Autor Wątek: V śląski maraton w Radlinie  (Przeczytany 13763 razy)

PCO

• sympatyk
  • *
V śląski maraton w Radlinie
« dnia: Marca 20, 2014, 07:23:06 pm »
Czy ktoś z forumowiczów wybiera się w tym roku do Radlina?

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
Odp: V śląski maraton w Radlinie
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2014, 07:04:46 pm »
Byłem w ub. roku, ale zdaje się, że znów wrócili do wariantu trasy, który niespecjalnie mnie rajcuje z uwagi na konieczność jazdy dwupasmową "wiślanką", więc tym razem nie skuszę się.

PCO

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2014, 09:27:18 pm »
Ja jednak lecę, mój tato też, więc fajnie by bylo gdyby pojawiło się więcej poziomek.

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2014, 10:58:27 pm »
Może ja dodam linka:
http://www.sokol.radlin.pl/sokol/maraton/2014/maraton2014.html

W sumie może byłbym zainteresowany nawet, muszę się zastanowić i sprawdzić czy podołam ;]
Franc? Pająk? Forrest? Inni?

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2014, 01:59:24 pm »
Śląsk to nie dla mnie - nie ten klimat, nie ten krajobraz...

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2014, 08:01:07 pm »
Zastanawiam się nad tym maratonem, tylko chciałbym najpierw zasięgnąć opinii osób bardziej zorientowanych w temacie.
Moja sytuacja wygląda tak: na pionowym bez większych problemów robiłem 100 km w jeden dzień, z przerwami. To nie był kres moich możliwości, jakoś po prostu nie wybrałem się na dłuższą trasę. Pozioma dopiero robię i to pierwszego. Na ile jazda poziomem różni się od piona? Czy wariant 300 km nie jest porywaniem się z motyką na słońce?

PCO

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2014, 08:17:14 pm »
W regulaminie jest napisane że możesz zapisać się na 150km, a jak będziesz czuł się na siłach możesz kontynuować.

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2014, 08:33:22 pm »
Wiem, tylko że grupa na 300 km startuje o 2 w nocy, a na 150 o 10 rano. W takiej sytuacji na pewno braknie czasu żeby zrobić 300. W sumie jest też zapis że można zmienić grupę w drugą stronę.
Bardziej mi chodziło o różnicę w jeździe na pionie i poziomie. Czuję że pionem spokojnie zrobiłbym 150, dlatego myślę nad 300. Tylko czy można to przełożyć na pozioma?

PCO

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2014, 09:03:05 pm »
Ja tam wole na poziomie. Jak przyzwwyczaiłeś kolana to dasz radę :)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 22, 2014, 09:56:11 pm »
Z tego co ja pamiętam ze swojej "przesiadki" 300 to jest motyka itd.. 150 to jest taki real :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2014, 10:46:04 pm »
Na ile jazda poziomem różni się od piona? Czy wariant 300 km nie jest porywaniem się z motyką na słońce?
Różni się na tyle mocno że początkowe przebiegi mogą być krótsze niż na pionie - praca mięśni w innej pozycji plus większa waga roweru robią swoje. Do tego czas na rowerze - po 8h nawet na wygodnym krześle za burkiem zadek boli. Dopracuj konstrukcje, zrób pierwsze jazdy testowe, potem poprawki ( zawsze coś wyjdzie nawet banalna zmiana kąta fotela) i dopiero potem porywaj się na dystanse.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2014, 10:33:07 am wysłana przez Yin »

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2014, 11:31:51 pm »
Zastanawiam się nad tym maratonem, tylko chciałbym najpierw zasięgnąć opinii osób bardziej zorientowanych w temacie.
Moja sytuacja wygląda tak: na pionowym bez większych problemów robiłem 100 km w jeden dzień, z przerwami. To nie był kres moich możliwości, jakoś po prostu nie wybrałem się na dłuższą trasę. Pozioma dopiero robię i to pierwszego. Na ile jazda poziomem różni się od piona? Czy wariant 300 km nie jest porywaniem się z motyką na słońce?

Tak jak napisał Yin - rower poziomy nie jest pionowym. Początki będziesz miał trudne. Tak jak i ja - na pionowcu rozpędzałem się do 30 km/h przelotowej bez problemu, a dzień po - na poziomce byłem w stanie uzyskać "asz" 21-22 km/h. Cieniutko, prawda? Ale regularne dojeżdżanie do pracy na poziomce zrobiło swoje, na liczniku stopniowo pojawiały się kolejne cyferki na 2 pozycji, aż w końcu z przodu 2 zamieniła się na 3 ;) W okolicach 1.000km było juz mi wszystko jedno czy pionowy czy poziomy. Po prostu wsiadałem i jechałem "swoje".
Reszta będzie taka jak na pionowym - stopniowe zwiększanie pokonywanych odległości rozwinie wytrzymałość tych "poziomych mięśni" i będą one w stanie ciągnąć dłużej i z większą mocą.
Ale - jestem pewien, że jak już zrobisz te 100km - zobaczysz, że ich pokonanie na poziomce przyjdzie ci łatwiej niż na pionowcu i będzie okupione znacznie mniejszymi bólami czegokolwiek.
Wariant 300km przy pozostałych 3 miesiącach do startu, zakładając, że już masz poziomkę ale jeszcze na niej nie jeździłeś - moim zdaniem to może być za dużo. Wszystko zależy od tego ile będziesz jeździł. Jak szybko zrobisz pierwsze kilometry, opanujesz rower i jak szybko zbudujesz mięśnie poziome. W tej chwili bym obstawiał może 150km, jeśli będziesz jeździł powiedzmy tylko do pracy i z powrotem po 20-40km dziennie. Ale jeśli będziesz jeździł więcej to i większe odległości staną się bliższe twoim możliwościom.

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 23, 2014, 11:42:12 am »
Właśnie na takie odpowiedzi liczyłem, wielkie dzięki. Czyli w tej chwili biorę pod uwagę dwa warianty, 300 pionowym lub 150 poziomym. Zależy od tego jak wyjdzie mi ujeżdżanie pozioma.
Jeszcze raz dziękuję.

storm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 23, 2014, 02:41:52 pm »
@PavvelB - chyba popełniasz pewien błąd... Ja bym brał pod uwagę już tylko 150km na poziomce, a pionowca kompletnie odpuścił ;)
Szkoda zdrowia ;)

PCO

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 23, 2014, 02:56:48 pm »
Popieram storma :).