Autor Wątek: [Mój punkt widzenia] Jak jeździć na rowerze?  (Przeczytany 22749 razy)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Jak jeździć na rowerze?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 15, 2014, 11:47:18 pm »
@Szydziu - jak mnie złapie Policja i każe zapłacić - trudno. Moja wina, zapłacę.
W razie czego nie przyjmuj mandatu. Ja nie przyjąłem za przejechanie na czerwonym na skrzyżowaniu Kościuszki/Mickiewicza w Łodzi (2x2 i 2x5 http://goo.gl/maps/TnVOt ). Wg taryfikatora 300-500zł. W sądzie rejonowym Łódź-Śródmieście wywalczyłem 100zł i zwolnienie z kosztów ;-) Dla chętnych udostępnię całą dokumentację.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2014, 11:58:40 pm wysłana przez live_evil »

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 16, 2014, 12:32:44 am »
Odnalazłem skrócony kodeks ruchu drogowego z wyznaczeniem przepisów dla rowerzystów, a w nim:
[...] W miejscach, gdzie nie ma drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, rowerzyści powinni jechać poboczem. Wówczas, gdy pobocze nie występuje lub jest ono w złym stanie, albo rowerzysta utrudnia pieszym poruszanie się poboczem, wolno mu jechać po jezdni. Dotyczy to wszystkich rodzajów dróg z wyjątkiem autostrad i dróg ekspresowych, przeznaczonych wyłącznie dla pojazdów samochodowych, na których ruch rowerów jest zabroniony.

To, o czym wspomniał storm w swoim pierwszym poście:
[...] Zgodnie z nowo wprowadzonymi przepisami, na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim, rowerzyście wolno poruszać się środkiem pasa ruchu. Jest to możliwe wówczas, gdy ten pas ruchu umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej, niż jednym kierunku. Zmiana ta, w oczywisty sposób, ułatwia rowerzyście bezpieczne wykonanie skrętu w lewo, czy zawrócenie.

Rowerem można jechać po chodniku tylko w szczególnych sytuacjach.
Wolno to robić, gdy:
- rowerzysta opiekuje się jadącym razem z nim, na drugim rowerze, dzieckiem w wieku do lat 10;
- nie ma drogi dla rowerów i pasa ruchu dla rowerów, a szerokość chodnika, biegnącego wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą, niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2m;
warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, gołoledź, gęsta mgła).

Dla zainteresowanych, odsyłam do numeru ISSN: 2080-6744

Mam jeszcze Ustawę o kierujących pojazdami, ale mało tam jest danych dotyczących poruszania się rowerem po drodze.

Pozdrawiam

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 16, 2014, 07:32:40 am »
Storm - nie chce żebyś się czuł gorszy czy lepszy. I tak będziesz jeździł jak będziesz chciał ;) Chodzi mi o fakt zamieszczania publicznie informacji jak łamać prawo. Wiesz ile teraz jest debili na świecie - jeszcze cie ktoś podpiórkuje że publicznie namawiasz do łamania prawa. Drugie skojarzenie mam takie że po takich publikacjach przez resztę społeczeństwa jesteśmy postrzegani jako roweroterroryści.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 16, 2014, 08:46:39 am »
@Szydziu - ale tak naprawdę to w tym momencie nie chodzi o nic innego jak o tzw "dojazd do posesji". Co innego lecieć ileś kilometrów po chodniku miajjąc pieszych na centymetry przy 20 km/h - a co innego podjechać 10 km/h 20 metrów do ulicy. To chyba znacząca różnica i chyba żaden Policjant się nie czepnie?
Pamiętajmy też - że prawo i przepisy są dla ludzi. A nie my dla nich. Bądźmy tymi ludźmi wobec siebie wzajemnie.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 16, 2014, 10:23:10 am »
@Storm ,w zasadzie masz racje, ale zwróć uwagę, że chcesz napisać PORADNIK.
Więc wypadało by, aby były w tym poradniku jasno wskazane rzeczy, które są nie zgodne do końca z przepisami, lub mogą stanowić tą niezgodność w zależności od interpretacji przepisów, i raczej o tą kwestie szydzowi chodzi, gdy pisze żebyś w poszczególnych punktach to zaznaczył na czerwono.
Na forum możemy sobie pisać co chcemy i jak chcemy, ale w przypadku publikacji noszącej taki ładny tytuł jak Poradnik, wypadało by jednak podejść bardziej rozważnie, bo jednak jakaś odpowiedzialność za słowo powinna w takim przypadku obowiązywać.
Dobrze wiemy, że są zachowania, które naginają prawo, ale są bezpieczniejsze dla rowerzysty od trzymania się ściśle litery tegoż prawa, ale w takim tekście powinno być to wyraźnie zaznaczone.

