Autor Wątek: Cud w napędzie?  (Przeczytany 10350 razy)

karol

• wyczynowiec na poziomie
Cud w napędzie?
« dnia: Lipca 06, 2014, 10:36:32 pm »
Żadna z moich poprzednich konstrukcji nie doczekała większego przebiegu bo po jednym sezonie zmieniała właściciela. Z braku czasu na majsterkowanie obecna poziomka jest ze mną dłużej i na liczniku ma 6 tys.km. Miałem dość mocno wyciągnięty łąńcuch, co przy takim przebiegu i jakości obecnych części napędowych jest rzeczą całkowicie normalną. W pionie cały napęd zwykle zmieniam co 4-6 kkm (jak zaczyna przeskakiwać przy mocniejszym depnięciu) więc myślałem sobie przyszedł czas. Ale po uważnym przyglądnięciu  się kasecie (zwykła tania "8" 11-32) zauważyłem, że choć łańcuch kaput to zęby zupełnie nie zużyte. Postanowiłem zaryzykować wymianę samego łańcucha choć w duchu mówiłem sobie "aleś ty głupi, zobaczysz,będziesz się brudził dwa razy". I okazało się, że po 5km jazdy z przeskakiwaniem na najczęściej używanych biegach nagle na wszystkich biegach chodzi jak należy. Zrobiłem już kilka stówek i nadal ok. Czyżby kolejne 6 tys.km za jedyne 15zł? Cud! Mam doświadczenie z pionów z jazdą na 2-3 łańcuchach. Praktycznie jak  się przegapi przebieg 1000km (a przy bardziej kiepskich częściach nawet 500km) to zakładanie kolejnego już nie ma sensu bo przeskakuje. A w poziomce działa i to całkiem bez zarzutów. Zakładam, że nie cud tylko inny charakter eksploatacji. Na poziomce jednak nie ma takiego szarpania i stawania na pedałach (no chyba, że któryś potrafi? ;) Czy macie podobnie? Ile robicie na jednym napędzie?

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
Odp: Cud w napędzie?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2014, 03:32:53 pm »
Cuda na poziomie sie zdazaja:

Moj naped klasyczna przerzutka wytrwal do konca eksploatacji moralnej  wielotrybu (znaczy jeszcze do uzywania byl)  tj.ok: 12000km bez wiekszego przeskakiwania i zuzycia chociaz bylo to jakies firmowe Alivio 8. Nie pamietam ile zajechalem lancuchow ale z uwagi na niemalze szorowanie wozkiem po glebie (kola 20'')  zapewne sporo - przynajmniej 4-5 kompletow.
Od 7 tys km tluke Nexusa 8 i przez ten czas zjechalem te jedna jedyna tylna zebatke 18t - ale wyszlo po taniosci: dwa tygodnie temu odwrocilem ja :P
Ok 16 tysiaca zjechalem oryginalny przedni blat 57t (tez uzywany obustronnie)  i wymienilem na 58t zamawiany wspolnie na forum.
Obecnie lancuch to 3 generacja zalozona doslownie tydzien temu.

Wiec:
 na przerzutce lancuchy wymienialem co ok 2-2,5 tys km
na piascie biegowej co 3,5 tys km
Blat przedni 57t obustronnie wytrzymal 16000km
Tylna koronka 18t Nexusa ok 7tys na jednej stronie (ale juz niezle ja wycielo wiec nie podejrzewam zeby zrobic drugie tyle)

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2014, 04:25:27 pm »
Cuda się zdarzają, zmieliło mi kulki w piaście napędowej przedniej, zdjęcie jest na forum w dziale zdarzenia itd, serwis, dwie godziny nerwowego oczekiwania czy nie będę musiał dać 200 za piastę na maszynówkach i 50 za zaplatanie itd, i pociekło 25zł (2x5zł za koszyczki i 15 za wymianę)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2014, 04:37:05 pm »
Ja zmieniam łańcuch (1.5 łańcucha) co prawie sezon (znaczy się częściej): jak zaczyna "trzęść" łańcuchem przy mocniejszym depnięciu. Zmiany robię "rotacyjne" (3 łańcuchy i jedna kaseta, mam wszystkiego dwa komplety). Znacznie poprawia się jakość przeniesienia napędu, ale zmieniam głównie z dbałości o korbę (jednak zębatka 61 to nie jest najtańszy artykuł dostępny w każdym sklepie).

