Autor Wątek: Jakie sakwy Optima Condor 26x26?  (Przeczytany 13967 razy)

taboret

• sympatyk
  • *
Jakie sakwy Optima Condor 26x26?
« dnia: Sierpnia 01, 2014, 11:31:17 am »
Witam

zakupiłem rower Optima Condor z myślą o turystyce. Mam problem z dopasowaniem sakw.
 galeria roweru
 Różne w internecie są opinie, ale pasowałyby mi Crosso Big 2x30l. Problem jest w dopasowaniu bagażnika.

Najpiękniej byłoby pewnie wymienić bagażnik na typu Cro-Mo Heavy duty touring rear rack ze strony Optimy ale to 99$ i tylko przy zamawianiu nowego roweru.
Dolne bagażniki to wspaniała opcja,obniżony środek ciężkości itp, nie wiem jak się jednak to tego zabrać. Czy zwykłe low-ridery się nadają? jak ten :http://allegro.pl/low-rider-xlc-jak-crosso-massload-pod-ortlieb-i4451448484.html Dwa dolne to dalej tylko 2x15 litrów.
Fajną opcją są oczywiście ortlieby "banany" ale to 999 zł, kosmiczna zaporowa cena.

Jak myślicie, jest nadzieja? Jakie rozwiązanie proponujecie?

"Help me forum.poziome. You are my only hope."

Ponadto czy myślicie, że opony 26x1.0 to dobry pomysł w rowerze turystycznym (planuję jedynie beton/asflat).

władek8

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Jakie sakwy Optima Condor 26x26?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 01, 2014, 12:05:38 pm »
Jeśli tylko asfalt beton to styknie no ale wiadomo jakie drogi w naszym kraju czasem nawet 2,0 by sie przydało. Generalnie to zależy od ciebie czy nie bd ci przeszkadzało drganie w czasie jazdy po mniej równym asfalcie, kostce, ewentualnie 1,5.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 01, 2014, 12:48:25 pm »
Różne w internecie są opinie, ale pasowałyby mi Crosso Big 2x30l. Problem jest w dopasowaniu bagażnika.
[...]
Jak myślicie, jest nadzieja? Jakie rozwiązanie proponujecie?
Crosso są strasznie długie, będzie mocno bujało rowerem. Lepiej zlecić komuś uszycie dłuższych a płytszych (na pewnym portalu aukcyjnym znajdziesz szyjących sakwy). Najlepiej szukaj "szytych-zgrzewanych" (jak Crosso Dry).

Ponadto czy myślicie, że opony 26x1.0 to dobry pomysł w rowerze turystycznym (planuję jedynie beton/asflat).
Zdecydowanie trochę za mało do turystyka. W szczególności, że czasami trzeba pojechać gorszą drogą (albo nawet i szutrem). Zostań jednak w okolicy 1.5"

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 01, 2014, 01:52:17 pm »
Opony: Schwalbe Marathon Plus 26x1.35" z białym paskiem odblaskowym i wkładką antyprzebiciową!
Co do sakw - odpisałem w drugim wątku.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 01, 2014, 02:49:24 pm »
A może moje rozwiązanie: 2x wór wodoszczelny Crosso (30l.) i mocowanie do bagara na taśmy z klamrami?
Jeden minus to taki, że trzeba sakwę odpiąć, żeby coś z niej wyjąć. A- i najlepiej skonstruować  sobie dedykowany bagażnik

taboret

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 01, 2014, 04:03:41 pm »
Dzięki za sugestie!

Mam Marathony 1.5 w drugim rowerze więc sobie przełożę na ewentualną wyprawę.

Sakwy Crosso byłyby najprostsze ale min. wymiar do napięcia haka to 28,5 w pionie. Więc nie ma możliwości.
2x30+jakiś worek crosso myślę że mi wystarczy.
@tomo
ciekawa sugestia z workami, zdecydowanie rozważę. Ceny worków nie odstraszają:D

@Franc
W drugim wątku napisałeś o radicalu i "czeskich odpowiedniach". Czy ktoś na forum ma te czeskie sakwy?
Skąd je wziąć? Znalazłem tylko sakwy AZUBa, czyli może są dedykowane, nie jestem przekonany czy pasują.

