Autor Wątek: Nad Niemnem ;)  (Przeczytany 6707 razy)

Makenzen

• całkiem inny wariat
Nad Niemnem ;)
« dnia: Sierpnia 12, 2014, 11:32:33 am »
Pamiętacie pewnie jeszcze taką lekturę, w której główna bohaterka przez pół książki wracała z kościoła ;)
Mam ochotę zobaczyć jakiś wycinek tych terenów z poziomu poziomu. Trzeba by w tym celu jakoś doturlać się do litewskiej granicy, np. do przejścia granicznego w Berżnikach, i popedałować sobie nad Niemen, a konkretnie do Druskiennik (55 km w jedną stronę) i tam zanocować. Myślę zatem, że byłaby to wycieczka do zrobienia w weekend. Termin, o którym myślę, to początek października, można by przy okazji na grzyby wyskoczyć :) Byłby ktoś chętny na taką wyprawę?
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Nad Niemnem ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2014, 12:20:30 pm »
Mój kolega. Ale on to kajakiem nie rowerem ;) Ma tam wielką rodzinę więc baaardzo często wita w tamtych stronach. :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:13:07 pm »
Ja bardzo chętnie - ale czy to aby już nie za zimno na takie kempingowanie pod namiotem o tej porze roku? Może lepiuej we wrześniu?

A może Mazury zwiedzić po-sezonowo przy okazji? ;)

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:19:33 pm »

Bywam na Litwie ,kiedyś nawet zaliczyłem śniadanie nad Niemnem. Jest tam mały ruch samochodowy i raczej płasko, więc bardzo przyjemnie się pedałuje.

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:32:33 pm »
Z żoną na trajkach jesteśmy za, ale może rozważmy termin wrześniowy (dzień dłuższy, trochę cieplej).
Chętnie odwiedzę tamte strony.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2014, 05:41:30 pm »
Stormie, we wrześniu nie dam rady. Zaraz po długim weekendzie mam ciurkiem dyżury w robocie, potem od 6 do 21 września nie ma mnie w PL, a po powrocie znów dyżury ciurkiem aż do października. Poza tym nie miałam na myśli nocowania w namiocie, ino w jakiejś kwaterze, w Druskiennikach tego pełno :) I jesień nad Niemnem może być zachwycająca! Pierwszy weekend października, rezerwuj wolne w robocie na piątek i poniedziałek :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2014, 06:50:03 pm »
Aaaa, no skoro tak to czemu nie. Muszę się zastanowić - a Ty koniecznie zamów dobrą pogodę ;)

P.S. A co byś powiedziała na jakiś weekend 2-3 dniowy na Mazurach? Bo mnie ciągle jeszcze kusi ;)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 13, 2014, 09:29:43 am »
Bywam na Litwie ,kiedyś nawet zaliczyłem śniadanie nad Niemnem. Jest tam mały ruch samochodowy i raczej płasko, więc bardzo przyjemnie się pedałuje.
Bywałem na Litwie. W tej części ruch samochodowy faktycznie jest niezbyt wielki. Jednak przyjemność potrafią popsuć górki (fakt, bardziej w stronę Wileńszczyzny) i grawiejka (albo piach ją zastępujący, dość częste w okolicach Druskienników). Jakby co, mam dość dobre mapy (zeskanowałem).

W Druskiennikach.. można się zamelinować w jakimś SPA. Ceny poza sezonem bywają dość atrakcyjne.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 13, 2014, 04:15:00 pm »
Aaaa, no skoro tak to czemu nie. Muszę się zastanowić - a Ty koniecznie zamów dobrą pogodę ;)

Załatwione ;)

P.S. A co byś powiedziała na jakiś weekend 2-3 dniowy na Mazurach? Bo mnie ciągle jeszcze kusi ;)

Chyba dopiero w next roku to będzie realne... W sierpniu ani wrześniu nie będę miała ani jednego wolnego weekendu, a tym bardziej z "przyległościami".

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 17, 2014, 10:35:57 pm »
Hmm... To, że jestem gdzieś tam w szerokim świecie (pozdro z Den Helder w Holandii) nie znaczy, że zapomniałam o wyprawie nad Niemen :) Termin: 3--6 października. Kierunek: Druskienniki. No to kto chętny?