Autor Wątek: A może akcja promująca rowery poziome?  (Przeczytany 22135 razy)

storm

• Gość
Odp: A może akcja promująca rowery poziome?
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 02, 2014, 10:18:23 am »
Pytanie brzmi - na co QR skoro to ma być wizytówka?
Może QR dawać tylko na plakatach?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 02, 2014, 10:22:40 am »
A ile wg ciebie kosztuje wydruk plakatu i jego projekt?

Projekt? To od ręki można walnąć w GIMPie.
Świetnie. To walnij, bo jak na razie to nie powstało nawet logo. Do tego nie wystarczy umiejętność obsługi programu. Trzeba również posiadać umiejętności plastyczne, a tych niestety (nie obrażając nikogo) w naszej grupie brakuje.

Chyba, że masz na myśli nie plakat, tylko jakąś ulotkę w A4

Jak zwał tak zwał

Różnica w kosztach pomiędzy wydrukiem A4, który zrobisz na domowej drukarce, a kosztach wydruku z plotera w A2-A0 lub w drukarni jest ogromna, więc nie jak zwał tak zwał.

Czyli co? Proponujesz jeden link do głównej strony poziome.pl?

Jeśli naprawdę chcesz się tym zająć, to
z uwagi na większą prostotę przekazu, tak.

Do tego najlepsza reklamą jest sam rower. Co z tego że ktoś zobaczy plakat jak nie będzie miał okazji obejrzeć lub przejechać się rowerem.

A tak - mamy plakaty, rozwieszamy i za moment wszyscy mają możliwość zapoznania się z tym - i być może kupna.
I w ten sposób za jakiś czas może będziemy mieli Polskę "na poziomie" ;)  (a przynajmniej jej mały ułamek)

I dalej brak możliwości spróbowania, przejechania się.
Nie chce być źle zrozumiany. Po prostu uważam, że promocja strony przez somo rozwieszanie plakatów jest marnowaniem czasu. Taki plakaty lepiej by się sprawdziły jako promocja jakiegoś wydarzenia (zlot, piknik, jakaś lokalna impreza) gdzie zainteresowany może nie tylko poczytać, ale porozmawiać lub nawet jeśli nie pojeździć to chociaż przymierzyć się do roweru. Storna powinna być jedynie uzupełnieniem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2014, 10:24:37 am wysłana przez kaczor1 »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 02, 2014, 10:42:30 am »
+ link do http://www.ihpva.org i do http://www.recumbents.com jako do najgłówniejszych organizacji.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 02, 2014, 11:45:19 am »
Pomysł z wizytówką jest dobry bo szybciej będzie dać ją komuś i pedałować dalej niż kolejny raz w danym dniu mówić o poziomkach.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 02, 2014, 01:10:14 pm »
Co do plakatów powstaje problem - co jesli komuś się nie spodoba? Jeśli zerwie i wywali to pół biedy - jeśli tylko zerwie to wala się to poświecie jako zwykły papier.
Jedyny sensowny pomysł wieszania plakatów to tylko sklepy rowerowe.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2014, 01:18:55 pm »
Świetnie. To walnij, bo jak na razie to nie powstało nawet logo. Do tego nie wystarczy umiejętność obsługi programu. Trzeba również posiadać umiejętności plastyczne, a tych niestety (nie obrażając nikogo) w naszej grupie brakuje.

Uważaj @Kaczor, uwazaj, bo właśnie pojechałeś po bandzie... :P
Ja grafikiem i plastuykiem nie jestem, ale kilkadziesiąt projektów reklam, zaproszeń etc - za sobą mam. I nie wiem czy może niektóre z nich przypadkiem nie widziałeś nawet nie wiedząc - że to moje :P

Różnica w kosztach pomiędzy wydrukiem A4, który zrobisz na domowej drukarce, a kosztach wydruku z plotera w A2-A0 lub w drukarni jest ogromna, więc nie jak zwał tak zwał.

@Kaczor - tego ma być dużo, ma być dostępne dla każdego i oczywiście tanie w produkcji. Więc póki co ograniczamy się do ulotki informacyjnej a nie super nie wiadomo jakiego plakatu drukownaego na super ploterach.
Ja już pierwszy koszt poniosłem - grubszy papier do drukowania :P

...ktoś musi...

@Kaczor - czy Ty chcesz wymagać od nas abyśmy byli jeżdżącymi reklamami - posiadaczmi rowerów testowych? Nie za dużo wymagań?

Nie chce być źle zrozumiany. Po prostu uważam, że promocja strony przez somo rozwieszanie plakatów jest marnowaniem czasu. Taki plakaty lepiej by się sprawdziły jako promocja jakiegoś wydarzenia (zlot, piknik, jakaś lokalna impreza) gdzie zainteresowany może nie tylko poczytać, ale porozmawiać lub nawet jeśli nie pojeździć to chociaż przymierzyć się do roweru. Storna powinna być jedynie uzupełnieniem.

