Autor Wątek: Endemondo Rywalizacje  (Przeczytany 28369 razy)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Endemondo Rywalizacje
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 13, 2014, 11:57:13 am »
GPS to świetna technologia, ale zawsze ze sobą na dłuższą wycieczkę biorę mapę. Jestem chyba staroświecki.
Dopóki masz zasilanie i nie skradną ci urządzenia ;)
Z drugiej strony mapę też może wiatr porwać ;)

Storm.  Spróbuj w swoim telefonie zrobić się OFFLINE i zobacz jak wtedy będzie działał GPS.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 13, 2014, 01:01:40 pm »
Polecam doczytać co to jest cold start, warm start i hot start.

Co do samych telefonów - oba te modele, S3 oraz Note II są z tego samego roku, mają nawet ten sam procesor, wnioskuję, że chip GPS oraz antena również jest ta sama (kwestie ekonomiczne, opłacalne dla producenta). Tak wiec tutaj główna różnica jest w sposobie testowania łapania fixa. Jak chcesz to porównać to weź do ręki jednocześnie S3 oraz Note II, oba w stanie fabrycznym, w obu jednocześnie odpal GPS i wtedy porównaj - będziesz miał wynik.

AGPS tak jak koledzy pisali wcześnie WSPOMAGA GPS, a nie go wyręcza, przyspiesza czas łapania fixa, ale nie działa jako dokładny GPS. Sama nazwa już na to wskazuje "Assisted GPS".

Jeżeli wyjedziesz do innego miasta, będziesz stał na środku rynku i dopiero co uruchomisz GPS żeby sobie sprawdzić np. gdzie iść na żarełko to gdy będziesz miał uruchomioną usługę AGPS to o wiele szybciej złapiesz fixa bo Twoja wstępna pozycja zostanie określona na podstawie nadajników itd, resztą zajmie się GPS. Gdybyś miał uruchomionego samego GPS`a (o ile da się wyłaczyć AGPS gdzieś w ustawieniach androida) to wtedy fixa będziesz łapał o wiele dłużej.

Tak poza tym posiadam normalny telefon, który potrafi określić lokalizację bez "zbędnych" dodatków, ale skoro te dodatki przyspieszają ten proces i go ułatwiają to czemu mam z nich nie korzystać?

Chill men. Za bardzo się spinasz.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 13, 2014, 02:01:43 pm »
@Borimir - ale mapę masz przecież w telefonie? Google Maps? A jeśli masz Androida 2.X to możesz ją sobie nawet zassać tak aby działała w trybie offline - bez połączenia z Internetem.

borimir

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 13, 2014, 02:04:21 pm »
@Storm - tak masz rację. Miałem raz przygodę z telefonem, który jakoś wyjątkowo szybko mi się rozładował. Od tamtej pory nie mogę im zaufać.

storm

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 13, 2014, 02:44:22 pm »
@DeVilio - nie bardzo wiesz o czym piszesz, sorry.
Zastanów się - jakim cudem AGPS może wspomagać GPS, skoro podaje tylko i wyłącznie pozycję BTSa z którego mamy sygnał GSM? Gdyby smartfon umiał korzystać z triangulacji, z 3 BTSów jednocześnie - miałoby to jakiś sens. Ale w chwili kiedy ma do dyspozycji tylko 1 sygnał to on może określić wyłącznie plus-minus odległość od anteny BTSa. Nic więcej. Zresztą to i tak jest mało znacząca informacja - gdyż wiele razy widziałem pozycję BTSa, jego zasięg, a pozycja GPSa była poza zasięgiem BTSa do którego odnosił się AGPS.

Jeżeli wyjedziesz do innego miasta, będziesz stał na środku rynku i dopiero co uruchomisz GPS żeby sobie sprawdzić np. gdzie iść na żarełko to gdy będziesz miał uruchomioną usługę AGPS to o wiele szybciej złapiesz fixa bo Twoja wstępna pozycja zostanie określona na podstawie nadajników itd, resztą zajmie się GPS. Gdybyś miał uruchomionego samego GPS`a (o ile da się wyłaczyć AGPS gdzieś w ustawieniach androida) to wtedy fixa będziesz łapał o wiele dłużej.

