Autor Wątek: Velomobile - brak pochylania i małe koła , why ?  (Przeczytany 2404 razy)

luckman

• sympatyk
  • *
Velomobile - brak pochylania i małe koła , why ?
« dnia: Listopada 30, 2013, 08:06:11 pm »
Dlaczego w popularnych velomobilach jak Quest Aerorider Waw Go-one Sturm-weather itp niema pochylania ? na zakrętach jak śmigają te 30-40km.h mogą się wywalić. I czemu mają małe koła jak wiedzą że są większe straty niż na 26 calach.

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Velomobile - brak pochylania i małe koła , why ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2013, 08:55:08 pm »
Czesc Luckman

Jak pewnie wiesz pochylanie jest extra zwlaszcza w zakretach, mozesz je ciasniej i szybciej pokonywac, ale to tez swoje wazy i przy nizszych predkosciach czy tym bardziej postoju nie ma ustandaryzowanego rozwiazania zapobiegajacemu przechylowi, ktory dazy do wywrotki. Sa elektroniczne, ale swoje kosztuja i znowu waza. Ludzie przerabiaja hamulce tarczowe na takie blokady albo montuja druga wajche, ale na ile to pewne rozwiazanie, to wiedza ci co sie przejechali. W velo zazwyczaj jestes juz na tyle nisko, ze ze skrecaniem jest conajmniej dobrze, no i sa plany/szkice budowy, a ludzie w wiekszosci wola skopiowac rozwiazanie objezdzone. W kwestii kolek straty na tych mniejszych sa minimalne, a waga nizsza i wiecej przestrzeni wewnatrz.  Bardzo lubie leanujace trajki i ich zalety, a kolejna jest taka, ze mozna wyzej umiejscowic fotel i wcale niekoniecznie kosztem aerodynamiki. Luckman, jak masz jakies foty swoich starych poziomow i obecnie budowanej trzykolowki, to wiesz co robic ;) Pozdrawiam

luckman

• sympatyk
  • *
Odp: Velomobile - brak pochylania i małe koła , why ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2013, 09:53:12 pm »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tamtych zdjęć niemam, wtedy szałem był "aparat" "cyfrowy" Trust 2mega  - ale faktycznie to miał chyba 2 pixele :P i pewnie mega bo to były wielkie pixele. Obecnie dostęp do jakiegoś aparatu mam mocno utrudniony. Nad velomobilem intensywnie pracuję więc wszelkie odpowiedzi w moich tematach mile widziane :) Pochylanie jest fajne, sporo 2 kółek rożnych ujeżdżałem, zakręty przy różnej prędkości mhmm.

Ten co dałeś, jest ciekawy, ale niemam dokładnego planu bo bym go rozważył. Niestety z układu delta muszę zrezygnować, czyli też z pochylania , bo siły jakie występują na przednim amortyzowanym napędzie są po prostu duże, a pojazd 2 osobowy bagażowy to konkretne obciężenie jak jest załadowany i w ruchu.

Więc zostaje RWD - ewentualnie z pochylaniem ale przed osią przednich kół - tylko to aż tak dobre niejest jak pochylanie samych kół jak na tych zdjęciach.  2 osoby będą siedzieć mniej więcej jak na skuterze, to daje małe wymiary, bagaż pod siedzeniami/za fotelami albo tu i tam. Ciężar będzie też w 1 punkcie - na tym mi zależy bardzo.

"a kolejna jest taka, ze mozna wyzej umiejscowic fotel i wcale niekoniecznie kosztem aerodynamiki. " tak, ale jak by miał między 120-100cm wysokości to lepiej niż 150cm.

miał być taki - delta, fwd trike i w wersji low
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2013, 10:03:21 pm wysłana przez luckman »