Radicale są idealne, aż się ślinię, ale 200 Euro to ostateczność.
Marzeniem Ortlieb za 290 Euro : O

Narazie skłaniam się w stronę dwóch tanich "bananów" i worka Crosso na górę, może kufra z miękkiego materiału.
Czy ktoś mocował bagażnik low-rider + sakwy przednie Crosso jako sakwy boczne, pod siedzienie?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2014, 04:56:59 pm »
Ooo właśnie, chodziło mi o sakwy Azub'a (chyba) - są podobne do Radicali i powinny pasować.
Chociaż -  ja nie siedzę w temacie sakw, bo mnie to nie interesuje, mam kufer.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2014, 04:34:39 pm »
Witam.
W swojej trajce mam bagażnik o podobnych wymiarach i pasują sakwy MSX.
http://www.szumgum.com/sakwy-rowerowe-msx-kpl.html
Przejechały wypchane kilka tys. km. wciąż są w dobrym stanie.
Zobacz i oceń sam.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2014, 09:31:29 am »
Kolego, mam wrażenie, że również mam taki bagażnik do swojego flevo, czy mi się wydaje czy on ma szerokość 10cm?

Kupiłem sobie pół roku temu sakwę górną na bagażnik, mocowana na prawdę w wielu miejscach solidnie niestety cały czas zjeżdżała bo bagażnik za wąski.

Jeżeli szukasz jakiejś sakwy na codzień, żeby pierdoły sobie przewozić to polecam Ci kufer rowerowy. Jest zdecydowanie najwygodniejszy.

Na dalekie wielodniowe trasy też kufer ale do tego dwie sakwy boczne najlepiej łączone. Aczkolwiek pewności nie mam co do tego rozwiązania bo jeszcze nie jechałem na kilka dni za miasto swoim rowerem...
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2014, 12:09:46 pm »
Na dalekie wielodniowe trasy też kufer ale do tego dwie sakwy boczne najlepiej łączone.
To są najbardziej godne odradzenia rzeczy.

W swojej trajce mam bagażnik o podobnych wymiarach i pasują sakwy MSX.
MSXy są całkiem spoko, ale również będą dobijały do koła (i krzywiły bagażnik). Poza tym ich pojemność niekoniecznie jest odpowiednia na wielodniowe wyprawy (bo "pasują" tylko małe przednie).

A może moje rozwiązanie: 2x wór wodoszczelny Crosso (30l.) i mocowanie do bagara na taśmy z klamrami?
Najprostsze i najtańsze.
Do "worów" można jeszcze doczepić haki na jakiejś usztywniającej belce (najlepiej 3 sztuki :) ): "działają" wtedy "prawie" jak zwykłe sakwy (prawie.. bo jak zapomnisz zapiąć to zbierasz fanty po drodze; żeby coś wyciągnąć to i tak sakwę musisz zdjąć).

Co prawda bardziej dodatkowo (albo na długie trasy) można mieć długaśne wory pod fotelik (średnica 17cm). Pytaj Igora "trike-o-cyklista".

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 04, 2014, 12:47:07 pm »
To są najbardziej godne odradzenia rzeczy.
Czemu? Imho kuferek to fajna opcja.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2014, 01:19:59 pm »
Pająk: co ty chcesz od kuferków - mój jest fajny :D

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2014, 01:36:40 pm »
Kufer jest fajny, żeby tam sobie schować dokumenty, telefon (jak masz np. zestaw słuchawkowy BT na uchu), żarcie, mapy, picie itd itd itd. To jest wygodne.

Jakbym jechał gdzieś na dalszą trasę to wybrał bym zestaw sakw bocznych, łączonych, najpierw zamocował bym je na bagażniku, potem przykręcił NA TO na górę mocowanie kufra, a potem sam kufer, w przypadku konieczności zabrania namiotu/karimaty/śpiworu zawsze można je zamocowac gumami na górze każdej z sakw, po bokach kufra. W samym kuferku miałbym najpotrzebniejsze rzeczy, takie, do których potrzebuję w miarę szybkiego dostępu. Proste i logiczne. Chociaż tak jak wspomniałem - nie przetestowałem tego rozwiązania na trasie wiec nie potrafię powiedzieć czy sprawdziło by się czy nie. Wiem, że na jeden dzień jazdy non stop sam kufer wystarcza.
FatFlevo - na sprzedaż

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2014, 01:53:25 pm »
DeVillio: ja się w kufer mogę zapakować na kilka dni ze śpiworem, butami na zmianę i żarciem bo on taki pod 88L :D

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2014, 02:43:26 pm »
No chyba, że taki... ja mam kufer 12L i styka na jeden dzień bez problemu.
FatFlevo - na sprzedaż