To jest bzdura.
1. Tak, w opcjach Androida 4.3 i we wcześniejszych jest opcja wyłączenia AGPSa. Dziwne, że tego nie wiesz, skoro ponoć masz S3???
2. Tak jak napisałem już wcześniej - różnicy czasowej między włączonym AGPS a wyłączonym - nie ma. 8 sekund i ten czas się nie zmienił po wyłączeniu AGPS co oznacza, że przeliczenie pozycji działa tak samo niezależnie czy AGPS włączysz czy nie.
3. Samo AGPS nic więcej nie pokazuje poza przybliżoną lokalizacją w obrębie zasięgu nadajnika BTS.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 13, 2014, 10:00:28 pm »
Po raz kolejny: Gorący start i zimny start GPS. Poczytaj - zrozumiesz.

Mam s3 i nie wertuję wszystkich jego opcji na pamięć bo po co. Jak będę kiedyś potrzebował wyłączyć aGPS to poszukam i wyłączę.

http://www.naviexpert.pl/pomoc/co-to-jest-agps-i-jakie-sa-plusy-i-minusy-korzystania-z-niego.html - to odnośnie do czego służy aGPS i jakie ma znaczenie przy wspomaganiu GPS`u.
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 14, 2014, 12:23:48 am »
@DeVilio - może zamiast rozczytywać się w teorii o tym jak działa AGPS - sam użyjesz swojego smartfona i zobaczysz JAK właściwie on działa i JAK łapie sygnał GPS?
Bo póki co piszesz i piszesz, ale prostego testu nie chciało ci się nawet zrobić!
Nie wiesz gdzie i co wyłączyć? Proszę, podaję na tacy: Ustawienia -> Więcej -> Usługi lokalizacji -> Użyj sieci brzprzew.
Wystarczy to odhaczyć.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 14, 2014, 09:20:03 am »
Storm - wiem jak to wyłączyć wiem jak to włączyć, testy robiłem i to co piszę to są wyniki moich obserwacji.

Zimny start: z włączonym aGPS system łapie fix`a o wiele szybciej niż bez uruchomionego aGPS.

Gorący start: Nie ma różnicy.

Finito.
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 14, 2014, 11:06:03 am »
@DeVilio - to co napisałeś przypomina mi słowa pewnego polskiego profesora, który podczas lotów samolotem obserwował skrzydła i dlatego pewien polityk uważał go za specjalistę od wypadków lotniczych...

Ale faktycznie EOT, skoro nie jesteś w stanie przeprowadzić kilku testów w praktyce i opierasz się tylko na jakichś obserwacjach z przeszłości bo nie chce ci się wyłączyć AGPSa...

P.S. Żeby nie być gołosłownym.
- na zimno bez AGPSa, z samym GPS siedząc tu gdzie poprzednio: 4.5 sekundy
- po restarcie Note II, bez AGPSa, siedząc jw = 5 sekund

Procedura testowa:
- z górnej belki uruchamiam GPS
- od razu wchodzę na Google Maps
- czas liczę od chwili kiedy na górze pojawi się ikona GPS z pomiarem siły sygnału (nie x)

P.S.2
Ponieważ w Note II GPS jest wyłączany kiedy ekran jest blokowany, kolejny test - czas przejścia ze stanu idle do czasu uzyskania kolejnego pomiaru = 4 sekundy.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2014, 11:16:06 am wysłana przez storm »

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 14, 2014, 11:31:15 am »
Nie będę z tobą dyskutował bo zaczynasz mnie obrażać porównując mnie do pewnych ludzi to raz.

Dwa - napisałem, że testy przeprowadziłem.

Trzy - restart urządzenia nic nie daje w przypadku GPS`a

z mojej strony EOT, skoro nie jesteś w stanie przeprowadzić kilku testów w praktyce i opierasz sie tylko na jakiś obserwacjach...

