Bardzo wszystkim dziękuje za uwagi - pomogły
ośmiorniczką zaklej!
potem tylko szlif i z głowy
Albo mi podeślij za 120 Ci zrobię od ręki.
Panowie, mi nie chodzi o samą naprawę jako taką, bo jeśli by tak było, to faktycznie bym to zlecił.
Wyszło by w podobnej cenie (a może i taniej) , lepiej i pewnie szybciej.
Ja chciałem tą naprawę przeprowadzić głównie w celach poznawczych, a nie z konieczności.
Kaczor kup sobie taki kit do łatania, powinni mieć nawet w tym Obi niedaleko Ciebie albo jedź do casto na targówku.
Towar już kupiłem jak napisałem na początku, więc kolejnego nie będę kupował. Dokupiłem tylko szpachle z włóknem.
Kity o których piszesz są w OBI. Fajna rzecz.
Zestaw, włókno, żywica i utwardzacz. Nie trzeba się przejmować proporcjami bo te są już dobrane przez producenta.
Wystarczy zmieszać wszystko ze wszystkim. Szkoda tylko, że pracownicy OBI są tak słabo zorientowani. Szpachle i kit znalazłem z tylu na najwyższej półce, jak pożyczyłem sobie 3stopniowy stołek z innego działu, bo pracownik nie wiedział co mi chodzi - szpachla O tu jest, do drewna
Kufer połatałem w weekend.
Żywica przestała się lepić następnego dnia - miałem obawy, że źle dobrałem proporcje i będę musiał zastosować się do rad bzaborow, czyli szpachelka i dużo brzydkich słów.
Dla tych co jeszcze nie laminowali - czas pracy w karcie technicznej, to nie czas schnięcia.
Miejsce naprawy zabezpieczyłem folią stretch niczym chirurg miejsce operacji, aby się zabezpieczyć przed własna nieudolnością.
Jak się okazało, dzięki temu nie musiałem kufra wycierać, gdy żywica zaczęła podczas schnięcia wyciekać.
Wewnętrzną część dziury całą zakryłem folią i aby usztywnić, dodatkowo zakleiłem srebrną taśmą.
Kolejnym etapem będzie przylepienie włącznika do świateł do fotela
[Ciach]
Teraz jeszcze o żywicy.
Rozumiem, że lepiej naprawiać laminaty tymi materiałami, z których zostały wykonane, ale jaka tak naprawdę jest różnica pomiędzy żywicami epoksydowymi a poliestrowymi?
Nie chodzi mi nie o skład chemiczny czy zapach, a raczej o efekt finalny.
Co przemawia z tym, aby stosować jeden a nie drugi rodzaj żywicy i dlaczego.