DeVilio, Storm: QRWA MAĆ!! Panowie, przestańcie się kłócić i zachowywać jak dzieci z piaskownicy
Storm: wg mnie aGPS wspomaga odnajdywanie się GPS w nowym miejscu, a reset nie działa. GPS z natury startuje w ostatniej, zapamiętanej lokalizacji i próbuje liczyć pozycję. Jak startuje w tym samym miejscu co był wyłączony, to nic mu nie jest dodatkowo potrzebne i startuje bardzo szybko. Jak ma nową lokalizacje to zaczyna kombinować i jeżeli będzie wsparty sygnałem z innych nadajników to wystartuje szybciej, jak nie ma to wolniej. Pamiętasz mojego starego Garmina 12, którego miałem na wycieczce do Broku jako licznik? Podczas dłuższych postojów wyłączałem go, żeby oszczędzić baterie, ponowny start był natychmiastowy - pamiętał gdzie był, co ułatwiało start. Jak go odpalałem w innym miejscu, niż wyłączyłem start był długi. Tak działa system GPS. U Ciebie wyniki wychodzą podobnie, bo ciągle siedzisz w tym samym miejscu. Odpal w jednej lokalizacji, policz czas, przenieś się w inną lokalizację policz czas, przenieś się w kolejną lokalizację, włącz wspomaganie, odpal GPS porównaj wyniki - dopiero wtedy będzie dobrze. Różnica pozycji: co najmniej kilkanaście km.