Poniewaz jestem na etapie zgrywania szczegółów informacje poniżej:
1. "rozdziaw" wahacza w velogicach to 135mm a wiekszosc nexusów ma szerokoc ok. 130 wiec sie zmiesci ale konieczne beda podkladki
2A. jesli beda dwa blaty z przodu konieczny bedzie "naprezacz" lancucha czyli albo przerzutka (zaleznie od skoku zebatek na przodzie wystarczy mały lub sredni wozek - ten wskazany przy kompaktach szosowych np 53/39 , 52/39 lub 50/34)
2B. rozwiazaniem finezyjnym/eleganckim bedzie uzycie napinacza z serii Alfine
3. jako nexusa polecam wersje na wolnobiegu z serii red Line (taki usprawniony nexus na łozyskach walcowcyh i z lepszym uszczelnieniem - seria SG-8R25 i pochodne i nowsze SG-8R36 i pochodne.
4. Wolnobieg na V-brejki lub ew. rolkowy ma wyższa sprawność - co w praktyce przedklada sie na mniejsze opory toczenia - w praktyce kolo dluzej sie kreci

niz z torpedem lub inaczej - odczucia "lżejszej jazdy" dla osoby jezdzacej dotychczas na przerzutach sa odczuwalne ...
5. w ostrej jezdzie po pagorach na kilkukrotnych dłuuuuugich zjazdach rolkowy sie przegrzewa i ... traci mocno na sile hamowania.
6. klamkomanetka ze wskaznikiem biegu jest lepszym rzowiazaniem niemniej aby zejsc z najwyzszego biegu na najnizszy tzreba "wyklikac" kilka razy - obrotowe przy miejskim ruchu MOGĄ łapac szybciej luzy - manetka jest precyzyjniejsza.
7. w nexusie klamkomanetka stanowi jedno z "przerzutnikiem" czyli cyngle sa zintegrowane z hamulcem - mozna zastosowac cyngle z Alfine - wystepuja jako samoistne urzadzenie bez klamek. problem polega na tym ze czasem jest problem z takim ustawieniem klamkomanetki aby uzyskac wygodny sposób wzrucania i zrzucania biegów.
8. klamki przy uzyciu cyngli z Alfine moga byc dowolne - nawet do tej pory uzywane.
9. zebatke na piaste Nexusa dobrze dobrac w taki sposob aby na 5 biegu (ktory jest przelozeniem bezposrednim - czyli to co wkladamy na przodzie leci na zebatke tylna a ta napedza kola bez posrednictwa przekladni planetarnej bezposrednio na koła - osiagac predkość najczesciej utrzymywana dla danej kadencji. Dostepne sa 16 - 23 zeby stad mozna dobrac dosc precyzyjnie zaleznie od kola na tyle.
10. zalecana do Nexusa szerokosc łancucha to 8-9 - w zasadzie nalezy dobrac ja pod przedni blat.
Powyższe sa efektem przemyslen wlasnych, "przeczytan" literatury netowej, forów zagranicznych i prób wlasnych w zaprzyjanzionym sklepie rowerowym ktory dla prob pozyczył rower z nexusem 8 i dodatkowo ku mojej uciesze wymienił kola na przodzie i tyle na takie ktore w przyszlosci bede posiadywal u siebie ...
Moja kombinacja to przod 53/39 170mm, tyl piasta nexus (mozliwe ze nowosc ktora wejdzie na rynek SG-8R46 - lzejsza wersja wolnobiegu 36) i zebatka 16, kola 20 cali z opona 20x2.20 pompowane na 110 PSI, napinacz Alfine, manetka Alfine i klamki V-brejki przod i tyl.
W okolicach marca powyzsze wyjedzie i wtedy podziele sie spostrzezeniami z praktycznej jazdy - obecnie testy sa raczej szczatkowe ale choc wykonywane na pionowych to pokrywaja sie z teoretycznymi zalozeniami co do założen.
Powyzsza konfiguracja przy kadencji 80-90 powinna osiagac ok 45-47 km/h V max i srednio na 5 biegu ok. 24-26 km/h