Autor Wątek: Rurki prowadzące łańcucha  (Przeczytany 8175 razy)

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
Rurki prowadzące łańcucha
« dnia: Maja 14, 2014, 08:41:17 pm »
Witam i jak w temacie pytam: Z czego robicie te rurki prowadzące łańcuchy?
Żeby nie było, to przegrzebałem trochę forum, a przede wszystkim poprzyglądałem się różnym waszym realizacjom. No i wolę zapytać, bo piszecie coś o pexach (klasyczne rurki Alu-Pex-Alu do ogrzewania podłogowego?) a mnie jeszcze dręczy kwestia średnicy rurki.
Podpowiecie? :)
Z góry (czy też z dołu) dziękuję!
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

golden

• całkiem inny wariat
Odp: Rurki prowadzące łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2014, 08:48:24 pm »
Witam ja zastosowałem rurki z Tekalanu o średnicy zewnętrznej 16mm,wewnetrznej 12mm bardzo dobrze się spisuje można kupić w sklepach z pneumatyką.Pozdrawiam

christophorus

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2014, 09:16:33 pm »
Ja kupiłem rurkę polietylenową, bo nie jest droga, sprzedają na metry i chyba dostać ją to też nie jest trudno.
Kupowałem ją w firmie zajmującej się sprzedażą rur, węży itp..
Moja ma chyba 14 mm średnicy wewnętrznej.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2014, 09:50:08 pm wysłana przez christophorus »

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2014, 09:27:37 pm »
pexach (klasyczne rurki Alu-Pex-Alu do ogrzewania podłogowego?)
Cześć, ja zakupiłem w castoramie za 0,87pln/mb. Średnica, hmm, 16mm ale teraz nie pamiętam czy wewnątrz czy zewnątrz - łańcuch luźno pracuje w rurce. Do mojego mtb kupiłem z DUŻYM  >:( zapasem 3 mb

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2014, 10:57:10 pm »
Najlepiej rurke z teflonem PTFE - małe opory i większa trwałość :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2014, 11:45:52 pm »
Jak Was czytam, to dochodzę do wniosku, że ja wydałem całą fortunę na swoją rurkę :P

Ja zakupiłem ją w sklepie z częściami do maszyn rolniczych i ciężarowych, który oznaczony jest jako przewód pneumatyczny/hydrauliczny właśnie do ciężarówek. Płaciłem 10,10 zł za metr, a kupiłem całe 3 mb. Średnica zewnętrzna - 15 mm, wewnątrz 11,4 mm (ścianka 1,8 mm).

Następnym razem trzeba się wysilić i kupić coś 'lżejszego', jeśli chodzi o cenę, bo jak napisałeś darznur, zapłaciłeś za metr rurki niecałą złotówkę. Toż to kolosalna różnica! :P

Pozdrawiam

darznur

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 15, 2014, 06:07:28 am »
Jak Was czytam, to dochodzę do wniosku, że ja wydałem całą fortunę na swoją rurkę :P

Ja zakupiłem ją w sklepie z częściami do maszyn rolniczych i ciężarowych, który oznaczony jest jako przewód pneumatyczny/hydrauliczny właśnie do ciężarówek. Płaciłem 10,10 zł za metr, a kupiłem całe 3 mb. Średnica zewnętrzna - 15 mm, wewnątrz 11,4 mm (ścianka 1,8 mm).

Następnym razem trzeba się wysilić i kupić coś 'lżejszego', jeśli chodzi o cenę, bo jak napisałeś darznur, zapłaciłeś za metr rurki niecałą złotówkę. Toż to kolosalna różnica! :P

Pozdrawiam
bo ja mam projekt niskobudżetowy  ;D

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2014, 07:17:00 am »
Następnym razem trzeba się wysilić i kupić coś 'lżejszego',

