Autor Wątek: składaki  (Przeczytany 4836 razy)

m884

• sympatyk
  • *
składaki
« dnia: Stycznia 01, 2014, 03:03:41 pm »
 forumowicze co sądzicie o budowie składanej poziomki.
moim zdaniem będzie to dobre rozwiązanie w bloku.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: składaki
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2014, 09:08:18 pm »
I do bagażnika samochodowego.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2014, 09:11:23 pm »
Jestem za. Dwa projekty zaczynałem jako składane i finalnie wyszły nie składane  :). Fatum jakieś ;).
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 01, 2014, 10:13:58 pm »
Patrz co robie m884  ;D  Ale dopiero teraz zauwazylem, ze to ty wkleiles tego samego linka, a wlasnie przypomnialem sobie, ze pare dni temu ktos podbijal temat skladanych poziomek, no ale niech bedzie i tu...zawsze ktos obejrzy, kto nie widzial w tamtym temacie:

http://www.youtube.com/watch?v=9OwBDdSxeu8

Na pierwszym zdjeciu pan Rosjanin z calkiem ciasno skladanym w kanapke poziomem. Moze akurat podpatrzysz jakies rozwiazania, w koncu to dziecko radzieckiej mysli technicznej (nazwisko jest w zdjeciu). Kochany mu wyszedl ten nano recumbent dla doroslych na chyba kolach 12". Jak jest sweetasny po rosyjsku? Kolejne zdjecia to juz koncept trojkolowca, ale projekt tego Veloriana wydaje sie nazbyt swobodny.

Uwaga: skladane rowery niosa ze soba powazne niebezpieczenstwa...zlozony i schowany do szafy rower nie kusi przejazdzka tak mocno jak dumnie stojacy na srodku pokoju. Troche jak z tym sprzetami do cwiczen lezacymi przez lata pod lozkiem. Ja czesciej wychodze na rower jak mam go u siebie w pokoju, bo az krzyczy: "wyjedz ze mna na spacer". Ty chcesz wlasnie taki do walizki zbudowac czy wystarczy, ze sie zlamie w pol i odpadna kola? Jaki planujsze stopien rozkladu?  ;D

m884

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2014, 05:30:14 pm »
mam zamiar składać go w 2 punktach posobnie jak w filmiku tył weduk planu ma jakieś 50-60 centów profil kwadratowy 25x25.
Sroerk to jakies 60 cm i przód 40-50cm wykonam z profila kwadratowego 40x40

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2014, 09:36:30 pm »
Ha, też walczyłem z problemem przy konstruowaniu N55. W sumie wyszło mi przełamanie w tylnym wahaczu jednak poległem na szybkim patencie do zabezpieczania konstrukcji i zawias zyskał mało szybko-złączne śruby. Raz tylko w wersji złożonej zaniosłem go na górę.

Najtrudniejszym wyzwaniem jest moim zdaniem połączenie składalności z jej dostępnością i szybkością, a także zaplanowanie w tym wszystkim łańcucha - do pełni szczęścia trzeba chyba napędu mid-drive łączonego na załamaniach.
Nie wyobrażam sobie też składalności trajka w porzecznej kolumnie kierowniczej - to pięknie wygląda zwykle na wizualizacjach gdzie pomija się zwykle łańcuch, linki i ich stopery, błotniki, bagażniki i mnóstwo innych drobiazgów co względem prawa Murphiego zaczyna zawadzać gdy finalizujesz projekt.
Miło by było mieć składane wysięgniki na koła kierownicze w układzie tadpole - jeszcze lepiej by można było regulować sobie rozstaw wedle potrzeb - miasto: min szerokość + koła w tył=lepsza zwrotność, teren:max rozstaw i koła w przód=stabilność...jeszcze połączyć to z amortyzacją - jest tu jakiś dizajner/inżynier?:)
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 03, 2014, 12:24:49 pm »
Najlepsze do składania są napędy typu ZOX: "firmowy" składak z forum (midracer RaptoBike) przynależał do Trike'o, ostatnio do SAC'a (jakaż to dusza go teraz posiada?).
Problem ograniczony jest tylko do fotelika i jednej linki hamulca, łączenie na wpust proste i wystarczająco solidne.
Sam "luźno" myślę o zamówieniu nowej ramy do Jamniczka.. właśnie z takim patentem: na dachu samochodu low-racer faktycznie wygląda jak rakieta :)

SAC

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2014, 04:39:23 pm »
Rapto sprzedany do Liberca (CZ), ale nabywca chyba jeszcze nie złożył.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2014, 10:43:52 pm »
Jeszcze lepszy składak byłby z lowracera w kształcie ZOX/Toxy ZR.
Toxy ZR z resztą pakuje się do walizki, ale do takiego jeszcze dać zawias na środku ramy, i nie będzie trzeba wyciągać boom.
Co prawda i tak nie jest źle, bo nie ma dodatkowej wagi zawiasu(oraz mniejsze sztywności ramy)
i nawet koła nie trzeba ruszać.

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------