Co do samej koncepcji tworzenia poradnika, nie włączę się w jego tworzenie, bo to wywarzanie  wyważanie otwartych drzwi. Jest sporo dobrych publikacji na stronie miasta dla rowerów, lub na polskanarowery z ilustracjami i przykładami, więc nie będę wymyślał koła na nowo.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2014, 11:45:48 am wysłana przez kaczor1 »

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 16, 2014, 10:27:02 am »
@Szydziu - jak mnie złapie Policja i każe zapłacić - trudno. Moja wina, zapłacę.
Ale z drugiej strony zobacz - ja mam na koncie w tym roku powiedzmy 3.600km. Z tego mooooże na chodniku przejechałem 25-30km?
A co mają powiedzieć Devilio czy Antonowitch którzy proporcje mają zupełnie odwrotne?
I ja mam się czuć tym złym, przeraźliwym rowerzystą czyhającym na życie biednych pieszych? LOL :D

Się tak nie rozpędzaj Sztormiku, jak masz ochotę znowu się kłócić i przekonywać wszystkich że ulica jest cacy a reszta dla tchórzy i dla jakiś bobasków to sobie daruj. Jak chcesz wal ulicą, przepisy znam i wiem kiedy mogę jechać ulicą, a kiedy nie. I nie ja tworzę swoje własne przywileje i prawa tylko ty bo tak ci wygodniej. Wiec daruj sobie, u mnie w Gdańsku jest wiele DDR i jak mogę to jadę nimi, a jak nie mogę to staram się jechać tak, żebym był bezpieczny bo wiem ile wariatów jest na ulicy, na chodnikach, na ddr - wszędzie. Ale wybieram spotkanie z pieszym niż z autem i nie będę jechał środkiem pasa na ulicy z dozwoloną 70km/h bo wielki rowerzysta storm tak napisał. Jak chcesz to sobie tak jeździj. Ja wolę ddr i mniejszy stres o swoje życie i tyle. Poza tym masz chyba jakiś problem ze sobą skoro wiecznie wszystkich posądzasz o tchórzostwo. Daj sobie spokój i nie wszczynaj kłótni na nowo co?
Rob co chcesz ze swoim życiem zdrowiem itd a od ludzi, którzy postępują inaczej się odpitol co? I nie jeżdżę po chodnikach tylko po ddr gdzie mogę.

I jeżeli tworzysz swoje własne przepisy bazując na swoich doświadczeniach to może to zaznacz co? A nie wciskasz potem komuś kit co ktoś może a co nie, weźmiesz potem na siebie np. mandat albo szkodę jaką ktoś wywoła dzięki twojemu "poradnikowi"? Raczej wątpię. Jak masz pisać poradnik to napisz go zgodnie z OBOWIĄZUJĄCYMI OBECNIE przepisami w kraju a nie w twojej głowie.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 16, 2014, 11:19:42 am »
@DeVilio - http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2448.0  Specjalnie dla ciebie wątek, gdzie będziesz mógł na mnie wylewać tony pomyj i swoich żali, że nie umiesz poruszać się po jezdni jak inne normalne pojazdy poziome.