A kto zabroni biednemu bogato żyć ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2014, 10:39:21 am »
zbiegusek, w B-towie na ul. Przemysłowej w sklepie z częściami do ciężarówek mają czarne Tekalany po bodajże 12 zł/mb.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2014, 10:52:14 am »
Dzięki za wszystkie informacje - pokazały, że nie ma jedynie słusznej ruły ;)
Na dziś sobie odpuszczę - użyłem rury PP do instalacji wodnych fi16. Większy problem, jak to dobrze zamontować by ona rządziła łańcuchem a nie odwrotnie :)
Te Tekalany to będę musiał pomacać na żywo...
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2014, 11:13:27 am »
Naprawdę polecam Tekalan ,pod wpływem temperatury formujesz pożądany kształt i łańcuch bardzo cicho pracuje .

Majsterkowicz

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2014, 11:15:01 am »
Ja swojego tekalana grzałem nad palnikiem kuchenki gazowej. Mały płomyk i grzanie części rurki, najlepiej dookoła. Potem formowanie. Można na kolanie, na czymkolwiek.
Unikaj małych promieni gięcia, bo może się rurka załamać, a i łańcuch w niej prowadzony, będzie strasznie żarł ścianki.

darznur

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 15, 2014, 01:54:25 pm »
Ja swojego tekalana grzałem nad palnikiem kuchenki gazowej. Mały płomyk i grzanie części rurki, najlepiej dookoła. Potem formowanie. Można na kolanie, na czymkolwiek.
Unikaj małych promieni gięcia, bo może się rurka załamać, a i łańcuch w niej prowadzony, będzie strasznie żarł ścianki.

Dlatego wybrałem gięcie na zimno - PEX- a  :D

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 26, 2014, 07:12:49 pm »
Włączę się z pytaniem o sposób montażu rurek. Jak rozumiem muszą być zamocowane w sposób elastyczny, żeby dopasować się do przebiegu łańcucha przy różnych przełożeniach. Tylko że łańcuch zmienia swoje położenie zarówno w pionie jak i poziomie i nie ma jednego punktu przez który zawsze przechodzi. Mógłbym zamontować rurkę do ramy zostawiając jej pewną swobodę żeby układała się przy zmianie przełożeń z przodu, ale wtedy przy zmianie przełożeń z tyłu będzie się zmieniał kąt pod jakim łańcuch wchodzi do rurki.
Jak macie to rozwiązane w swoich konstrukcjach?

darznur

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2014, 09:15:04 pm »
... być zamocowane w sposób elastyczny, żeby dopasować się do przebiegu łańcucha przy różnych przełożeniach. Tylko że łańcuch zmienia swoje położenie zarówno w pionie jak i poziomie i nie ma jednego punktu przez który zawsze przechodzi. Mógłbym zamontować rurkę do ramy zostawiając jej pewną swobodę żeby układała się przy zmianie przełożeń z przodu, ale wtedy przy zmianie przełożeń z tyłu będzie się zmieniał kąt pod jakim łańcuch wchodzi do rurki ...
Ja też tak myślałem i na początku, ponieważ nie mam stojaka montażowego, zrobiłem "parę" kilometrów z ucinaczkami i trytytkami. Jechałem, słuchałem, doginałem, mocowałem i tak następne "parę" kilosów. Plusem "paru" kilometrów było to, że rurka ocierała się o elementy ramy i znalazła sama miejsce. Minusem było to sam napisałeś, nie na wszystkich biegach chodziło (gładko) równie cicho / głośno. A później zrobiłem tak: wybrałem na jakim blacie i na jakim trybie chcę mieć duży spokój, spokój i hałas i tak umocowałem rurki obejmami by się nie przesuwały. Następnie poskracałem rurki tak by generowały jak najmniej hałasu. Ponieważ użyłem pex-y, wloty i wyloty porozcinałem w "dzwon" by łańcuch miał więcej luzu. No i ... jestem zadowolony.
Tak naprawdę to jeśli chcesz mieć jak najcichszy łańcuch = małe straty w napędzie, to pozostają rolki mocowane pływająco na ośce. Paru formułowiczów też mi to polecało ale ja poszedłem na łatwiznę.