Wracając do wątku:

Poważnie polecam Stravę do celów sprawdzania siebie, swojej wydajności. Nawet jak się w jakimś momencie wyłączy to nie tracimy naszej trasy, można ją zapisać (niestety nie kontynuować) ale da się to później połączyć w jedno on line.
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 14, 2014, 12:08:19 pm »
@DeVilio - to co napisałeś przypomina mi słowa pewnego polskiego profesora, który podczas lotów samolotem obserwował skrzydła i dlatego pewien polityk uważał go za specjalistę od wypadków lotniczych...
^^
1. Jak wyżej - nie porównałem ciebie tylko to co napisałeś - czytaj ze zrozumieniem...
e. Prz
2. Owszem, rewstart urządzenia daje wszystko, ponieważ masz od nowa ładowane jądro i sterowniki. Czyli wszelkie urządzenia i ich cache, pamięci są inicjalizowane od nowa.

3. O swoich testach nie napisałeś dosłownie nic - żadnych pomiarów, żadnych opisów procedur, żadnych danych czasowych.

4. Piszesz nie na temat. W tym temacie nie ma nic o Stravie! Golden pisał od początku do końca o Endomondo!
Chcesz się chwalić Stravą - załóż sobie oddzielny temat.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 14, 2014, 01:06:05 pm »
Mylisz sie storm, tak jak w wielu innych przypadkach, powiedziało ci to wiele osób - nie masz odwagi przyznać się do błędu - nie mój problem. Powiedziałem swoje - masz inne zdanie - nie mój problem. Żyj sobie w błędzie - twoja strata.

EOT.
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 14, 2014, 01:14:18 pm »
@DeVilio - projekcja :D

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 14, 2014, 01:53:55 pm »
DeVilio, Storm: QRWA MAĆ!! Panowie, przestańcie się kłócić i zachowywać jak dzieci z piaskownicy

Storm: wg mnie aGPS wspomaga odnajdywanie się GPS w nowym miejscu, a reset nie działa. GPS z natury startuje w ostatniej, zapamiętanej lokalizacji i próbuje liczyć pozycję. Jak startuje w tym samym miejscu co był wyłączony, to nic mu nie jest dodatkowo potrzebne i startuje bardzo szybko. Jak ma nową lokalizacje to zaczyna kombinować i jeżeli będzie wsparty sygnałem z innych nadajników to wystartuje szybciej, jak nie ma to wolniej. Pamiętasz mojego starego Garmina 12, którego miałem na wycieczce do Broku jako licznik? Podczas dłuższych postojów wyłączałem go, żeby oszczędzić baterie, ponowny start był natychmiastowy - pamiętał gdzie był, co ułatwiało start. Jak go odpalałem w innym miejscu, niż wyłączyłem start był długi. Tak działa system GPS. U Ciebie wyniki wychodzą podobnie, bo ciągle siedzisz w tym samym miejscu. Odpal w jednej lokalizacji, policz czas, przenieś się w inną lokalizację policz czas, przenieś się w kolejną lokalizację, włącz wspomaganie, odpal GPS porównaj wyniki - dopiero wtedy będzie dobrze. Różnica pozycji: co najmniej kilkanaście km.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 14, 2014, 02:50:53 pm »
@Franc - sorki, ale """mijasz się z prawdą""". Przypomnij sobie proszę naszą podróż z Białegostoku do Warszawy w niedzielę. Pamiętasz w jakim czasie Note II złapał współrzędne GPS mimo braku AGPSa? Nie? Przypomnieć Ci, że były to dosłownie sekundy?
I nie pisz mi proszę o tym, że Twój Advance nie łapał sygnału, bo Twój Advance ma Androida 4.1 i w tej danej chwili natrafił mu się typowy problem ze zgubieniem łączności 3G - i wymagał restartu. (miałem to samo na 4.1 obecnie mam 4.3 i tego błędu już nie mam).
Bo chyba nie powiesz mi, że byłem blisko poprzedniej pozycji ze swoim Note II? Chcesz dowodzić @Franc, że droga ekspresowa do Warszawy przebiega tuż opodal Kuźnicy czy Lipska? :P