Autor Wątek: Jaz zabezpieczyć rolkę przed zsunięciem się z łożyska?  (Przeczytany 8255 razy)

Tef

• całkiem inny wariat
Jaz zabezpieczyć rolkę przed zsunięciem się z łożyska?
« dnia: Lipca 13, 2014, 05:10:02 pm »
Rysuję właśnie dla tokarza rysunek rolki z poliamidu. Jest ona rolką (fi 70-80) do łańcuch ciągnącego ułożyskowaną łożyskiem 6000RS. Nie wiem jak ją zabezpieczyć przed zsuwaniem, czy przez:
- pierścień zegera
- jakaś nakrętka
- odpowiedni wcisk łożyska w rolkę.
Jakie rozwiązania macie w swoich rolkach, zwłaszcza w tych do łańcucha ciągnącego?
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Jaz zabezpieczyć rolkę przed zsunięciem się z łożyska?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2014, 05:18:50 pm »
Ja w rolkach mam wewnętrzny kołnierz pomiędzy łożyskami, o który zapierają się zewnętrzne bieżnie. Pomiędzy wewnętrznymi bieżniami mam tulejkę dystansową, minimalnie większą niż grubość kołnierza (konstrukcyjnie o jakieś 0.05mm + tolerancja wykonania). Łożyska ściskam tylko osią - czyli dolne bieżnie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2014, 05:26:57 pm »
Ja w rolkach mam wewnętrzny kołnierz pomiędzy łożyskami, o który zapierają się zewnętrzne bieżnie.

Czyli masz dwa łożyska na jedną rolkę. Poco? Łożyska mają taką nośność i wydaje mi się, że jedno w zupełności wystarczy.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2014, 06:23:26 pm »
@Tef - nie wiem czy o to Ci chodzi, ale ja dawałem swego czasu dystans - podkładkę - do samego łożyska i następnie większą podkładkę albo nakrętkę, która wystając za łozysko miała "jakby co" zablokować rolkę aby ta nie zjechała.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2014, 06:27:38 pm »
Rolka = 20~25mm szerokości, łożysko = 8mm. Mi wychodzą trochę złe proporcje........ Dlatego 2 łożyska.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2014, 07:08:56 pm »
U mnie chcę aby rolka miała fi 70 x ~16, tak więc dwa łożyska to przesada.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2014, 07:12:22 pm wysłana przez Tef »

DrewnianaTrajka

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 13, 2014, 07:59:33 pm »
Rysuję właśnie dla tokarza rysunek rolki z poliamidu. Jest ona rolką (fi 70-80) do łańcuch ciągnącego ułożyskowaną łożyskiem 6000RS.

Coś w ten deseń?
http://e-kolka.com.pl/p/812,179/rolka-fi-80-10l-tworzywowa-profilowana-ulozyskowana---c80-10l--/

Mają rożne rozmiary, ja na łańcuch podtaczam żeby profil nie był pół okrągły tylko bardziej kwadratowy.

Doczytałem, dodaję:
http://e-kolka.com.pl/k/291/rolki-lozyskowane-do-linek-fi--71mm/

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2014, 09:49:50 pm »
Proponuję dac z jedej strony podtoczenie, aby łożysko się o nie wsparło, a średnicę tolerować na lekko ciasne. Po wtłoczeniu łożyska, zastosować np. klej na gorąco, lub pod działaniem gorącego trzpienia - nadtopić rant otworu, aby uniemożliwić łożysku wyjście z gniazda. To chyba najprostsze wyjście ;)
Pozdrawiam

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2014, 08:21:40 am »
@Yin na zdjęciach i rysunkach nie widać jak rolka miała by się nie zsuwać z łożyska, chyba że chodzi tam o tak ciasne pasowanie, że one samo zabezpiecza przed wysunięciem? Ponadto potrzebuję rolki w kolorze czarnym ze względu na dizajn poziomki a tam mają tylko białe.

@Majsterkowicz to chyba będzie najprostsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Szczerze powiedziawszy nawet nie pomyślałem, że można tak potraktować poliamid  :) - dzięki.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2014, 08:30:29 am wysłana przez Tef »

DrewnianaTrajka

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2014, 03:17:07 pm »
Jak przedmówca napisał.
Rolkę za 6zeta kupić i przetoczyć na płasko.
Ja to robiłem wiertarką i kawałkiem dłuta.