Twój cud wynika z tego, że łańcuch dopasował się do wytarcia (znaczy się wstępnie się rozciągnął, następuje to bardzo szybko), ale jeszcze nie jest rozciągnięty "ponad" zęby (i nie przeskakuje). Teraz zamiast 5kkm, uda się zrobić może z 3kkm i będzie "niecudowna" powtórka. Warto policzyć koszty (łańcuchy są znacznie droższe od kasety!) Niektórzy bawią się w szlifowanie zębatek, ale nie jestem pewien czy ma to uzasadnienie finansowe.

"Single" są znacznie twardsze i solidniej zbudowane. Jest to największy plus planetarek: zębatka kosztuje 20zł, łańcuch 30zł, czyli jest szansa na zmieszczenie się w 100zł. Żona ma jeździ od 5lat.. i w rowerze tylko zmieniam "kapcie" (aczkolwiek.. od dwóch lat czeka nowa korba, łańcuch i zębatka..)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2014, 07:24:15 pm »
Ja znam wytłumaczenie... Tutaj sprawa wygląda tak, że kasety z najniższej półki nie mają zbyt dokładnie docietych zębów, czyli wręby są większe niż tulejki w łańcuchu. Idąc dalej tym tropem, łańcuch w podczas eksploatacji się regularnie rozciągał mieszcząc się w zakresie zębów kasety. Sam łańcuch rozciąga się w pewnym zakresie, a gdy osiągnie pewną wartość, dość trudno rozciąga się dalej.
Z drugiej strony, mogłeś też kupić kasetę z dawnych czasów, gdzie ludzie potrafili nie spieprzyć roboty i zrobić porządne komponenty.

raffi

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 09, 2014, 01:06:02 pm »
Ja u siebie zmieniam co 12-15kkm wszystko (łańcuch+kaseta+blaty korby), to są IMO normalne przebiegi jak na pozioma jeżdżonego cały rok, po mieście, z częstym mieleniem biegami. Po prostu w poziomie łańcuchy zuzywają się wolniej.

Mój obecny napęd ma 8kkm nalotu i jak na razie nie wykazuje żadnych oznak zużycia, czy konieczności zaglądania do niego. Zima była lekka, to nawet smarować go musiałem chyba tylko ze dwa razy.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 09, 2014, 03:02:21 pm »
Niedawno zmieniłem po 16kkm całość: blat, łańcuch, kasetę (nie jeździłem w zimie).
Gdy w serwisie powiedziałem ile zrobiłem, gość zza lady miał minę jak by oczekiwał, że zaraz mi wyrośnie nos Pinokia.
Więc potwierdzam, to są typowe przebiegi.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2014, 06:36:01 pm »
W LWB Beaty od 4 lat nosze się z zamiarem wymiany napędu. Jeszcze sezon da rade ;) Nie był chyba zmieniany od początku. Jakoś tak od 10 lat  pewnie ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2014, 08:56:38 pm »
W poziomach z napędem na tył łańcuch łańcuch pozwala robić dłuższe przebiegi bo po prostu jest go fizycznie więcej. W fwd mbb zużycie to ciekawa sprawa bo łańcucha jest tyle samo co w pionowym - możliwe że wyższe przebiegi wynikają z specyfiki napędu- płynna kadencja i mniej 'szarpania' na starcie jak zauważył Karol. Do tego być może będąc z przodu i trochę bardziej wysoko niż jest to w pionie łapie i przemiela mniej brudu niż łańcuchy w pionach.

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 09, 2014, 09:52:21 pm »
Może jednak w pionach działa się z większą siłą niż w poziomkach? Pewnie dlatego że niezależnie od ciężaru konstrukcji i ludzika trzeba pokonać większy opór powietrza. Zawsze. :)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 09, 2014, 10:00:29 pm »
trzeba pokonać większy opór powietrza. Zawsze. :)
Nie zawsze. Przy wysokim i długim LWB wiatr czołowo-boczny bardziej daje sie we znaki.
Ale to jest wyjątek ;-)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 10, 2014, 07:29:52 am »
jasne od każdej zasady są wyjątki ;)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 10, 2014, 04:39:53 pm »
I o to właśnie chodziło ;) Dzięki Wam wszystkim dowiedliśmy, że niemal każda poziomka jest lepsza od pionowca również w tak ważnym aspekcie, jakim jest napęd! Ja osobiście jestem dumny, że mogę poruszać się tym cudem techniki ;)

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 13, 2014, 05:54:49 pm »

storm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 13, 2014, 06:25:31 pm »
@John52 - spooooko! ;) Ile tym wyciągasz na prostej poziomej bezwietrznej? ;) (na samej spalinie rzecz jasna)