@Kaczor - proszę o wskazanie błędów w tym co napisałem - chętnie je poprawię w pierwszej wiadomości.
A odnośnie czy warto pisać poradnik - moim zdaniem tak. Żeby ludzie wsiadający na normalny rower czyli poziomy - wiedzieli że można nim jeździć na wszelkich drogach gdzie dozwolone jest poruszanie się rowerem. Że nie jest to nic strasznego - a wręcz przeciwnie. Coś co robi się z przyjemnością :D

P.S. Zmieniłem tytuł wątku, tak aby nikt nie miał pretensji o to, że zachęcam kogokolwiek do łamania Prawa o Ruchu Drogowym.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: [Mój punkt widzenia] Jak jeździć na rowerze?
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 16, 2014, 11:53:12 am »
@Storm

Nie jestem święty i również zdąża mi się, przejechać po pasach (w dwóch miejscach nawet codziennie), gdy brak jest przejazdu dla rowerów, lub podjechać przez osiedle pod klatę po chodniku, i nie będę ściemniał, że grzecznie zsiadam i codziennie prowadzę rower 100m - kto mi w ten kit by mi uwierzył. 
Mi nie chodzi o to, że popełniłeś w tekście błąd. Po prostu uważam, że warto zmienić formę, np warto podeprzeć się konkretnymi zapisami z PoRD jednocześnie dodając własny komentarz do danego zapisu, zwłaszcza jeśli przepis jest różnie interpretowany.

A ostatnio z poradników natknąłem się na to:
http://polskanarowery.sport.pl/blogi/w-lodzi-na-siod/2013/11/rowerem_w_korku/1

Zaledwie 9 zasad, a jakże sensownych - Tego ostatniego, z tymi pedałami tylko nie rozumiem  ;)

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 16, 2014, 12:36:24 pm »
@Storm
Zaledwie 9 zasad, a jakże sensownych - Tego ostatniego, z tymi pedałami tylko nie rozumiem  ;)

Właśnie ostatnio jadąc trekkingiem i bezmyśnie omijając spowalniacz po poziomkowemu - przy samym krawężniku - przywaliłem dość mocno i w pierwszej chwili nie mogłem pojąć co się stało...

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 16, 2014, 01:31:13 pm »
@ kaczor dzięki że powiedziałeś co chciałem przekazać. W zasadzie nie umiałem swoich mysli obrać w odpowiednie słowa. ;)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 31, 2014, 12:06:10 am »
Ale z drugiej strony zobacz - ja mam na koncie w tym roku powiedzmy 3.600km. Z tego mooooże na chodniku przejechałem 25-30km?
A co mają powiedzieć Devilio czy Antonowitch którzy proporcje mają zupełnie odwrotne?
I ja mam się czuć tym złym, przeraźliwym rowerzystą czyhającym na życie biednych pieszych? LOL :D

