Autor Wątek: 2x2 highracer  (Przeczytany 5879 razy)

donpedro2107

• kolarz na poziomie
2x2 highracer
« dnia: Lutego 08, 2009, 10:40:46 am »
Witam :D
długo zastanawiałem się nad różnymi koncepcjami rowerka, przekopałem neta wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu często oryginalnych rozwiązań i nic dla siebie nie mogłem znaleźć. Zawsze coś mi nie pasowało ??? po przemyśleniu nakreśliłem cechy jakie powinna mieć moja maszyna ;)
-wygodna pozycja (czyli poziomy :))
-duże koła (wiejskie, czasem błotniste i dziurawe drogi)
-rozmiary zbliżone do pionowego
-wspomaganie jazdy rękami (przy okazji ćwiczenie górnej części ciała)
-możliwie prosta konstrukcja
-na początek tanie i standardowe części
-możliwość amortyzacji
-być widocznym
-w miarę dobra widoczność z rowerka
-żeby dało się na nim jeźdźić :D
No przyznacie że to mała lista życzeń ;) zastanawiałem się nad trójkołowcem bo te wspomaganie rękami... ::) ale przeglądając różne konstrukcje "urzekła" mnie prostota konstrukcji highracerów :D kawał prostej ramy koła i wiooo... :D no i mnie olśniło żeby zmontować highracera z napędem na tylne i przednie koło oraz z korbami na nogi i ręce ::) :o ;D. skrzyżowałem dwa mechanizmy i nogi napędzają tylne koło (jak w "klasycznym" highracerze :)) a przednie korby zamontowałem na kolumnie kierowniczej i napędzają one przednie koło. obydwa napędy są niezależne tzn można kręcić rękami lub nogami albo razem jak kto chce :D. do konstrukcji użyłem części które miałem dostępne na miejscu czyli koła 28' i widelce do turystyka, korby i rurę sterową od składaków, kawał profila kwadratowego z nierdzewki na ramę, fotel z poprzedniego rowerka (lowracera). przy moim wzroście (ok 173cm) musiałem tak zmontować to żeby nie wchodzić po drabinie ;) połapałem sprzęt spawarką bez zbędnego pieszczenia, chodziło o sprawdzenie koncepcji (i czy da się na tym jeżdzić :D), pedały do kiery obciąłem tak aby same ośki zostały dla lepszego chwytu. Na początek zrezygnowałem z amortyzacji dla uproszczenia konstrukcji. Koncepcję przetestowałem w minionym tygodniu, efekty przeszły moje oczekiwania :o :D jeździ się jak na normalnym highracerze, można też usiąść sobie, nogi opuścić i kręcić tylko rękami (tak na początek spróbowałem dla asekuracji przed wywrotką :D). zrobiłem kilka prób po podwórku także wczoraj po błocie i sprawuje się całkiem dobrze (brakuje trochę biegów ale to później zmontuję). Zdjęcia z budowy zamieściłem na www.fotosik.pl pod nazwą 2x2 highracer w kategorii rowery.
a tu podam link powinien działać:
http://donpedro2107.fotosik.pl/albumy/584218.html
jest tam 12 zdjęć
nie ma jeszcze zdjęć z rowerku gotowego do jazdy bo z braku czasu robiłem go w nocy i zdjęcia mi w tym czasie źle wychodziły, dziś postaram się dobre zdjęcie wkleić i podać trochę parametrów. pozdrawiam i zapraszam do komentowania, wszelkie uwagi i żarty ;) mile widziane (w granicach dobrego smaku ;))
Piotr
PS: nie wiedziałem jak wstawić zdjęcia tu do forum, byłoby pewnie łatwiej oglądać.

