Witam

długo zastanawiałem się nad różnymi koncepcjami rowerka, przekopałem neta wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu często oryginalnych rozwiązań i nic dla siebie nie mogłem znaleźć. Zawsze coś mi nie pasowało

po przemyśleniu nakreśliłem cechy jakie powinna mieć moja maszyna

-wygodna pozycja (czyli poziomy

-duże koła (wiejskie, czasem błotniste i dziurawe drogi)
-rozmiary zbliżone do pionowego
-wspomaganie jazdy rękami (przy okazji ćwiczenie górnej części ciała)
-możliwie prosta konstrukcja
-na początek tanie i standardowe części
-możliwość amortyzacji
-być widocznym
-w miarę dobra widoczność z rowerka
-żeby dało się na nim jeźdźić

No przyznacie że to mała lista życzeń

zastanawiałem się nad trójkołowcem bo te wspomaganie rękami...

ale przeglądając różne konstrukcje "urzekła" mnie prostota konstrukcji highracerów

kawał prostej ramy koła i wiooo...

no i mnie olśniło żeby zmontować highracera z napędem na tylne i przednie koło oraz z korbami na nogi i ręce

. skrzyżowałem dwa mechanizmy i nogi napędzają tylne koło (jak w "klasycznym" highracerze

a przednie korby zamontowałem na kolumnie kierowniczej i napędzają one przednie koło. obydwa napędy są niezależne tzn można kręcić rękami lub nogami albo razem jak kto chce

. do konstrukcji użyłem części które miałem dostępne na miejscu czyli koła 28' i widelce do turystyka, korby i rurę sterową od składaków, kawał profila kwadratowego z nierdzewki na ramę, fotel z poprzedniego rowerka (lowracera). przy moim wzroście (ok 173cm) musiałem tak zmontować to żeby nie wchodzić po drabinie

połapałem sprzęt spawarką bez zbędnego pieszczenia, chodziło o sprawdzenie koncepcji (i czy da się na tym jeżdzić

), pedały do kiery obciąłem tak aby same ośki zostały dla lepszego chwytu. Na początek zrezygnowałem z amortyzacji dla uproszczenia konstrukcji. Koncepcję przetestowałem w minionym tygodniu, efekty przeszły moje oczekiwania

jeździ się jak na normalnym highracerze, można też usiąść sobie, nogi opuścić i kręcić tylko rękami (tak na początek spróbowałem dla asekuracji przed wywrotką

). zrobiłem kilka prób po podwórku także wczoraj po błocie i sprawuje się całkiem dobrze (brakuje trochę biegów ale to później zmontuję). Zdjęcia z budowy zamieściłem na
www.fotosik.pl pod nazwą 2x2 highracer w kategorii rowery.
a tu podam link powinien działać:
http://donpedro2107.fotosik.pl/albumy/584218.htmljest tam 12 zdjęć
nie ma jeszcze zdjęć z rowerku gotowego do jazdy bo z braku czasu robiłem go w nocy i zdjęcia mi w tym czasie źle wychodziły, dziś postaram się dobre zdjęcie wkleić i podać trochę parametrów. pozdrawiam i zapraszam do komentowania, wszelkie uwagi i żarty

mile widziane (w granicach dobrego smaku

)
Piotr
PS: nie wiedziałem jak wstawić zdjęcia tu do forum, byłoby pewnie łatwiej oglądać.