalne z turystycznym SWB i naprawdę trzeba się bardzo położyć oraz poobudowywać poziomkę, żeby była doskonalsza aerodynamicznie.
Trening siłowe, interwałowe: a co to takiego? Ja tylko jeżdżę rowerem do pracy i z powrotem, czasem pojadę na jakiś maraton rowerowy. Jestem amatorem i jestem z tego dumny.

Tak czy siak - jest kilka szybkich rowerów poziomych w Polsce, tylko albo nie chce się już właścicielom startować (MrRobot - wróć, proszę dokop pionom, pomścij) albo nie startują bo nie. Mój P8 nie jest rowerem wyścigowym, to rower do codziennej jazdy - koń roboczy. Może jak kiedyś zbuduję PX to to będzie szybki rower, który zrekompensuje braki w silniku. Bo raczej 20~30kkm rocznie to ja nie będę robił i to jakością roweru musiałbym nadrabiać.

Newerhood: niestety to nie żółte kuferki są najszybsze, ani niebieskie rowery. Ponoć dopiero czerwone są szybkie i właśnie dlatego mi nie wyszło.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 24, 2014, 11:59:58 am »
Ponoć dopiero czerwone są szybkie i właśnie dlatego mi nie wyszło.
oj tam nie wyszło. Niech każdy czy pionowy, czy też poziomy "turysta" spróbuje zmierzyć się  ze sportowcami ;)
Gratulacje  Franc.

storm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 24, 2014, 02:02:47 pm »
@Franc - GRATSY!!!

Ja bym na pewno nie dał rady wyjść z pierwszej dziesiątki od... końca ;)

@Hansglopke - dostępność, przekonania, obsr...ane UCI i inne wymagania. Plus nieprzekonywalni zawodnicy i trenerzy.
No i pamiętajmy o górkach, gdzie pozycja ma znaczenie. O wadze też pragnę przypomnieć - inaczej i w innym czasie się rozpędza taki SLR a inaczej Żółtek a jeszcze inaczej szosówka -10kg... :(

Ale... Może jest jakiś procucent w Polsce który chciałby podjąć się budowy (seryjnej?) jakiejś wersji No-coma?