Autor Wątek: Witam z Wołomina!  (Przeczytany 4646 razy)

mlato

• sympatyk
  • *
Witam z Wołomina!
« dnia: Maja 08, 2014, 10:36:57 am »
Witam Wszystkich,

Od miesiąca przeczytałem tysiące wątków na temat poziomek, zaczepiłem jak się okazało Kaczora na ulicy, żeby się bliżej dowiedzieć o co chodzi (dzięki za czas Kaczor) , ale nadal jestem bez poziomki. Nie mogę  dogadać  się   na holenderskim maarkplaats, podobał mi się model Trans Velogic ale Maciej z Oławy też już się tym nie zajmuje, więc bardzo  liczę na Waszą pomoc,

Dojeżdzam około 23 km z Wołomina, tak że ostanie 20-30 % trasy to korki warszawskie .
I mam dylemat co to zakupu poziomki u Rocka, byłem u niego w ten weekend poświęcił mi dużo czasu, rowery cenowo też są w miarę.
Ale to rowery na dwa koła 26 cali -  fajnie, że są pewnie bardziej widoczne na ulicy ale z drugiej są na tyle wysokie, że przy wzroście 170 cm dość ciężko się podeprzeć nogą - mam pytanie czy to duży problem przy codziennej jeździe ? Czy można/warto  się przyzwyczaić? Czy może lepiej poszukać czegoś na 20 cali w przednim kółku?

Pozdrawiam serdecznie, Mirek

Mociumpel

• całkiem inny wariat
Odp: Witam z Wołomina!
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2014, 12:01:34 pm »
Jesli jestes zdecydowany na 100% to kup nówke full wypas amortyzowana, jesli "przemysliwasz jedynie mozliwości" zerknij na używki - na szybko cos takiego jest http://allegro.pl/rower-poziomy-i4191777441.html zapytaj.

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2014, 12:08:03 pm »
Cześć mlato. Co do kół 26cali to powiem tak ja jestem niewysoki mam 175 i jeżdżę swb na kołach 26 cali ,tu link do niej: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2079.msg29670#msg29670 , fotelik jest na wysokości o ile dobrze pamiętam 67cm ale po przyzwyczajeniu się nie mam problemów z ruszaniem. Na tym forum jest wielu użytkowników z okolic Wawy więc najlepiej spotkaj się z nimi i sam sprawdzisz czy lepiej jest ci jeździć na 26 czy 20 calowych kołach.
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2014, 09:06:14 am wysłana przez władek8 »

mlato

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2014, 01:32:37 pm »
Extra wygląda Twój rower, Rocka jest dość podobny :

tylko wygląda mniej proporcjonalnie- może dlatego że ma z przodu amortyzator, co podnosi suport do góry,  chyba jest też  krótszy - wydaje mi się że gdybym miał  o 5 cm wiecej to też bym już dał radę.
Widzę też że jego rower ma dość duży kąt siedzenia- może dlatego jechało mi się dość dziwnie, nawet mimo poprawki na pierwszy raz 

mlato

mlato

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2014, 01:49:11 pm »
Jesli jestes zdecydowany na 100% to kup nówke full wypas amortyzowana, jesli "przemysliwasz jedynie mozliwości" zerknij na używki - na szybko cos takiego jest http://allegro.pl/rower-poziomy-i4191777441.html zapytaj.

Widziałem ten rower, ale nawet na próbę chciałbym mieć chociaż z tyłu amortyzator, bo droga jest na niektórych odcinkach koszmarna. Ach te ceny nówek ....
mlato

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 16, 2014, 08:17:59 pm »
A myślałeś może nad własnoręczną konstrukcją?

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 17, 2014, 07:36:42 am »
Jak chcesz, to możesz wpaść do mnie i przymierzyć się do SWB 20" z przodu. Do Wołomina mam raptem 30 km.

mlato

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2014, 07:30:50 am »
Chętnie wpadnę, dzisiaj miałem wprawdzie wysłać specyfikację do Rocka na 26 cali ale nie do końca jestem przekonany jak to się sprawdzi na mieście, podasz mi kontakt do siebie?

mlato

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2014, 08:15:42 pm »
Trochę czasu minęło od wizyty u Tomo,  bo w międzyczasie upomniał się o mnie NFZ-   no wielki szacun dla Twojej konstrukcji Tomo!
Chyba nie pójdę Twoim śladem bo  już w tym tygodniu mam dostać swoją poziomkę SWB 20/26! Mam nadzieję że będzie w stanie w jakim jest na zdjęciach sprzedającego:) 

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2014, 08:42:15 pm »
No to gazem na zlot :)