Storm wpadnij do Tarnowa to zobaczysz gdzie wpieprzono rowerzystów. Na chodniki.
W praktyce to wygląda tak: jedziesz ulicą około 30km/h potem mościk i z górki ponad 50 i u zjazdu znak zakazu jazdy dla rowerów i obok na chodniku znak że masz go dzielić z pieszymi mającymi pierwszeństwo. Sam osobiści łamię przepisy i wpierdzielam się na ulicę bo jest równiej niż na chodnikach, jak barany wyjeżdżają spod podporządkowanej to puszczają Cię bo masz pierwszeństwo i kropka. A jak jedziesz chodnikiem to nie dość że mają w dupie pas dla pieszych i rowerzystów to jeszcze zajeżdżają drogę i się dziwią że ich korbą straszysz. Wczoraj bym skasował dwóch idiotów którzy wymusili pierwszeństwo jadąc ścieżką rowerową. Po chodniku fajnie się jeździ jak jest późno, brak pieszych i masz pewność że nikt Ci w dupę nie wjedzie. Problemem są natomiast wyjazdy z podporządkowanych bo idiotów nie brakuje. A jak chcesz pocisnąć to na jezdnię się ładuję i jadę metr od krawężnika. Tak ja Stormiaku jeżdżę, tak więc nie pisz w moim imieniu bo nie wiesz. Wypowiadaj się na swój temat i swojej jazdy.  Jeździć natomiast trzeba bezpiecznie, bez względu na znaki, nie ważne czy na chodniku czy na ulicy. Jak zapierdzielasz i wiesz że można i nikomu nic się nie stanie to czemu nie, a jak przewidujesz zagrożenie to wiesz co robić. Jeździć trzeba umieć Storm, znaki prowadzą za rękę i są dla ludzi którzy lubią jak Państwo wyręcza ich w myśleniu. Typowa PISowa logika dla ludzi bez wyobraźni i baranków bożych których trzeba strzyc ile wlezie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2014, 12:08:40 am wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 31, 2014, 10:48:27 pm »
Typowa PISowa logika dla ludzi bez wyobraźni i baranków bożych których trzeba strzyc ile wlezie.
To było nie na miejscu.
Nie wolno tak im tego wytykać. Życie ich już i tak dostatecznie pokarało. ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 31, 2014, 11:34:36 pm »
Typowa PISowa logika dla ludzi bez wyobraźni i baranków bożych których trzeba strzyc ile wlezie.
To było nie na miejscu.
Nie wolno tak im tego wytykać. Życie ich już i tak dostatecznie pokarało. ;)

Eeee, przepraszam, czy Wy chcecie powiedzieć, że ja jestem PiSowcem?

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 01, 2014, 12:50:03 am »
Retoryka polityczna jest silna bo w kraju mamy syf.

Jednak wracając do tematu głównego jeździć należy z wyobraźnią nie ważne czy rowerem czy autem czy innym pojazdem, nie ważne czy po chodniku czy ulicy.
To czy możesz po ulicy czy chodniku regulują znaki. Ja u siebie mam wiele odcinków gdzie na ulicy mam zakaz ruchu dla rowerów i muszę z pieszymi dzielić ruch.
Jazda po chodniku i ulicy, każda ma swoje zalety i wady. Wybierajcie tak aby dojechać do celu i aby nikogo nie potrącić, zawsze z wyobraźnią i oczami wokół głowy.

Co do zasad ruchy nie w każdym przypadku ustawione znaki odzwierciedlają to jak powinno być w danym miejscu.
Pomijam kończące się ścieżki przed wyjazdem podporządkowanej bo komuś łatwiej było postawić 2 znaki niż wymalować pasy dla roweru.
Wiele znaków jest ustawianych na siłę (bezpieczne Państwo) Państwo na każdym kroku ustalając wiele zakazów i nakazów traktuje ludzi jak zwykłych debili.
A niebiescy panowie dbają abyśmy czasem nie musieli myśleć inaczej lub musieli się wysilać nad sensem danego rozwiązania prawnego. To jak będą wyglądały drogi którymi jeździmy też zależy od rządu i stanowionych ustaw tak więc nie uda się uniknąć polityki. Tu też wybierajmy dobrze ;))) (ale agitacja co ;))) )

Ja osobiście lubię agresywną jazdę, slalom pomiędzy ludźmi i jeszcze nikogo nie potrąciłem. Między autami tez uwielbiam jeździć zwłaszcza gdy stoją w korku.
Więcej mocy, adrenaliny, endorfiny to lubię.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2014, 12:53:25 am wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 01, 2014, 01:19:02 am »
Ja osobiście lubię agresywną jazdę, slalom pomiędzy ludźmi i jeszcze nikogo nie potrąciłem. Między autami tez uwielbiam jeździć zwłaszcza gdy stoją w korku.
Więcej mocy, adrenaliny, endorfiny to lubię.
W to mi graj :-) Nakręcone na singlu 26" przełożenie 52:16
https://www.youtube.com/watch?v=5HUycGX03E8
https://www.youtube.com/watch?v=5nf7ffuaW8o
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2014, 01:20:39 am wysłana przez live_evil »