To nie jest marnotrawstwo czasu. To jest jakaś chęć rozpropagowania czegoś, poinformowania społeczeństwa, że jest WYBÓR, że są rowery wygodne. Że to co widzieli jest dostępne również dla nich.
A jednocześnie jest to dla nas też oszczędność czasu - bo nie musimy stać przed sklepem chcąc do niego wejść czy odjechać robiąc za słup informacyjny gadający o wszystkim co dotyczy najzwyklejszego na ś?iecie roweru...

Przy okazji - jak masz logo w dużym rozmiarze zeszłorocznego Zlotu - to poproszę o linka albo źródło. :)

P.S. @Szydziu - dlatego trzeba wybierać takie miejsca, gdzie takie plakaty nikomu nie będą przeszkadzały. :)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 02, 2014, 02:23:25 pm »

Uważaj @Kaczor, uwazaj, bo właśnie pojechałeś po bandzie...
Ja grafikiem i plastuykiem nie jestem, ale kilkadziesiąt projektów reklam, zaproszeń etc - za sobą mam. I nie wiem czy może niektóre z nich przypadkiem nie widziałeś nawet nie wiedząc - że to moje  :P

Jest logo forum?  Nie
Jest wzór koszuli? Nie
Nie widzę tu żadnego jechania po bandzie. Stwierdzam jedynie jakie są efekty. 

...ktoś musi...
Nikt nic nie musi.
Jeśli ktoś chce, sprawia my to przyjemność, ma z tego kasę lub satysfakcje, to niech to robi.  Ale nie dlatego, że musi.

@Kaczor - czy Ty chcesz wymagać od nas abyśmy byli jeżdżącymi reklamami - posiadaczmi rowerów testowych? Nie za dużo wymagań?

To ty chcesz się zająć promocją nie ja. Zwracam uwagę jakie jej formy były by bardziej skuteczne i atrakcyjne.
Chyba po to założyłeś ten wątek, żeby otrzymać opinie na temat tego pomysłu. No chyba że cel był inny.

Wymagania mam tylko w stosunku do ludzi, którzy mają w stosunku do mnie jakieś zobowiązania. Nie widzę w tym co napisałem jakichkolwiek wymagań w stosunku do kogokolwiek, więc nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

Przy okazji - jak masz logo w dużym rozmiarze zeszłorocznego Zlotu - to poproszę o linka albo źródło
Nie mam. Logo robił chyba Anton.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2014, 02:25:46 pm wysłana przez kaczor1 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 02, 2014, 04:57:07 pm »
Logo, QR i dużym drukiem adres strony i forum. Logo mogło by stanowić tło.

Dokładnie tak to powinno wyglądać. Nie każdy zna QR a fotkę z adresami każdy może zrobić. Ja widzę pomysł jako naklejkę na rowerze - jak by nie było to sama poziomka przyciąga uwagę.

storm

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 02, 2014, 07:25:36 pm »
Podrukowane.
Razem z Bartkiem wymyśliliśmy jako taki układ, który da się wydrukować mono i poooszłooo...
QR sprawdzony i działa.
Jedyny problem to pocięcie. Także proszę o zabranie ze sobą na Zlot dużych nożyczek do cięcia ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 02, 2014, 08:45:50 pm »
Podrukowane.
Razem z Bartkiem wymyśliliśmy jako taki układ, który da się wydrukować mono i poooszłooo...
QR sprawdzony i działa.
Jedyny problem to pocięcie. Także proszę o zabranie ze sobą na Zlot dużych nożyczek do cięcia ;)

To wrzuć jakąś zajawkę, bo nie wiem czy nożyczki warto taszczyć.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 02, 2014, 10:50:41 pm »
Mam biurową gilotynkę ;) Po 5 do 10 kartek przetnie na raz ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 02, 2014, 10:53:37 pm »
@Szydziu - a możesz ją dostarczyć?
Bo ja znalazłem gilotynkę u nas w firmie, ale była tak zjechana, że... Szkoda gadać.

Co do wizytówki:   

Oczywiście po wydrukowaniu jest to odpowiednio mniejsze.
Wydrukowałem to na papierze 160g, A4 na każdej stronie po 10 sztuk, łącznie 75 stron.
750 sztuk starczy czy dodrukować jutro jeszcze? ;)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 03, 2014, 06:39:25 am »
Dobra wezmę.

storm

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 03, 2014, 11:19:59 am »
Powiedzcie mi na szybko - dodrukować jeszcze trochę tych wizytówek? Jest ok. 750 sztuk, może być jeszcze więcej :)

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 03, 2014, 11:45:35 am »
Uspokój się ;)
Zapodaj to w jakimś PDF-ie i kto będzie zainteresowany sobie wydrukuje;)