Autor Wątek: decathlon opony  (Przeczytany 11834 razy)

golden

• całkiem inny wariat
decathlon opony
« dnia: Kwietnia 23, 2014, 08:30:17 am »
Mam pytanie do was wiecie może czy te oponki są cos warte czy może o nich zapomnieć  http://www.decathlon.pl/700x23-dynamic-s-nieb-x2-id_8176382.html

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: decathlon opony
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2014, 12:36:54 pm »
PrzyczepnośćBieżnik semi-slick, zapewniający lepszą przyczepność.
Na zdjęciu semi-slicków jakoś nie widzę... Widać za to czystą powierzchnię gumy, niczym dętka ;) Wniosek, albo ktoś się nie zna na oponach, albo faktycznie oponka ma semi-slicka, a zdjęcie nie przedstawia sprzedawanego przedmiotu.
IMHO, można ją obejrzeć, choć ja bym w ciemno nie kupił ;)

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2014, 01:53:23 pm »
Kończą się oponki w moim hr700 muszę zmienić na coś sensownego w rozsądnej cenie pod uwagę biorę jeszcze Schwalbe lugano ,continental ultra sport i vittorie zafiro.Musze wpaść do Decatlona i zobaczyć te gumy

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 23, 2014, 03:52:53 pm »
a wbiję się w temat oponek, za co sorki, ale czy są i co sądzicie jeżeli są opony pełne 20 cali i jak są to ile kosztują i gdzie można kupić i czy jest sens?
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 23, 2014, 06:16:41 pm »
Mam pytanie do was wiecie może czy te oponki są cos warte czy może o nich zapomnieć
Wagowo fajne, ale bardzo wąskie - na poziomym mogą być dobicia.

a wbiję się w temat oponek, za co sorki, ale czy są i co sądzicie jeżeli są opony pełne 20 cali i jak są to ile kosztują i gdzie można kupić i czy jest sens?
Są, bardzo ciężkie i twarde do tego trudne do dostania. Kiedyś udało mi się takie obejrzeć na ruskim składaczu  wrażenia bliskie jechaniu na samej obręczy :)   Imho lepie pójść w kierunku mleczka uszczelniającego do dętek.  Dawno dawno temu zakładałem temat o pełnych oponach robionych w technologi - guma + pęcherzyki powietrza, te były lżejsze i miały kilka twardości do wyboru.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2014, 06:36:29 pm »
Na mojej poziomce mam 700x23c jest dość twardo ale to na szose typowo raczej po krawężnikach nie skacze ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 23, 2014, 06:41:07 pm »
Czyli wiesz co robisz zakładając takie oponki :) Myślę że te detatlonowe są warte spróbowania  z bardziej budżetowych fajnie mi  się jeździ na kendach kwest - niestety po deszczu bardzo chlapią i mocno tracą na przyczepności na mokrym.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 23, 2014, 07:25:19 pm »
Miałem Kwesty wiem o co chodzi właśnie  przyczepność też zwraca moja uwagę te decathlony są gładkie i to mnie boli schawlbe lugano ma lekki bieżnik tak samo vittoria i maxxis

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 23, 2014, 07:28:42 pm »
Czyli wiesz co robisz zakładając takie oponki :)
Czasami "nie chcem ale muszem" - dla koła 24" jest czarna dziura w rozmiarówce opon - 507 ETRTO zaczyna się od szerokości 40mm (1,5"), 520 ETRTO z kolei zaczyna i kończy na 23mm. A człowiek naiwny chciałby coś w przedziale 28-32mm ;-)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 23, 2014, 09:36:31 pm »
A jakie macie doswiadczenia w jezdzie na slikach?
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 23, 2014, 09:48:10 pm »
Na slickach miałem przyjemność jechać, jednak nie na poziomce, a na kolarzówce kolegi. Oponka miała bodaj 1" może 1,25" to max. Pompować to trzeba minimum 5-6 barów, a nadaje się tylko na równiutkie nawierzchnie. Wszelkie małe kamyczki, łaty po dziurawym asfalcie wyłapywane są przez rower, a następnie przekazywane wprost w dupsko albo nadgarstki.
Wrażenia? Szybciorem się rozpędza, a także i Vmax całkiem całkiem, ale o komforcie zapomnij. Ujmując troszkę ciśnienia drastycznie podnosisz ryzyko dobicia opony do obręczy, a to w najłagodniejszym przypadku skończy się dziurawą dętką, a najgorszą... Lepiej nie mówić.

Osobiście będę polecał Kendy Kwest, wcześniej już wspominane przez kolegów wyżej. Wersja 1,5" jest moim zdaniem dobrym kompromisem między niską masą - szosa oraz możliwością stosowania niższego ciśnienia (nawet i 2 bary, choć lepiej jest mieć te 2,5 najbidniej), co zwiększa komfort. Jazda w deszczu faktycznie nie jest super komfortowa, ale mnogość dostępnych błotników do rowerów na koła 20" oraz 26" sprawia, że tę niedogodność łatwo jest pokonać ;)

Pozdrawiam

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 23, 2014, 09:49:10 pm »
A jakie macie doswiadczenia w jezdzie na slikach?
Jak pierwszy raz jechałem na slickach jakieś 16 lat temu, to zaliczyłem glebę na pierwszym zakręcie z powodu odrobiny piasku.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 05, 2014, 12:40:43 pm »
Panowie czy może ktoś wie co będzie lepsze vittoria zaffiro czy continental ultra sport w rozmiarze 700x28c chodzi o typ opon i wytrzymałość ktoś posiadał takowe może się wypowie.

dziantek

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 05, 2014, 10:54:53 pm »
Nie posiadam żadnej, więc się wypowiem...brałbym Micheliny, potem Lugano, dalej Continentale, a na końcu Zaffiro. W tym przedziale jeśli trudno ci zdecydować, to nienajgorszym kryterium jest po prostu wygląd zewnętrzny...oraz cena. Bierz te, które pasują ci do trampek. Może warto postawić na markę, popularność i wybrać opony, które mają najwięcej opinii w ogóle, ale proporcjonalnie opinii negatywnych będzie pewnie równie wiele, a tego nie lubimy :) Zawsze znajdziesz opinie zadowolonych jak i niezadowolonych użytkowników wszystkich opon. A czemu nie zdecydowałeś się na te Micheliny?

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 06, 2014, 08:08:25 am »
Nie zdecydowałem się na Micheliny dlatego ze to pełen slick a czasami trafi się mokra droga. Continental ultra sport ma lekkie nacięcia a Vittoria zaffiro niski bieżnik i przez to są bardziej uniwersalne. Zdecydowałem też ze będzie to szerokość 28c wiec Michelin odpada.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2014, 09:51:14 am wysłana przez golden »