Autor Wątek: Trajka wybór rozmiaru  (Przeczytany 10079 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Trajka wybór rozmiaru
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 23, 2014, 09:48:33 pm »
Fingerxtr: stosując trójkątny wahacz z niskobudżetowego górala, musisz zastosować poziomy amortyzator czyli jakieś 160mm długości, potem jeszcze jego uszy i dopiero masz rurę zaoparciową i fotel. To powoduje, że pomiędzy oparciem fotela a tylnym kołem masz bardzo dużą przerwę czyli masz niepotrzebnie rozciągnięty rozstaw osi, z naciskiem na przód. Albo siedzisz nad amortyzatorem czyli wysoko.
W wersji z wahaczem prostym, montujesz oś obrotu pod fotelem, amortyzator stawiasz pionowo, gdzieś poniżej górnego mocowania fotela i w 1/3 długości wahacza i potem masz koło, które dobijając do oporu może prawie dotykać oparcia. Powstaje dużo krótszy rower - optycznie bardziej zwarty i z lepiej dociążonym tylnym kołem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

fingerxtr

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2014, 10:33:38 pm »
dzieki za ten wahacz rozumiem juz .chociaz mam wrazenie ze wlasnie takie widziałem z modelu scorpion  HP.moze rzeczywiscie nie jest to najszczesliwsze rozwiazanie.czy mozecie mi polecic jakieś trajkowe sklepy?warte uwagi z osprzetem

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Października 21, 2014, 02:13:15 pm »
podpinam się pod temat - są jakieś sklepy z częściami do trajek?
właśnie zacząłem polowanie na części, mam plan DIY, wahacz z MTB, koło z piastą trzybiegową i dobre chęci. Myślę, że przez zimę coś powstanie ;)