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
Odp: 2x2 highracer
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2009, 11:15:07 am »
Piekne dzieło! Widzę, że robisz podobnie jak ja, przymiarki z głowy i metoda prób i błędów. Też poszukuję rozwiązania trochę innego niż standartowy i życzę  pomyślnego dopracowania wszystkich elementów.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2009, 11:25:24 am »
Bardzo kreatywnie poradziłeś sobie z montażem rury sterowej :). Jakich profili stalowych użyłeś? Z tego co proponował bym zmienić to zamontować tylni widelec wewnątrz profilu i obrócić go tak by wygięcie było w drugą stronę. Dzięki temu powinien troszkę lepiej pracować na wybojach dając minimalną amortyzację. Fajne w takim układzie ramy jest to że możesz stosować naprzemiennie rożne rozmiary kół i widelców od wygodnych 20' ( niżej suport - łatwiej ruszyć) przez koła mtb do szosowych.  
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 08:26:26 pm wysłana przez Yin »

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2009, 05:47:19 pm »
o montażu tylnego widelca też myślałem na różne sposoby ale łańcuch za bardzo obciera albo o widelec albo o siedzenie. rurki zapobiegają obcieraniu o te elementy. tak myślę, może podprostować ramienia widelca ale na razie nie jest to wielkim problemem :) więc chwilowo to zostawię ;). O różnych rozmiarach kół też myślałem, dużo ciekawych opon występuje w rozmiarze 26' więc w razie potrzeby zmieniam tylko koła i wio :D zaraz do albumu dorzucę zdjęcia z zamontowanymi łańcuchami (tak jak jeździłem) bez błotników i innych bajerów.rochę go zmierzyłem i zważyłem, oto podstawowe dane:
-koła 28' zwykłe obręcz stalowa
-opony,dętki zwykłe używane bezmarkowe
-widelce do roweru turystycznego 28' stalowe rura 1'
-rura sterowa na 1' od składaka (nie wiem czy akurat to dobrze nazwałem chodzi mi o tą gdzie montuje się miski łożysk sterowych)
-suporty zwykłe na klin od składaków
-korby na klin stalowe 170mm
-piasty zwykłe 1-rzędowe z hamulcem torpedo
-zębatki: korby-38, piasty-22,
-łańcuch zwykły 1-rzędowy (razem ok 4,5 opakowania mi poszło, trochę waży :))
-rolki prowadzące: kierownicy stalowe 60mm, napędu nożnego-podtrzymująca plaskitowa 30mm, rurki prowądze od pneumatyki ciężarowej 15x1.5 dł. 1,3m i 1,1m
-profil ramy 40x40x2 stal nierdzewna dł. użyta 115cm
waga 22kg obecnie .po zamontowaniu błotników bagażnika hamulców i oświetlenia jeszcze wzrośnie
wymiary:
-dł.całkowita 200cm (przód korby w poziomie-koniec koła tylnego)
-rozstaw kół 133cm
-wysokość suportu: nogi 93cm, ręce124cm,
-odległość suport-suport 67cm
-suport nogi-oś kierownicy 40cm
-suport nogi-siedzenie (linia oparcia) 93cm
-suport ręce-siedzenie (wys barków) 64cm
-wysokość siedzenia 70cm
-odl suport nogi-tylna piasta 160cm
-odl suport ręce-przednia piasta 98cm
-odl suport ręce-oś kierownicy 8cm
-kąt siedzenia względem ramy ok 60 stopni
-kąt siedzenia względem ziemi ok 47 stopni
W miarę rozwoju prac podam resztę danych. pozdrawiam byle poziomo :)

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2009, 04:54:27 pm »
Witam :)
Trochę popracowałem nad moim wehikułem, brak jeszcze tylnego błotnika i świateł, i wygodnego obicia siedzenia ale jest dobrze :) zdjęcia można obejrzeć tu:
http://donpedro2107.fotosik.pl/albumy/614704.html
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2009, 04:56:55 pm wysłana przez donpedro2107 »

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2014, 09:03:16 pm »
Przepraszam że odkopuję Tutenchamona, ale czy coś więcej się dzieje
z tym rowerkiem? Istnieje jeszcze, a może jakieś nowe foty/szczegóły?