Rysuję właśnie dla tokarza rysunek rolki z poliamidu. Jest ona rolką (fi 70-80) do łańcuch ciągnącego ułożyskowaną łożyskiem 6000RS.

Coś w ten deseń?
http://e-kolka.com.pl/p/812,179/rolka-fi-80-10l-tworzywowa-profilowana-ulozyskowana---c80-10l--/

Mają rożne rozmiary, ja na łańcuch podtaczam żeby profil nie był pół okrągły tylko bardziej kwadratowy.

Doczytałem, dodaję:
http://e-kolka.com.pl/k/291/rolki-lozyskowane-do-linek-fi--71mm/
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2014, 04:18:06 pm »
@Yin na zdjęciach i rysunkach nie widać jak rolka miała by się nie zsuwać z łożyska, chyba że chodzi tam o tak ciasne pasowanie, że one samo zabezpiecza przed wysunięciem? Ponadto potrzebuję rolki w kolorze czarnym ze względu na dizajn poziomki a tam mają tylko białe.

Dokładnie to pierwsze, problem z suwaniem z łożyska w nich nie występuje a miałem rożne wielkości w rożnych poziomach. Podejrzewam że łożysko jest tam wtłaczane / wprasowywane pneumatycznie. Na kolor nic nie poradzę - chyba że by jakoś pomalować albo dać z dwóch stron czarne zaślepki maskujące rolkę?

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 14, 2014, 07:37:12 pm »
... Na kolor nic nie poradzę - chyba że by jakoś pomalować albo dać z dwóch stron czarne zaślepki maskujące rolkę?

Specjalne pomalowanie lub prokurowanie jakiś okładzin i w czasie jaki i w kosztach wyszło by, że od razu toczenie w czarnym poliamidzie wychodzi tak samo (IMHO).

DrewnianaTrajka

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 14, 2014, 08:08:35 pm »
Dokładnie to pierwsze, problem z suwaniem z łożyska w nich nie występuje a miałem rożne wielkości w rożnych poziomach. Podejrzewam że łożysko jest tam wtłaczane / wprasowywane pneumatycznie.
Wprasowywane prasą hudrauliczną. W każdym (no, prawie każdym) warsztacie samochodowym wprasują łożysko za parę złotych.

dziantek

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 14, 2014, 10:43:49 pm »
Ostatnio kupowałem kółka do wózka przerzutki i nabyłem zwykłe, czarne za kilka złotych plus do tego łożyska odpowiedniej szerokości i średnicy. Po wywierceniu otworów, łożyska zwyczajnie wbiłem młotkiem, z wielkim trudem i bólem doregulowałem kciukami, i absolutnie nie wygląda na to, żeby kółka miały się przesuwać po tak ciasno wciśniętych łożyskach, a chciałem już nawet liznąć epoksydem po bokach. Nie wiem jakie siły boczne musiałyby działać z łańcucha na rolkę, żeby spadła z łożyska. Zakładam, że ustawiamy łańcuch na rolce tak, aby siedział na środku, więc nawet kiedy czasem odbije na boki, to siła jest praktycznie żadna, a jeśli rolka siedzi ciasno i nie pracuje, to od wyrabiania mamy bieżnie i kulki łożyska. Ewentualnie martwiłbym się pękaniem, po jakimś czasie, ale to chyba głównie problem plastikowych rolek, poliamidowe myślę lepiej znoszą naprężenia. Mnie ostatecznie wyszło jakieś 16zł za 6 kółek 11z na łożyskach maszynowych, więc czar DIY wciąż działa :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 16, 2014, 06:44:44 am »
Jeszcze kilka spraw, analizując wątek, które chcę dodać:
1. Poliamidu używamy w robocie z przeznaczeniem na koła zebate do walcarek do blachy, więc to bardzo dobry materiał na rolki napinające.
2. Chcąc zastosować mały wcisk między kołem, a łożyskiem oraz pierścień osadczy (seger) - łożysko można wcisnąć w rolkę nawet z użyciu imadla i kilku gadżetów.
3. Jak już wspomnieli przemówcy, warto kupić pręt poliamidowy w kolorze czarnym.
4. Jeżeli takowego nie znajdziesz, można zabarwić biały używając pigmentu i pomoczyć rolkę w roztworze ;)
Jak mi się jeszcze coś przypomni, to dodam ;)

Tymczasem, pozdrawiam ;)