Autor Wątek: Nowy fan poziomek wita  (Przeczytany 5852 razy)

władek8

• wyczynowiec na poziomie
Nowy fan poziomek wita
« dnia: Lipca 24, 2013, 08:09:45 pm »
Na poczatku przedstawie sie mam na imie Piotr jestm studentem. Od okolo pol roku interesuje sie rowerami poziomymi. Własnie ukonczylem budowe mojej pierwszej poziomki. Probna jazda wypadła bardzo dobrze jezdzi sie wygodnie, na poczatku troche dziwne uczucie pedalowac poziomo  ;D. Jest jeszcze kilka detali do dokonczenia i moge ruszac na dalekie wycieczki.
https://lh3.googleusercontent.com/-xn6UjHyiW2A/UfAh2xtm0XI/AAAAAAAAAA0/tLY39W9x--c/w945-h709-no/CAM00114.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-jxufalUM-Rg/UfAh2nz3cWI/AAAAAAAAAAw/UDgAqV3EVv8/w945-h709-no/CAM00115.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-ZL3REBI_hZw/UfAhzIr-tcI/AAAAAAAAAAk/VgX5yKbYoP4/w945-h709-no/CAM00116.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-rEu4CzKb7k0/UfAiIVxY50I/AAAAAAAAAA8/NYfRn6BgXGM/w945-h709-no/CAM00117.jpg

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
Odp: Nowy fan poziomek wita
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2013, 08:47:42 pm »
Witamy serdecznie,

Bardzo zgrabna konstrukcja jak na pierwszy raz:) Zastanawia mnie ten dziwny przekładaniec łańcuchowy - wydaje mi się że problem załatwiła by w środku jedna duża rolka, lub nawet podpasowana największa koronka typu mega range na najprostszym łożysku. Po mojemu natomiast dał bym część górną napinającą w jedenj prostej rurce a dolną powrotną podwiesił na rolce lub wygiętej łukowato rurce. Sam zobaczysz różnicę w dzwięku i sprawności.
Mam nadzieję że nie masz konfliktu korba- koło lub koło - but ...wygląda na wysoko prawdopodobne bliskie spotkanie...
Usmiech (pozytywny) wywołała u mnie ukształtowana część kierownicy  - mogłeś poćwiczyć spawanie:) i cięcie :> Jestem zwolennikiem zawiasu ale co kto lubi

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

władek8

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2013, 09:21:40 pm »
Dzieki za wyrazenie opini  Bryxon. Prowadzenie łancucha moze rzeczywiscie troche dziwnie wyglada ale to dlatego ze pierowtnie jako napinacz miała byc zastosowany aparat przerzutek i on krzyzował łąncuch. Moze w przyszłosci zastosuje twój pomysł z jedna rolka i jedna rurka. Kolizji korba-kolo-but na szczescie nie ma. Co do kierownicy to  jak zauwzyłes ma rzeczywiscie troche smieszany kształt ale to dlatego ze gdy ja robiłem to wydawało mi sie ze w ten sposób bd mniej ograniczac widocznosc ale jak sie teraz na to patrze to chyb a bez róznicy była by prosta kierownica  ;D
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2013, 01:37:40 pm wysłana przez władek8 »

karol

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2013, 03:39:04 pm »
Rolka zdecydowanie zmniejszyła by opory łańcucha

władek8

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 13, 2013, 09:27:19 pm »
Napewno kiedys zastosuje rolke moze w nastepnej konstrukcji :). W tej pierwszej poziomce z braku doswiadczenia myslałem ze łancuch bedzie brudził spodnie podczas jazdy i dlatego zastosowałem weze.

MYSH

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2013, 09:40:24 pm »
we
myslałem ze łancuch bedzie brudził spodnie podczas jazdy i dlatego zastosowałem weze.
Rower podobny do mojej konstrukcji:)
Weże to dobre rozwiązanie w każdym rowerze i nie raz się przydają, ale to nie wyklucza zastosowania rolki i węży ale te ostatnie przydają się tylko w miejscu gdzie faktycznie łańcuch może dotykać spodni/nóg w tylniej części to tylko niepotrzebne dodatkowe opory łańcucha:)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2013, 09:44:44 pm »
Naprawdę fajnie wyszła jak na pierwszego pozioma. +1 dla zastosowania rolek.

władek8

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2014, 12:17:38 pm »
Nowe foty

Zmienione prowadzenie łańcucha teraz są 3 rolki, zmieniona kierownica z śmiesznie krzywej na zawiasową, możliwość regulacji długości suportu wczesniej suport był przyspawany na stałe.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2014, 12:36:48 pm wysłana przez władek8 »