Odnalazłem skrócony kodeks ruchu drogowego z wyznaczeniem przepisów dla rowerzystów, a w nim:
[...] W miejscach, gdzie nie ma drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, rowerzyści powinni jechać poboczem. Wówczas, gdy pobocze nie występuje lub jest ono w złym stanie, albo rowerzysta utrudnia pieszym poruszanie się poboczem, wolno mu jechać po jezdni. Dotyczy to wszystkich rodzajów dróg z wyjątkiem autostrad i dróg ekspresowych, przeznaczonych wyłącznie dla pojazdów samochodowych, na których ruch rowerów jest zabroniony.
To, o czym wspomniał storm w swoim pierwszym poście:
[...] Zgodnie z nowo wprowadzonymi przepisami, na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim, rowerzyście wolno poruszać się środkiem pasa ruchu. Jest to możliwe wówczas, gdy ten pas ruchu umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej, niż jednym kierunku. Zmiana ta, w oczywisty sposób, ułatwia rowerzyście bezpieczne wykonanie skrętu w lewo, czy zawrócenie.
Rowerem można jechać po chodniku tylko w szczególnych sytuacjach.
Wolno to robić, gdy:
- rowerzysta opiekuje się jadącym razem z nim, na drugim rowerze, dzieckiem w wieku do lat 10;
- nie ma drogi dla rowerów i pasa ruchu dla rowerów, a szerokość chodnika, biegnącego wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą, niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2m;
warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, gołoledź, gęsta mgła).
Dla zainteresowanych, odsyłam do numeru ISSN: 2080-6744
Mam jeszcze Ustawę o kierujących pojazdami, ale mało tam jest danych dotyczących poruszania się rowerem po drodze.
Pozdrawiam