Autor Wątek: Tak się robi śmieszynki rowerowe  (Przeczytany 3123 razy)

storm

• Gość
Tak się robi śmieszynki rowerowe
« dnia: Lipca 12, 2014, 05:34:02 pm »

Jak widać na załączonym obrazku:
- asfalt niedokładnie położony co widać przy krawężniku od strony chodnika
- pachołki, pewnie w ogóle nieoznaczone w ciemności
- co wyjazd: góra-dół, góra-dół. Bo projektant zamiast trzymać równy poziom dla rowerów, wolał go trzymać na wyjazdy dla samochodów. Które i tak(!) muszą zwolnić wyjeżdżając i wjeżdżając!
- wystające studzienki odpływowe - lub dziury z nimi

Osobiście wydawało mi się zawsze, że to włączający się samozłom do ruchu lub wyłączający się z niego może sobie zwolnić, podjechać pod górkę... A nie rower, pędzący prędkością pokonywać takie przeszkody.
A potem kierowcy dziwią się i narzekają, że rowerzyści jadą ICH jezdnią...

(miejsce: ponoć Kraków)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Tak się robi śmieszynki rowerowe
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2014, 10:10:22 am »
Może tylko mi to wygląda na DDR w trakcje konstrukcji ale pewnie jestem jakiś dziwny... :P
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2014, 10:51:28 am »
@DeVilio - chcesz mi powiedzieć, że oni będą jeszcze coś robili z nawierzchnią asfaltowa, studzienkami (przenosili je w inne miejsca) i będą zmieniać rozkład pachołków?

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2014, 11:02:30 am »
Wiesz, nie jestem budowlańcem i nie wiem jaki jest zamysł projektanta, może chciał w ten cokolwiek durny sposób oddzielić dwa pasy ruchu rowerzystów? Co wg. mnie jest totalnie głupie. Ale widzę folię na słupkach, a nikt nie dokona odbioru nawierzchni drogi w takim stanie. W Gdańsku jak robili DDR na Al. Żołnierzy Wyklętych na całej jej długości to potem też była poprawiana bo miasto nie chciało dokonać odbioru bo miało zastrzeżenia, studzienki poprawiano, czerwony asfalt uzupełniano tam gdzie były ubytki, inna sprawa, że rzeczywiście gdzieniegdzie potrafią zrobić na prawdę super DDR (W Gdyni koło Centrum nauki kopernik), a czasami potrafią stworzyć takie wielkie G że aż szkoda patrzeć. Poza tym domyślam się co miał na myśli ktoś kto zaprojektował słupki na środku DDR, pewnie chciał uniknąć samochodów parkujących na DDR albo cwaniaków, którzy podczas korków w tamtym miejscu skracali by sobie drogę po DDR, aczkolwiek wg. mnie to straszna głupota. O jeden słupek zahaczysz, a na drugi się nadziejesz.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż